Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra Pl. OpenOffice, MS Excel.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra Pl. OpenOffice, MS Excel."— Előadás másolata:

1 Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra Pl. OpenOffice, MS Excel

2 Számoljuk ki az ismeretlen minta anti-BSA tartalmát! A standard minta koncentrációja 100μg/ml.

3 Írjuk be a következőket: a hígítás logaritmusát,… a párhuzamos standardok átlagát,… és a párhuzamos minták átlagát kiszámoló képletet!

4 Jelöljük ki a képleteket tartalmazó sort, és a kijelölés jobb alsó sarkában levő kis négyzetet megfogva húzzuk (másoljuk) le a többi sorba. Kattintsunk a diagramm varázslóra

5 Válasszuk ki a „Pont (XY)” diagramtípust Válasszuk az adatsor fület Hozzáadás

6 Írjuk be az ábrázolandó adatsor nevét Adjuk meg a hígítás értékeit Jelöljük ki a hígítás értékeit Adjuk meg a standard OD értékeit Jelöljük ki a standard OD értékeit

7 Végezzük el ezeket a műveleteket az ismeretlen minta adataival is

8 A standard 5.-8. pontjaira és az ismeretlen 2.-5. pontjaira egyenes illeszthető

9 A standard lineáris szakaszának adatai Az ismeretlen lineáris szakaszának adatai Ezeket az adatokat felhasználva ábrázolni tudjuk a lineáris részt, pl. az előzőekben bemutatott módon egy külön diagrammon. (Vigyázzunk, hogy a megfelelő hígítási értékeket válasszuk ki az adatok ábrázolásánál!)

10 (A jobb egérgombbal) Kijelölve az egyenest kiválsztjuk a trendvonal illesztése pontot

11 Lineáris trendvonal Egyenlet megjelenítése (Egyebek)

12 A standard egyenlete Ugyan ezt megcsináljuk az ismeretlennel is (vegyük észre, hogy azonos hígítási lépések mellett a vonalak meredeksége elvileg azonos)

13 ismeretlen: y = -0.6078x + 3.8421standard: y = -0.6189x + 5.6945 pl. OD 1.5  x=3.85OD 1.5  x=6.78 Az 5 3.85 =491 –szeres hígítású ismeretlen felel meg… …az 5 6.78 =54830 –szoros hígítású standardnak. Az egyenletekkel kiszámíthatjuk, hogy egy adott OD érték mellé milyen hígítások tartoznak Az ismeretlen 54830/491= kb.112x hígabb a 100µg/ml-es standardnál 0.89 μg/ml

14 Megjegyzés A bemutatott számítás egy demonstratív példa! Ennél egyszerűbben is eljuthatunk a megoldáshoz! (pl. elég a standard hígítási egyenes egyenletét kiszámolni, és ezt összevetni egy megfelelően kiválasztott ismeretlen minta OD értékével)


Letölteni ppt "Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra Pl. OpenOffice, MS Excel."

Hasonló előadás


Google Hirdetések