Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) 2012. Február 22.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) 2012. Február 22."— Előadás másolata:

1 Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) 2012. Február 22.

2 EU - háttér, előzmények  2008. április - konferencia a Generációk közötti szolidaritásról  2009. november 30. - „Az egészséggel és méltósággal történő idősödés” tanácsi következtetések  2010. június 7. - „Az aktív idősödés” tanácsi következtetések  2011. szeptember 14. - az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai évéről (2012) szóló 940/2011/EU határozat.

3 EU és tagállamok  nemzeti program megalkotása, munkaterv, eseménynaptár elfogadása Mindezt egy előre meghatározott szerkezetben azért, hogy  Európai Unió Bizottsága majd egy összesített jelentést készíthessen

4 Az európai év lebonyolítását biztosító és támogató kezdeményezések  Nemzeti Koordináló Munkacsoport felállítása (2011. októberben megtörtént)  Fővédnök, az európai év nagykövete, az európai év reprezentációja (az elmúlt év gyakorlata helyett – önkéntesség) – az eseményenkénti fővédnök, vagy megjelenítő arc mellett született döntés.  Az európai év magyarországi elérhetősége (e-mail, honlap)  aktividosodes2012@nefmi.gov.hu aktividosodes2012@nefmi.gov.hu  http://ec.europa.eu/social/ey2012.jsp?langId=en http://ec.europa.eu/social/ey2012.jsp?langId=en

5 Idősügyi Nemzeti Stratégia  Az Idősügyi Nemzeti Stratégiában és az ehhez kapcsolódó Cselekvési Tervben megfogalmazott prioritások az alábbiak:  aktivitását és függetlenségét, társadalmi presztízsét megőrző idősödő és idős ember;  biztonság és megfelelő életminőség, a betegségek kockázatának alacsonyan tartása, az emberi méltóság megőrzése és a funkcionális önállóság elősegítése;  élethosszig tartó fejlődés, törekvés az életöröm, az autonómia megőrzésére és az önmegvalósításra;  társadalmi részvétel és bevonódás, közösségi megbecsültség növelése;  esélyegyenlőség, pozitív reakciók az idősödés és a hosszabbéletűség társadalompolitikai kihívásaira, fellépés az ageizmus ellen.

6 Létező politikák és kezdeményezések  Egészségügy, egészséges életmód, sport  „Tízezer Lépés” Program  Országos „botos gyaloglás” Program  Lelki Egészség Országos Program  Opportunisztikus szűrések, szervezett, célzott népegészségügyi szűrések  Az egészségügyi ellátórendszer idősbaráttá tétele A geriátria oktatásának kiterjesztése Praxis Program Praxiskezelő Program A fekvőbeteg ellátás struktúrájának átalakítása Otthonápolás megerősítését  Az idősek bevonása a helyi közösségek életébe, az egészségfejlesztés különböző formáinak megteremtése Egészség Koalíció/k megalakításának ösztönzése

7 Létező politikák és kezdeményezések  Szociális szolgáltatások  Vidékfejlesztés  Oktatásirányítás, infokommunikációs fejlődés, közművelődés  Önkéntesség  Foglalkoztatás  Családpolitika Az egyeztetések során kerestük azokat a saját programokat, amihez csatlakozni lehet – akár egy kommunikációs panellel, hogy a munkatervhez kapcsolódhasson.

8 Az európai évhez kapcsolódó kezdeményezések  Kor-Társ Idősügyi Program Pályázat (több mint 800 pályázat érkezett be, ebből közel 300 lehet nyertes) mire:  kulturális programok,  oktatási programok,  egészségügyi programok,  Sportprogramok Az eddigi pályázatoktól eltérő momentumok: - Előfinanszírozás - A pályázó dönti el, hogy mire kéri - Előnyben részesülnek a generációs együttműködést felmutatók.

9 Az európai évhez kapcsolódó kezdeményezések  Célzott kommunikációs felület létrehozása  Egy folyóirat minden idős klubban, valamint időseket ellátó intézményben kerülne terjesztésre Fontosnak tartjuk :

10 Az európai évhez kapcsolódó kezdeményezések Az első rendezvény 2011. szeptember 30. „Az idősek világnapján a Művészetek Palotájában Réthelyi Miklós miniszter úr bejelentette, hogy 2012. az aktív idősödés európai éve.

11 Az európai évhez kapcsolódó kezdeményezések  „Idősebbek is elkezdhetik” vetélkedő  Számítógépes játék-program pályázat  Szenior-sziget  „Élő Skanzen” program  Zsebóra program  „Vén diák” Program Forrásigénye 100 millió forint


Letölteni ppt "Aktív idősödés és nemzedékek közötti szolidaritás európai éve Magyarország Nemzeti Programja (tervezet) 2012. Február 22."

Hasonló előadás


Google Hirdetések