Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program"— Előadás másolata:

1 Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program
Készpénz [ ] A prezentációt a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézete állította össze. Projektvezető: dr. Daruka Magdolna egyetemi docens, BME Kontakt: Családi Kasszasikerek Program // Hajna Csongor kommunikációs csoportvezető, Provident Pénzügyi Zrt.,

2 Készpénz A pénz leglikvidebb formája A Magyar Nemzeti Bank bocsátja ki
likvid ~ azonnal vagy rugalmasan felhasználható, rendelkezésre áll A Magyar Nemzeti Bank bocsátja ki Megjelenési formája: pénzérme és bankjegy pénzhelyettesítők (pl. bakkártya)

3 Készpénzt használunk, …
… ha vásárlásnál készpénzt adunk át a termékekért. … ha valakinek bankszámlájára befizetünk valamilyen összeget bankban, postán. … készpénz átutalási megbízást adunk. … valamilyen számunkra átutalt összeg felvételénél. … bank automatából készpénzfelvételnél. … ha készhez kapjuk a fizetésünket. stb. Az egyes címletek részesedése a teljes bankjegyállományból, százalékos arányban (Forrás:

4 Készpénzforgalom Előnye: Hátránya: Azonnal és egyszerűen fizethetünk
Kézzelfogható Anonim Kisebb összegű vásárlásnál előnyös Hátránya: Nem kamatozik a pénz Könnyen elvész, ellophatják Költekezésre csábít Hamisíthatják Költségesebb, mint a készpénz nélküli forgalom tárolás, szállítás, kezelés, biztonság, … Hozzájárulhat a feketegazdaság terjedéséhez az eredete nehezen követhető Forrás:

5 A kerekítés szabályai Az 1-re, 2-re végződő összegeket
lefelé, 0-ra;  a 3-ra, 4-re végződő összegeket felfelé, 5-re;  a 6-re, 7-re végződő összegeket lefelé, 5-re;  a 8-ra, 9-re végződő összegeket felfelé, 0-ra kell kerekíteni.

6 Néhány jó tanács Egyszerre nagy összeget nem érdemes magunknál tartani. A pénzérméket a kereskedőknek – maximum 50 darabig – kötelező elfogadniuk. Az összegyűjtött pénzérméket a posta, illetve a pénzintézet átváltja, ezért díjat számíthat fel. Fizetési eszközként korlátlan mennyiségben el kell fogadniuk. Legyünk résen, hogy a kapott pénz nem hamis-e. A sérült pénz a postánál, vagy a pénzintézeteknél beváltható, fizetésnél az eladóknak nem kötelező elfogadniuk. Készpénzfelvétnél az igényelt összeget célszerű úgy meghatározni, hogy szükségszerűen kapjunk kisebb címleteket is, amelyekkel később könnyebben fizethetünk. Pl.: Ft =

7 Lejárt a készpénz ideje?
Mit használunk készpénz helyett? csekk bankkártya elektronikus pénzeszköz (számítógép memória)

8 Forrás:

9 [ MNB Szemle, 2008. december, Odorán Rita – Sisak Balázs ]

10 Kevesebb készpénzt? Napi Világgazdaság, 2010. június 9.
„ (…) becslések szerint is százmilliárd forint megtakarítást érhet el a magyar állam rövid, két-három éves időtartam alatt, ha intézkedéseket hoz a készpénzhasználat mérséklésére. (…)” Te hogyan tudod csökkenteni a készpénzhasználatodat? Mi okozhatja ezt a megtakarítást?

11 Mi szerepel egy készpénz számlán?
a termék megnevezése, kódja, ára, mennyisége, a kifizetett összeg, a vásárlás időpontja, helye, az eladó azonosítója

12 Készpénz // Készpénzfizetési számla
Szoktál minden vásárlásnál számlát kapni? Ha nem, akkor miért? Mikor lehet szükséged a vásárlásnál kapott számlára? Ki ellenőrzi a számlaadást? Mik a szankciók?

13 Mire használjuk a számlát / blokkot?
jótállás, garancia érvényesítéséhez igazolja, hogy kifizettük a terméket a háztartási naplóba eltehetjük visszakövethetők a költéseink

14 © 2010, Családi Kasszasikerek Program
A kiadvány a Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program gondozásában készült. A program társult tagjai Budapesti Corvinus Egyetem United Way Magyarország Magyar Máltai Szeretetszolgálat Lakásotthonok Országos Szakmai Egyesülete Provident Pénzügyi Zrt. Köszönetnyilvánítás dr. Daruka Magdolna egyetemi docensnek és a Corvinus Egyetem Tanárképző Intézetének a tananyag összegyűjtéséért és formába öntéséért. Az International Personal Finance-nek, a Provident Pénzügyi Zrt. brit anyavállalatának, amely a Családi Kasszasikerek Program rendelkezésére bocsátott számos értékes pénzügyi oktatási alapanyagot és tapasztalatot. A Családi Kasszasikerek Program szaktanácsadóinak: Vörös Éva (United Way), dr. Bodnár Éva (Corvinus Egyetem), Tar-Bárczy Szilvia (Józsefvárosi Családsegítő), Győri-Daniné Szabó Mónika (Máltai Szeretetszolgálat), dr. Majoros Márta szociálpszichológus

15 KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET!


Letölteni ppt "Családi Kasszasikerek Pénzügyi Öngondoskodás Program"

Hasonló előadás


Google Hirdetések