Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette: Bojtár Veronika. Az Eiffel tornyot a párizsi, 1889- es Világkiállításra szánták. Gustave Eiffel tervezte, Maurice Koechlin és Emile.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette: Bojtár Veronika. Az Eiffel tornyot a párizsi, 1889- es Világkiállításra szánták. Gustave Eiffel tervezte, Maurice Koechlin és Emile."— Előadás másolata:

1 Készítette: Bojtár Veronika

2

3

4

5 Az Eiffel tornyot a párizsi, 1889- es Világkiállításra szánták. Gustave Eiffel tervezte, Maurice Koechlin és Emile Nougier segítségével.

6 Eiffel 1832 decemberében született. Sok épületet tervezett szerte a világon, Magyarországon is, de ő tervezte például a Párizs városának pavilonját is. 1923 decembe- rében halt meg. 1865-ben Párizs mellett egy hatalmas gépgyárat alapított.

7

8 hidraulikus szerkezet minden lábnál 4-4 pillér Le Figaro újságirodái zászló lift 1710 db lépcső 320,75 m magas 8600 tonnás 1964-ben műemlékké nyilvánították

9

10

11 Már az Eiffel torony építésének kezdetekor sokan ellenezték azt. Írók és festők egy csoportja például tiltakozó aláírásokat gyűjtött, mivel féltek, hogy egy ilyen túl hangsúlyos építmény elnyomja, és elrontja a városképet. Az aláírók egy része később megkedvelte a tornyot. Mindenesetre Guy de Maupassant íróról azt mesélték, hogy csupán azért járt az Eiffel torony éttermébe, mert ez volt az egyetlen olyan pont a városban, ahonnan nem látta a tornyot. A francia matematikusok egyike azt terjesztette, hogy a torony – elérve a 229 méteres magasságot – össze fog dőlni. Eiffel erre kijelentette, hogy az építkezést saját felelősségére folytatja, egyébként is ő viselte a költségek túlnyomó részét. Állítólag így szólt Eiffel az egyik vendégnek, a Világkiállításon: „A francia zászló az egyetlen, amelynek 300 méteres zászlórúdja van.”

12 A világ száz csodája (A technika krónikája) www.sulinet.hu (www.kislexikon.hu) (www.kislexikon.hu

13 Köszönöm figyelmeteket! Remélem tetszett!


Letölteni ppt "Készítette: Bojtár Veronika. Az Eiffel tornyot a párizsi, 1889- es Világkiállításra szánták. Gustave Eiffel tervezte, Maurice Koechlin és Emile."

Hasonló előadás


Google Hirdetések