Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ III. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első és a második feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ III. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első és a második feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum."— Előadás másolata:

1 A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ III. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első és a második feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum öt soros válaszokat várunk. Beadási határidő: 2009. április 30. Most is rövid, maximum öt soros válaszokat várunk. Beadási határidő: 2009. április 30.

2 1. Idézet a kommunizmusból… 1. Idézet a kommunizmusból… „ Lövessék főbe a vádlottakat, mint a rühes kutyákat! Népünk csak egyet követel, tapossák agyon az alávaló férgeket… Mi pedig, egész népünk, rendíthetetlenül halad majd a múlt gyalázásától, az utolsó söpredéktől is megszabadított úton, szeretett vezérünk, a nagy Sztálin vezetésével, előre, mindig előre, a kommunizmus felé. „ „ Lövessék főbe a vádlottakat, mint a rühes kutyákat! Népünk csak egyet követel, tapossák agyon az alávaló férgeket… Mi pedig, egész népünk, rendíthetetlenül halad majd a múlt gyalázásától, az utolsó söpredéktől is megszabadított úton, szeretett vezérünk, a nagy Sztálin vezetésével, előre, mindig előre, a kommunizmus felé. „ Ki mikor és milyen esemény kapcsán nyilatkozott így a kommunista rendszerről és a követendő útról?

3 2. Mit jelentenek a rövidítések? 2. Mit jelentenek a rövidítések? 1. NKVD 2. MVD 2. MVD 3. GULAG 4. OGPU 5. CSEKA 4. OGPU 5. CSEKA

4 3. A lubjankai marsall Ki, mikor, miért kapja a „lubjankai marsall” nevet? Milyen politikai szerepe volt az illetőnek? Milyen egyéb jelzővel illették őt kortársai?

5 4.A Szovjetunió hőse: Zoja Ismertesse röviden Zoja életútját. Miért érdemelte ki a Szovjetunió hőse címet? Mi az igazság hőstettével kapcsolatban az „Argumenti i Fakti” haditudósítója szerint?

6 5. A Szovjetunió „lőporos hordója” 5. A Szovjetunió „lőporos hordója” Milyen létesítmény kapta a „Szovjetunió lőporos hordója” elnevezést? Mik voltak a „saraskák”? Milyen mű alapján vált ismertté ez a világ? Soroljon példákat a vállalkozásaikra. Milyen létesítmény kapta a „Szovjetunió lőporos hordója” elnevezést? Mik voltak a „saraskák”? Milyen mű alapján vált ismertté ez a világ? Soroljon példákat a vállalkozásaikra.

7 6. Miről szól a „Sahti-per”? Ki volt Sztahanov? Miért nem hajlandó Sztálin saját hadifogoly fiát kimenteni? Ki állt a kuláklikvidációs bizottság élén? Soroljon fel jelszavakat az erőltetett iparosítás korából.

8 7. Kiket ábrázolnak az alábbi fotók? 1.2. 3. 4. 5.

9 Források: Rubicon 2001/4-5 Rubicon 2001/4-5 Rubicon 1993/3 Rubicon 1993/3 História 1995/4. História 1995/4. A befejezetlen múlt 6. kötet A befejezetlen múlt 6. kötet


Letölteni ppt "A TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ III. FORDULÓJÁNAK FELADATAI Gratulálunk az első és a második feladatsor megoldásaihoz, ügyesek voltatok! Most is rövid, maximum."

Hasonló előadás


Google Hirdetések