Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése."— Előadás másolata:

1 1

2 2 Mi a hitel?

3 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése a hitelszerződésben foglaltaknak megfelelően történik és magában foglalja a tőke és a meghatározott módon számított kamatok adott időben történő megfizetését is.

4 4 Tudtad, hogy… a felsőoktatásban tanulók döntő többsége kaphat HTDIKÁLITE (Rakd sorba a betűket!) 

5 5 Mi a diákhitel célja? A Diákhitelt megteremtő jogszabály szerint: „A hallgatói hitelrendszer célja, hogy minden fiatal számára esélyt teremtsen a felsőoktatásban való részvételre, függetlenül az egyén, illetve családja anyagi teherviselő képességétől…”

6 6 Ki vehet fel a diákhitelt? Mindenki,aki felsőoktatási intézményben hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik:  40. életévét még nem töltötte be,  magyar állampolgár,  menekültként elismert,  letelepedési vagy bevándorlási engedéllyel rendelkezik

7 7 Mennyi időre kérhető diákhitel?  10 tanulmányi félévre, egy szemeszterben legfeljebb 5 tanulmányi hónapra.  ha a képzési idő meghaladja a 10 tanulmányi félévet, akkor a jogosultsági idő megegyezik a képzési idővel, de nem lehet több 14 tanulmányi félévnél

8 8 Mekkora összeg igényelhető?  Jelenleg az államilag támogatott képzésben részt vevő hallgatók havi 15.000, 20.000, 25.000 30.000, vagy 40.000 Ft-ot kaphatnak.  Havi 50 ezer forintot kaphatnak a költségtérítéses képzésben részt vevők.

9 9 Milyenek a törlesztés feltételei?  a diákhitel kamata változó, mértékét a kormányrendeletben rögzítik  visszafizetését csak a hallgatói jogviszony megszűnése után, legkésőbb a 40. életév betöltését követően kell megkezdeni.  a törlesztése jövedelemarányosan, a hitelt felvevő anyagi lehetőségeihez igazodva, történik.  bármikor, külön költség nélkül fizethető a kötelező törlesztésen felül nagyobb összeg is…

10 10 Ha valaki nem tudja törleszteni…  ha valaki késve fizet, vagy a részlettel elmarad akkor késedelmi kamatot kell fizetnie  A Diákhitel Központ felmondja a szerződést, ha a 2002. XII. 31. utáni szerződéseknél, ha a lejárt követelések összege eléri vagy meghaladja a kötelező törlesztő részlet hatszorosát, a 2003. I. 1. előtti szerződéseknél több mint 12 havi részletfizetés elmaradásakor, ha jogosulatlanul vette igénybe a diákhitelt, súlyosan megszegte a szerződést.  A felmondást követően a teljes tartozását egy összegben - 8 napon belül- kell megfizetni. Ha a határidő lejár, akkor azt behajtásra átadják az adóhatóságnak.

11 11 Csoport munka Csoportokba szerveződve kutassatok az interneten és készítsetek egy PPT bemutatót a diákhitel felvételének és visszafizetésének szabályairól! Térjetek ki arra is, hogy kinek érdemesés kinek felesleges diákhitelt igénybe venni!


Letölteni ppt "1. 2 Mi a hitel? 3 Mi a hitel? - válasz A hitel olyan pénzösszeg, amelyet az egyik fél a másiknak egy meghatározott lejáratra ad. A hitel visszafizetése."

Hasonló előadás


Google Hirdetések