Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Látás az ibolyán túl (A rovarok tájékozódása). Viszonylag régóta közismert már, hogy számos rovarfaj érzékelni tudja az ultraviola (UV) fényt, amit mi.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Látás az ibolyán túl (A rovarok tájékozódása). Viszonylag régóta közismert már, hogy számos rovarfaj érzékelni tudja az ultraviola (UV) fényt, amit mi."— Előadás másolata:

1 Látás az ibolyán túl (A rovarok tájékozódása)

2 Viszonylag régóta közismert már, hogy számos rovarfaj érzékelni tudja az ultraviola (UV) fényt, amit mi emberek nem.

3 Különböző fajok látópigmentjeinek elnyelési spektruma. Függőleges tengely: relatív abszorpció; vízszintes tengely: nanométerben mért hullámhossz. a) lepke négy vizuális pigmenttel (360, 437, 500, 568 nm); b) aranyhal négy pigmenttel (360, 432, 542, 620 nm)

4

5 Az UV-látás A rovarok képviselõinek retinájában rendre kettõ, három, ill. négy különbözõ látópigment fordul elõ. Habár a pigmentek száma változó, a legtöbb rovarnak van UV-receptora is amelynek átlagban 336 nm-en van a legnagyobb érzékenysége. Néhány rovarnál azonban viselkedéstani kísérletekkel kimutatták, hogy képesek a színeket megkülönböztetni az UV-tartományban. A legintenzívebben tanulmányozott rovar a mézelõ méh, amelynek három eltérõ fotoreceptor-csoportja van: 340 nm (UV), 430 nm (kék) és 535 nm (zöld).

6

7 Az UV-látás szerepe a tájékozódásban Eddig két rovarfaj navigációs képességeit vizsgálták részletesen: a mézelõ méhét és a sivatagi hangyáét. UV-receptoraik zöme összetett szemük háti sávjában koncentrálódik, amely az összes fotoreceptornak csak néhány százalékát képviseli. Ezek az UV-receptorok az ultraibolya polarizációra érzékenyek és a térbeli tájékozódásban használatosak.

8

9 Táplálékkeresés UV-fény segítségével Az UV-pigmenteket néhány rovar a színérzékelésben használja, de a térbeli érzékelésükben is szerepük lehet. Azok a rovarok, amelyeknek látását az UV- pigmentek is javítják, könnyebben tudják érzékelni a táplálékukat és felismerni fajtársaikat. Az UV- érzékelésnek a táplálékszerzésben persze csak bizonyos körülmények között lehet szerepe. Napközben pl. az erõs látható fény teljesen elfedheti az UV-reflexiót, de szürkületkor vagy borús idõben segíthet a terület felderítésében. Az UV-pigmenteket néhány rovar a színérzékelésben használja, de a térbeli érzékelésükben is szerepük lehet. Azok a rovarok, amelyeknek látását az UV- pigmentek is javítják, könnyebben tudják érzékelni a táplálékukat és felismerni fajtársaikat. Az UV- érzékelésnek a táplálékszerzésben persze csak bizonyos körülmények között lehet szerepe. Napközben pl. az erõs látható fény teljesen elfedheti az UV-reflexiót, de szürkületkor vagy borús idõben segíthet a terület felderítésében.

10 Hiába is lenne sok UV-recptor a retinán, velük mégsem lehetne élesen látni. Az ibolyántúli sugarak ugyanis könnyen szóródnak a levegõ- ill. a vízrészecskéken, emiatt a távoli tárgyak a légkörben vagy a vízben UV-fényben csak homályosan látszanának. A rövidebb hullámhosszúságú fény, így az UV is jobban szóródik a szem optikai rendszerének az anyagában (az ereken, buborékokon, sejteken).

11 Téma: Látás az ibolyán túl Készítette: Csányi Kinguska Készítette: Csányi Kinguska Vanya Dórika Vanya Dórika Köszönöm a figyelmet Köszönöm a figyelmet 2011.02.03. Fizika óra 2011.02.03. Fizika óra


Letölteni ppt "Látás az ibolyán túl (A rovarok tájékozódása). Viszonylag régóta közismert már, hogy számos rovarfaj érzékelni tudja az ultraviola (UV) fényt, amit mi."

Hasonló előadás


Google Hirdetések