Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Róma Készítette: Sümegi Dániel. Forum Romanum A Fórum A fórum a rómaiaknál köztér, piac, nyilvános hely a városokban vásár, gyülekezés, törvénykezés.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Róma Készítette: Sümegi Dániel. Forum Romanum A Fórum A fórum a rómaiaknál köztér, piac, nyilvános hely a városokban vásár, gyülekezés, törvénykezés."— Előadás másolata:

1 Róma Készítette: Sümegi Dániel

2 Forum Romanum

3 A Fórum A fórum a rómaiaknál köztér, piac, nyilvános hely a városokban vásár, gyülekezés, törvénykezés céljára. Rómában vagy 18 ilyen nyilvános tér volt, melyek a következő nevet viselték: törvénykezés tere (forum civile) kereskedelmi tér (forum venale) marhavásár (forum boarium) zöldség- (holitorium), hal-, hús-, sertéspiac (piscarium, macellum, suarium) stb.

4 Elhelyezkedése A fő köztér (gyakran ezt értjük Forum Romanum alatt) a Forum Romanum vagy, ahogy a rómaiak gyakrabban nevezték Forum Magnum (a mai Campo di Vaccino) a Capitolium és Palatinus domb közötti tér volt, mely a kereskedelmi és politikai világ érintkező helyének számított. A terület eredetileg ingoványos hely volt, melyet Tarquinius Priscus király száríttatott ki és vétetett körül oszlopos csarnokokkal, melyek üdülésre és sétahelyül is szolgáltak. Hossza körülbelül 220, szélessége 35-50 méter, és kis mérete ellenére rengeteg épület és emlékmű állt itt. A terület a középkorban hosszú ideig a város elhanyagolt része volt. Korabeli viszonyait Piranesi: Vedute di Roma c. gyűjteményéből ismerjük (Tav.15, 16, 26, 28, 30, 32, 52, 98, 99, 100, 109, 110).

5 Épületei I. A Forum Romanumon több istennek is állt temploma, itt volt Saturnus, Janus és Concordia temploma a Capitolium tövében, Vesta temploma a Palatinus tövében (emellette állt a Regia nevű épület, a pontifex azaz főpap lakása) és később a Dioskurosoké. A Forum két részre oszlott: a tulajdonképeni Forum Romanumra keleten, ahol régebben a plebejusok gyülekeztek, és a másik, magasabb, nyugati részre (Comitium), amelyen eredetileg a patríciusok gyülekeztek. A Comitiumon állt többek között: a Curia Hostilia (a szenátus helye), a Carcer Mamertinus (részei: Robur, azaz börtön és Tallianum, azaz kivégző hely) és a Rostra nevű szószék.

6 Épületei II. Ahogy a város nőtt, a Forum Romanumot is bővítették, és gyönyörű oszlopos csarnokokat, úgynevezett bazilikákat építettek (ezek voltak állítólag a keresztény templomok alapjai, ilyenek voltak például a Basilica Porcia, Sempronia, Opimia, később Augustus alatt az Aemilia és főképp a Julia.) Újabb templomokat is építettek (Templum Divi Caesaris, Minervae stb.) Később térszűke miatt a Forum Romanumot észak felé is bővítették, és a hozzá fűződő újabb tereknek és építményeknek egész sorozata keletkezett (ezt nevezik összefoglalóan császár-fórumok-nak.

7 Romulus és Remus Romulus és Remus (Romulus: I. e. 771 körül – I. e. 717. július 5. körül; Remus: I. e. 771 körül – I. e. 753. április 21. körül) Róma városának alapítói, a római mitológiában Rhea Silvia hercegnő és Mars, a háború istenének ikerfiaiként jelennek meg. A legenda, valamint Plutarkhosz és Livius szerint is Romulus volt Róma első királya.

8 Colosseum A Colosseum az ókori Róma hatalmas amfiteátruma. Amíg a Colosseum áll, állni fog Róma, ha elpusztul, elpusztul Róma és a világ is.-írta az óriási építményről Beda Venerabilis angolszász egyházi író. Az amfiteátrum római találmány. Lényege az elliptikus alaprajzú aréna, amelyet több emelet magasságban ülőhelysorok öveztek, ahonnan a nézők biztonságosan szemlélhették a látványosságokat. Az amphitheatrum szó utal az épülettípus eredetére, hiszen két, félkör alaprajzú görög színház "összeillesztése" eredményezi az ellipszis formát.


Letölteni ppt "Róma Készítette: Sümegi Dániel. Forum Romanum A Fórum A fórum a rómaiaknál köztér, piac, nyilvános hely a városokban vásár, gyülekezés, törvénykezés."

Hasonló előadás


Google Hirdetések