Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,"— Előadás másolata:

1 A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos, Frida Family Hotel 2008. december 2. Előadó: dr. Pék Zsolt

2 A GLOBÁLIS FOLYAMATOK FOGLALKOZTATÁSI HATÁSÁNAK ÉRVÉNYESÜLÉSE A nemzetközi gazdaságban megfigyelhető recessziós jelenségek, a cégek létszámgazdálkodásán keresztül gyors és közvetlen hatással lehetnek a munkaerő-piaci folyamatokra és kedvezőtlenül érinthetik a foglalkoztatási kilátásokat. Mindez azért is okoz gondot, mert - a hazai gazdaság növekedése, az ismert megszorítások miatt eddig is nagyon alacsony volt, - a foglalkoztatás pedig tele van ellentmondásokkal, ennek következtében a recessziós hatások tovább élezhetik a gondokat.

3 A munkaerőpiac főbb mutatói és jellemzői Alacsony foglalkoztatási ráta (57,3%) Magas szintű inaktivitás (2,6 millió) Európai átlag körüli munkanélküliség (7%-8%) Szerkezeti feszültségek - Kereslet-kínálat iskolai végzettség szerinti nagyfokú eltérése - Tartós munkaerőhiány v.s. munkaerő-felesleg - Jelentős területi különbségek - Munkaerő alacsony mobilitása Foglalkoztatás ágazati átrendeződése Duális szerkezetű gazdaság (multik – hazai vállalatok)

4

5

6

7 A RECESSZIÓ FOGLALKOZTATÁSRA GYAKOROLT HATÁSA Az elbocsátási szándékok korai előrejelzése azt mutatta, hogy öt területen koncentrálódik csoportos leépítést tervezők nagyobb része: - az autóipar beszállító bázisa, - a villamos energia ipar, - az élelmiszeripar, - a textilipar, valamint - az erősen konjunktúra érzékeny építőipar. Október 13. és november 14 közötti időszakban rögzített adatok 4500 főt érintő, később realizálódó elbocsátási döntésekről adnak előrejelzést, ebből októberben 1090 fő bejelentése valósult meg. Egyébként érdekesség, hogy az év első tíz hónapjában a csoportos elbocsátások által érintett létszám 15 712 fő volt, míg egy évvel korábban ez a szám 25 963 fő volt.

8 A PÉNZÜGYI VÁLSÁG KÖVETKEZTÉBEN VÉGREHAJTANDÓ KÖLTSÉGVETÉSI TAKARÉKOSSÁG MIATT, FOGLALKOZTATÁSI SZEMPONTBÓL, ELVILEG ÉRINTETT TERÜLETEK LEHETNEK. Mindazok amelyek költségvetésből gazdálkodnak (van kormányzati ígéret,hogy nem lesz előírt létszámcsökkentés), Amelyek valamilyen rendszeres költségvetési támogatással működnek (bértámogatás, költségtámogatás). Azok a társaságok és intézmények, amelyek önkormányzati megrendeléseket teljesítenek.

9 A RECESSZIÓ LEHETSÉGES FOGLALKOZTATÁSI HATÁSA TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE - A RECESSZIÓ HATÁSA JELENTKEZHET AZOKNÁL A CÉGEKNÉL, AHOL VAN ÉPÍTŐIPARI TEVÉKENYSÉG. - AMELYEK ÖNKORMÁNYZATI MEGRENDELÉSRE VÉGEZNEK SZOLGÁLTATÁSOKAT..

10 ELVÁRHATÓ KORMÁNYZATI LÉPÉSEK VÁLSÁGKEZELÉS ÉS GAZDASÁGÉLÉNKÍTÉS, MUNKAHELY MEGTARTÁS ÉS MUNKAHELY BŐVÍTÉS, UNIÓS FORRÁSOK HATÉKONYABB FELHASZNÁLÁSA, A HOZZÁJUTÁS KÖNNYÍTÉSE, FOGLALKOZTATÁST VESZÉLYEZTETŐ INTÉZKEDÉSEK MELLŐZÉSE.

11 Világgazdasági környezet és kihívások Gyors innováció és technológiai változások Folyamatos gazdasági szerkezetváltás Erősödő globalizációs folyamatok Alkalmazkodóképességi verseny a munkaerőpiacon Rugalmasság és biztonság egyensúlyának megteremtése Szociális partnerek növekvő szerepe A világ gazdaságában történő negatív változások

12 Átfogó kormányzati célok Makrogazdasági egyensúly megteremtése: a tartós növekedés és a foglalkoztatás bővítésének alapja Tartós gazdasági növekedés feltételeinek kialakítása (reformok, strukturális intézkedések) Növekedés és foglalkoztatás (a foglalkoztatás és aktivitás növelése uniós források felhasználásával) Szociális ellátórendszer átalakítása a munkára ösztönzés erősítése érdekében Rövidtávú prioritás a világgazdasági recesszió hatásainak ellensúlyozására

13 Rövidtávi prioritás a világgazdasági recesszió foglalkoztatási hatásainak mérséklésére Gyors előrejelzési rendszer kiépítése Foglalkoztatási garanciaalap létrehozása Csoportos bértámogatás Új Magyarország Fejlesztési Terv intézkedéseinek dinamizálása KKV+ munkahelybővítő program Átmeneti részmunkaidős foglalkoztatás támogatása Állami forrásokhoz jutás könnyítése 1) A „DE MINIMIS” szabály felfüggesztése 2) Szankciók enyhítése közbeszerzési szabályoknál Infrastruktúra fejlesztése, beruházások felgyorsítása

14 Válságkezelő és gazdaságélénkítő kormányzati tervezett csomag(?) 1400 milliárd közvetlen forrás a vállalkozásoknak, 100 000 munkahely megvédéséhez hozzájárulás, 20 000 új munkahely létrehozását segítik, 2000 milliárd gazdaságélénkítő beruházás, Versenyképes üzleti környezet, Foglalkoztatás bővítés, Szerkezeti reformok, Hitelprogramok UNIOS forrásból. Köszönöm a türelmet!!!!!!


Letölteni ppt "A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések