Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: 1997. ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: 1997. ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL."— Előadás másolata:

1 A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA

2 ALAPJOGSZABÁLY: 1997. ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL

3 A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRAK SZOLGÁLTATÁSAI 1.ALAPSZOLGÁLTATÁSOK = INGYENESSÉG: könyvtárlátogatás, a kijelölt gyűjteményrészek helybenhasználata, az állományfeltáró eszközök használata, információ a könyvtár és a könyvtári rendszer szolgáltatásairól 2.EGYÉB/KIEGÉSZÍTŐ SZOLGÁLTATÁSOK = BEÍRATKOZÁSI DÍJ ELLENÉBEN

4 A KÖNYVTÁRPOLITIKA ÁLTAL DEFINIÁLT ELVÁRÁSOK A KÖNYVTÁRÜGY STRATÉGIÁJA 2008-2013 (PORTÁL-PROGRAM)

5 FŐ FEJLESZTÉSI IRÁNYOK A NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT INFORMÁCIÓK, A TUDÁS, A MŰVELTSÉG HOZZÁFÉRHETŐVÉ TÉTELE MINDENKI SZÁMÁRA

6 ENNEK MEGVALÓSÍTÁSA ÉRDEKÉBEN… ORSZÁGOS SZOLGÁLTATÁSI RENDSZER MŰKÖDTETÉSE KOMPLEX GYŰJTEMÉNYI RENDSZER  MAGAS SZÍNVONALÚ, DIFFERENCIÁLT SZOLGÁLTATÁSOK

7 PRIORITÁSOK VIDÉKFEJLESZTÉS A HOZZÁFÉRÉS NÖVELÉSE A FOGYATÉKKAL ÉLŐK KIEMELT TÁMOGATÁSA

8 KIEMELT KULCSTERÜLETEK 1. A KÖNYVTÁRAK KÖZVETÍTSENEK MINDEN NYILVÁNOSSÁGRA HOZOTT ADATOT ÉS INFORMÁCIÓT BIZTOSÍTSONAK HOZZÁFÉRÉST A NEMZETI KULTÚRA DOKUMENTUMAIHOZ HATÁRON TÚLI MAGYARSÁG KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSA

9 ESZKÖZÖK, MÓDSZEREK, FELADATOK EGYÜTTMŰKÖDÉS AZ INFORMÁCIÓKAT ELŐÁLLÍTÓ SZERVEZETEKKEL A HAZAI DOKUMENTUMVAGYON DIGITÁLIS BIBLIOGRÁFIAI FELTÁRÁSA ADATBÁZISOK BESZERZÉSE, SZOLGÁLTATÁSA KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSÚ KÖNYVTÁRAK EGYÜTTMŰKÖDÉSÉNEK ÖSSZEHANGOLÁSA ORSZÁGOS KP-I NYILVÁNTARTÁSOK TOVÁBBFEJLESZTÉSE DIGITÁLIS TARTALOM NYILVÁNTARTÓ ÉS FELDOLGOZÓ SZOLGÁLTATÁSI KÖZPONT LÉTREHOZÁSA A HÁLÓZATI FELTÉTELEK HOZZÁRENDELÉSE A FENTI FELADATOK, TARTALMAK SZOLGÁLTATÁSA ÉRDEKÉBEN.

10 KIEMELT KULCSTERÜLETEK 2. Az épülettől és a nyitvatartási időtől független hozzáférés az információkhoz, az adatokhoz és a könyvtári szolgáltatásokhoz.

11 ESZKÖZÖK, MÓDSZEREK, FELADATOK IKT-infrastruktúra kiterjesztése, fejlesztése Web-alapú szolgáltatások szélesítése Szabványos könyvtári portál kialakítása Nem könyvtári és nem hagyományos infók és ismeretek bevonása a szolgáltatásokba. Új technológiák bevonása a szolgáltatásokba A mozgókönyvtári, kistérségi könyvtári ellátórendszer kib ő vítése elektronikus szolgáltatásokkal.

12 „…KENYÁBAN TEVÉK, ZIMBABWÉBEN SZAMARAK SEGÍTIK A TÁVOLI TERÜLETEK KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSÁT. A SZAMÁRFOGAT NAPELEMES ELEKTRONIKUS SZOLGÁLTATÁSOKAT VISZ HÁZHOZ…” (KÖFI, 2007. 3. SZ. P.: 576.)

13 „… A KOLUMBIAI MEDELLÍN TÖBB MINT KÉTMILLIÓS VÁROSA A ’90-ES ÉVEK VÉGÉIG A NEMZETKÖZI KOKAIN- KERESKEDELMI KARTELLEK SZÉKHELYEKÉNT VOLT ISMERT. … [A KÖNYVTÁR] A LAKOSSÁG LÉLEKSZÁMÁHOZ KÉPEST SZERÉNY A 300 OLVASÓI FÉRŐHELY ÉS A 45 EZER KÖTETES ÁLLOMÁNY, ÁM ANNÁL AKTÍVABB A SZOLGÁLTATÁSOK KÖRE: KÖNYVKONTÉNEREK KÖRÖZÉSE MUNKAHELYEKEN ÉS ISKOLÁKBAN; HETENKÉNT KIHELYEZETT KIS KÖNYVGYŰJTEMÉNYEK NYILVÁNOS HELYEKEN, ÜZLETEKBEN, KÖLCSÖNZŐKIOSZKOK A BUSZMEGÁLLÓKBAN, OLVASÁSI PROGRAM NŐI ELÍTÉLTEKNEK, CSALÁDI OLVASÁSI PROGRAMOK STB. MINDEZ ABBÓL A MEGGYŐZŐDÉSBŐL INDÍTTATVA, HOGY A KÖZKÖNYVTÁR A TÁRSADALMI BEFOGADÁS EGYIK TÉNYEZŐJE KELL, HOGY LEGYEN…”

14 „… A PÉLDÁK AZT ILLUSZTRÁLJÁK, HOGY A 21. SZÁZAD KÖNYVTÁROSAI A LEGKÜLÖNFÉLÉBB FELADATOKAT LÁTJÁK EL, KÜLÖNBÖZŐ INTÉZMÉNYEKBEN ÉS KÜLÖNFÉLE KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT. ÉPPEN EZ A SOKFÉLESÉG LEHET A KULCSA A KÖNYVTÁROS SZAKMA TÚLÉLÉSÉNEK, HISZEN EZ TESZ KÉPESSÉ ARRA, HOGY FONTOS POZÍCIÓKAT TALÁLJUNK MEG ÉS FOGLALJUNK EL A FORMÁLÓDÓ INFORMÁCIÓ-ÖKOLÓGIÁBAN. A KÖNYVTÁROSSÁG OLYAN MULTIDIMENZIONÁLIS SZAKMA, AMELYNEK SOK ELNEVEZÉSE LEHET, A KÖNYVTÁROS GENERIKUS SZEREPE AZONBAN AZ INFORMÁCIÓKÖZVETÍTÉSBEN (INFORMEDIÁCIÓ) HATÁROZHATÓ MEG. … A KATEGÓRIÁK NEM ÁLLANK TÁVOL A HAGYOMÁNYOS KÖNYVTÁRI FUNKCIÓKTÓL, ÁM AHOGY A KÖRNYEZET FEJLŐDIK ÉS ALAKUL, JELENTŐS ELTOLÓDÁSOKRA VAN SZÜKSÉG A TARTALOM ÉS A HANGSÚLYOK TEKINTETÉBEN. …”

15 KIEMELT KULCSTERÜLETEK 3. AZ OLVASÁSKULTÚRA FEJLESZTÉSE

16 KIEMELT KULCSTERÜLETEK 4. KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLTATÁSOKKAL ÉS A FELNŐTTKÉPZÉS TÁMOGATÁSÁVAL JAVÍTSA AZ ÉLETMINŐSÉGET, A FOGLALKOZTATOTTSÁGOT ÉS AZ EGYÉN VERSENYKÉPESSÉGÉNEK NÖVELÉSÉT.

17 ESZKÖZÖK, MÓDSZEREK, FELADATOK PARTNERKAPCSOLATOK KIALAKÍTÁSA A KÉPZÉSBEN ÉRDEKELT INTÉZMÉNYEKKEL ÉS MÁS KÖZGYŰJTEMÉNYEKKEL AZ ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK ÉS KÖTELEZETTSÉG GYAKORLÁSÁHOZ LEHETŐSÉG BIZTOSÍTÁSA TÁVOKTATÁSI, E-TANANYAGOK ORSZÁGOS, KÖZÖS HASZNOSÍTÁSA HELYI INFÓK SZOLGÁLTATÁSÁNAK BEKAPCSOLÁSA A KULTURÁLIS TURIZMUSBA A FELHASZNÁLÓK KÉPZÉSE

18 A SZOLGÁLTATÁSOK HELYI SZABÁLYOZÁSA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT


Letölteni ppt "A KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK SZABÁLYOZÁSA. ALAPJOGSZABÁLY: 1997. ÉVI 140. TÖRVÉNY A NYILVÁNOS KÖNYVTÁRI ELLÁTÁSRÓL."

Hasonló előadás


Google Hirdetések