Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Daidalosz és Ikarosz története. Szereplők Daidalos, az athéni ezermester, féltékenységből megölte Talós nevű unokaöccsét és tanítványát, a fazekaskorong.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Daidalosz és Ikarosz története. Szereplők Daidalos, az athéni ezermester, féltékenységből megölte Talós nevű unokaöccsét és tanítványát, a fazekaskorong."— Előadás másolata:

1 Daidalosz és Ikarosz története

2 Szereplők Daidalos, az athéni ezermester, féltékenységből megölte Talós nevű unokaöccsét és tanítványát, a fazekaskorong és a fűrész feltalálóját. Az areopág ezért halálra ítélte, de ő Krétába menekült és itt Minós király szolgálatába állt. Mikor Minós feleségének, Pasiphaénak, félig bika alakú gyermeke született, a Minótauros, Daidalos építette számára a labirintust(labyrinthos). De Minós azután sem engedte el maga mellől. Daidalos megunta már Krétát és a hosszú számkivetést,megérintette lelkét a honvágy, de minden oldalról tenger állta útját,csak az égen keresztül menekülhetett. Daidalos, az athéni ezermester, féltékenységből megölte Talós nevű unokaöccsét és tanítványát, a fazekaskorong és a fűrész feltalálóját. Az areopág ezért halálra ítélte, de ő Krétába menekült és itt Minós király szolgálatába állt. Mikor Minós feleségének, Pasiphaénak, félig bika alakú gyermeke született, a Minótauros, Daidalos építette számára a labirintust(labyrinthos). De Minós azután sem engedte el maga mellől. Daidalos megunta már Krétát és a hosszú számkivetést,megérintette lelkét a honvágy, de minden oldalról tenger állta útját,csak az égen keresztül menekülhetett. Ikarosz:Daidalosz fia Ikarosz:Daidalosz fia

3 A sztori: Daidalosz tehát szökni készült Minósz labirintusából. Viasszal tollakat ragasztott egymáshoz, ezzel szárnyakat alkotva magához és Ikaroszhoz erősítette. Egy ideig tanítgatta fiát,majd azt mondta neki, hogy akármerre mennek,csak őt kövesse. Daidalosz tehát szökni készült Minósz labirintusából. Viasszal tollakat ragasztott egymáshoz, ezzel szárnyakat alkotva magához és Ikaroszhoz erősítette. Egy ideig tanítgatta fiát,majd azt mondta neki, hogy akármerre mennek,csak őt kövesse.

4 Így hát el is indultak, közép felé tartottak,mint azt apja mondta az elején,hogy nehogy a vízbe érjen a szárnyuk,vagy a nap olvassza meg. Repültek mint a madarak,az emberek akik látták őket azt hitték,az istenek szállnak fölöttük. Így hát el is indultak, közép felé tartottak,mint azt apja mondta az elején,hogy nehogy a vízbe érjen a szárnyuk,vagy a nap olvassza meg. Repültek mint a madarak,az emberek akik látták őket azt hitték,az istenek szállnak fölöttük.

5 Mikor már bal felől Héra szigete, Samos, és Délos és Paros mind elmaradtak, jobbra Lebinthos volt és Kalymné, Ikarosz megörült a vad repülésnek,és elkezdett felfelé,szabadon repülni. Ahogy közeledett a naphoz,a tollakat összetartó viasz megolvadt, és Ikarosz a vízbe zuhant. Apja mikor hátranézet csak a vízbe hulló szárnyakat látta,s rögtön tudta,mi történt. Ahol eltemette Ikaroszt, a fiúról kapott nevet a vidék. Mikor már bal felől Héra szigete, Samos, és Délos és Paros mind elmaradtak, jobbra Lebinthos volt és Kalymné, Ikarosz megörült a vad repülésnek,és elkezdett felfelé,szabadon repülni. Ahogy közeledett a naphoz,a tollakat összetartó viasz megolvadt, és Ikarosz a vízbe zuhant. Apja mikor hátranézet csak a vízbe hulló szárnyakat látta,s rögtön tudta,mi történt. Ahol eltemette Ikaroszt, a fiúról kapott nevet a vidék.

6 Gáleri

7


Letölteni ppt "Daidalosz és Ikarosz története. Szereplők Daidalos, az athéni ezermester, féltékenységből megölte Talós nevű unokaöccsét és tanítványát, a fazekaskorong."

Hasonló előadás


Google Hirdetések