Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR S ZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR S ZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA."— Előadás másolata:

1 KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR S ZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA

2 Apja - Klauszal János - cseh származású katonatiszt volt, aki katonai érdemeiért I. Ferenc királytól ban magyar nemességet nyert. Csongrád vármegyében telepedett le, s az egyik legtekintélyesebb család gyermekét, Babarczy Ágnest vette feleségül. Klauzál Gábor (Pest, november 18. – Kalocsa, augusztus 6. ) reformkori magyar politikus, miniszter.

3 Klauzál Gábor a 8 gyermek közül hatodikként született. Szegedi piarista diák volt től Csongrád vármegye országgyűlési követeként a liberális ellenzék tagja, ben az egyik vezetője volt ben lényegében visszavonult, politikai tevékenységét csak a forradalom kezdete után folytatta, a pesti közcsendi bizottmány tagjaként.

4 Az első felelős magyar Minisztérium földművelés-, ipar- és kereskedés osztályának minisztere volt ban. Miniszterként egyezkedő, mérsékelt politikát képviselt.

5 Első felesége, Prezetska Mária Antónia volt. Húszévi házasság után – amiből gyermek nem származott – 1848-ban tüdőgyulladásban elhunyt. Klauzált ez annyira megviselte, hogy agyvérzés érte április 27-én feleségül vette az aradi vértanú, Nagysándor József tábornok jegyesét, Schmidt Emmát. Házasságukból Emma, Gábor és Mária nevű gyermekeik származtak. Mindhármuknak Deák Ferenc volt a keresztapjuk.

6 Egészségi állapotára hivatkozva a fegyveres harcok kezdetén visszavonult birtokára, gazdálkodott. Az 1850-es években Kistétényben vásárolt magának telket ben és ben Deák Ferenc pártjának tagjaként, Szeged képviselőjeként részt vett az országgyűlésen.

7 Kalocsán (több lexikon szerint Szegeden) hunyt el augusztus 3-án. A szegedi Belvárosi temetőben található családi sírboltban helyezték örök nyugalomra.

8 Egy kis gazdasági korrajz. A gőzhajózás megindulása előtt lovakkal vontatták a hajókat a Dunán.

9 A lóvontatású vasutat az 1840-es években váltja fel a gőzmozdony. A „nyugati” pályaudvar (Indítóház) a Pest-Vác vasútvonal megnyitásakor tól kezdve innen indultak a vonatok.

10 A József nádorról elnevezett első pesti hengermalom, melynek saját vasöntödéje volt. Az iparban megjelennek a gyárak.

11 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "KLAUZÁL GÁBOR ÉS KORA ARADI RENÁTA és PALÓCZ SÁNDOR S ZEGVÁR-MÁRTÉLY ÁMK MÁRTÉLYI ÁLTALÁNOS ISKOLA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések