Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. december 4.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. december 4."— Előadás másolata:

1 Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. december 4.

2 A munkaerő-piaci helyzet alakulása az ÁFSZ legfrissebb adatai alapján

3 45,5 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek novemberben Novemberben 19 902 darab új álláshelyet jelentettek be a munkáltatók, számuk októberhez képest 48,6%-kal csökkent. Az előző hónapról maradt betöltetlen álláshelyekkel együtt 45,5 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek. Ez csaknem 15 ezerrel kevesebb közvetíthető állást jelentett novemberben, mint a megelőző hónapban. Ebből a tárgyhó végéig 21,3 ezer maradt betöltetlen.

4 A legtöbb új, nem támogatott állást Közép- Magyarországon és Dél-Alföldön kínálták a munkáltatók A bejelentett állások 74%-a nem támogatott és 26%-a támogatott álláshelyre vonatkozott. A nem támogatott, új álláshelyek száma a megelőző hónaphoz képest 39,4%-os mérséklődést mutat, ami kisebb csökkenés, mint a támogatott állások esetében, melyek száma 64%-kal esett vissza egy hónap alatt. A zárónapon a legtöbb nem támogatott betöltetlen álláshely a gyártósori összeszerelő, egyéb segédmunkás és a tehergépkocsi-vezető szakmákban jelentkezett.

5 Novemberben 5%-kal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségein 2008. november végén összesen 446,0 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez az előző hónaphoz képest 21,4 ezer fős, az egy évvel korábbihoz képest 26,1 ezer fős növekedést jelent.

6 Tovább csökkent novemberben a nyilvántartott pályakezdők száma A nyilvántartott pályakezdő álláskeresők létszáma a novemberi zárónapon 42,3 ezer fő volt, 621 fővel (1,4%-kal) kevesebb, mint október végén. Így számuk az előző hónapban megkezdődött csökkenést követően novemberben tovább mérséklődött.

7 Nőtt novemberben a nyilvántartásba belépők száma November hónapban a megelőző hónaphoz képest 3,8%-kal nőtt a nyilvántartásba belépők száma. Ez leginkább a nyilvántartásba visszalépőknek „köszönhető”, míg az első alkalommal belépők száma kisebb mértékben csökkent.

8 A területi különbségek továbbra is jelentősek

9 97,0 ezer fő vett részt különböző aktív foglalkoztatási programokban Szeptemberben 97,0 ezer fő részesült valamilyen aktív foglalkoztatási eszköz támogatásban, ez 13,3%-kal haladja meg az előző év azonos hónapjának adatát. 28,0 ezren bér- és járuléktámogatásban, 27,0 ezren munkaerő-piaci képzésben, további 26,7 ezren közhasznú munkavégzésben vettek részt. Figyelemre méltó, hogy a képzésekben résztvevők száma – többek között az uniós források növekvő felhasználása miatt – 55,9%- kal emelkedett a tavalyi létszámadathoz képest.

10 Novemberben 3,1 ezer főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés érkezett az ÁFSZ-hez

11 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Sajtótájékoztató 2008. december 4."

Hasonló előadás


Google Hirdetések