Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

(A rovarok tájékozódása)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "(A rovarok tájékozódása)"— Előadás másolata:

1 (A rovarok tájékozódása)
Látás az ibolyán túl (A rovarok tájékozódása)

2 Viszonylag régóta közismert már, hogy számos rovarfaj érzékelni tudja az ultraviola (UV) fényt, amit mi emberek nem. 

3 Különböző fajok látópigmentjeinek elnyelési spektruma
Különböző fajok látópigmentjeinek elnyelési spektruma. Függőleges tengely: relatív abszorpció; vízszintes tengely: nanométerben mért hullámhossz.  a) lepke négy vizuális pigmenttel (360, 437, 500, 568 nm); b) aranyhal négy pigmenttel (360, 432, 542, 620 nm)

4

5 Az UV-látás A rovarok képviselõinek retinájában rendre kettõ, három, ill. négy különbözõ látópigment fordul elõ. Habár a pigmentek száma változó, a legtöbb rovarnak van UV-receptora is amelynek átlagban 336 nm-en van a legnagyobb érzékenysége. Néhány rovarnál azonban viselkedéstani kísérletekkel kimutatták, hogy képesek a színeket megkülönböztetni az UV-tartományban. A legintenzívebben tanulmányozott rovar a mézelõ méh, amelynek három eltérõ fotoreceptor-csoportja van: 340 nm (UV), 430 nm (kék) és 535 nm (zöld).

6

7 Az UV-látás szerepe a tájékozódásban
Eddig két rovarfaj navigációs képességeit vizsgálták részletesen: a mézelõ méhét és a sivatagi hangyáét. UV-receptoraik zöme összetett szemük háti sávjában koncentrálódik, amely az összes fotoreceptornak csak néhány százalékát képviseli. Ezek az UV-receptorok az ultraibolya polarizációra érzékenyek és a térbeli tájékozódásban használatosak.

8

9 Táplálékkeresés UV-fény segítségével
Az UV-pigmenteket néhány rovar a színérzékelésben használja, de a térbeli érzékelésükben is szerepük lehet. Azok a rovarok, amelyeknek látását az UV-pigmentek is javítják, könnyebben tudják érzékelni a táplálékukat és felismerni fajtársaikat. Az UV-érzékelésnek a táplálékszerzésben persze csak bizonyos körülmények között lehet szerepe. Napközben pl. az erõs látható fény teljesen elfedheti az UV-reflexiót, de szürkületkor vagy borús idõben segíthet a terület felderítésében. 

10 Hiába is lenne sok UV-recptor a retinán, velük mégsem lehetne élesen látni. Az ibolyántúli sugarak ugyanis könnyen szóródnak a levegõ- ill. a vízrészecskéken, emiatt a távoli tárgyak a légkörben vagy a vízben UV-fényben csak homályosan látszanának. A rövidebb hullámhosszúságú fény, így az UV is jobban szóródik a szem optikai rendszerének az anyagában (az ereken, buborékokon, sejteken).

11 Téma: Látás az ibolyán túl
Készítette: Csányi Kinguska Vanya Dórika Köszönöm a figyelmet Fizika óra


Letölteni ppt "(A rovarok tájékozódása)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések