Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Nyugat-Dunántúli Regionális Szakképzési Fórum Az építőipari trendek és a munkaerő piaci igények összehangolásának lehetőségei Előadó: Schréder Mihály,

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Nyugat-Dunántúli Regionális Szakképzési Fórum Az építőipari trendek és a munkaerő piaci igények összehangolásának lehetőségei Előadó: Schréder Mihály,"— Előadás másolata:

1 Nyugat-Dunántúli Regionális Szakképzési Fórum Az építőipari trendek és a munkaerő piaci igények összehangolásának lehetőségei Előadó: Schréder Mihály, ÉVOSZ elnökségi tag Budapest, április 15.

2 Az oktatási struktúra alakulása 2008/2009 években

3 Építőipari szakképzés Szakma Ács-állványozó Burkoló Építményszigetelő Épület- és építménybádogos Épületasztalos Épületgépészeti csőhálózat- és berendezés-szerelő Épületlakatos Festő, mázoló és tapétázó Kőfaragó, műköves és épületszobrász Kőműves Tetőfedő Villanyszerelő Összesen: Éves átlag:

4 Szakmunkás vizsgázók száma a régióban Ács, állványozó83 Burkoló221 Épület- és építmény- bádogos11 Csőhálózat-szerelő161 Kőműves387 Szobafestő342 Tetőfedő11 Villanyszerelő306 Összesen:1522 Éves átlag:761

5 Kiemelten támogatott szakképzések Nyugat-Dunántúlon Ács, állványozó Burkoló Épület- és építménybádogos Festő, mázoló és tapétázó Kőműves Villanyszerelő Tetőfedő

6 Helyzetértékelés és várakozások az építőipari foglalkoztatásban (ÉVOSZ felmérés) Az ÉVOSZ 400 vállalkozást kérdezett meg 2010-ben. Az építőipar 2006 évhez képest ezer főt kényszerült elbocsátani.

7 A vállalkozások tapasztalatai alapján hiány szakmák: Ács-állványozó Bádogos Tetőfedő Épületasztalos Hő-és hangszigetelő Kőműves Villanyszerelő Vízvezeték és fűtés szerelő,vízszigetelő

8 Bruttó személyi alapbérek alakulása 2009-ben mester szakmunkás szakmunkások betanított munkások segédmunkások96.000

9 A szakképzési hozzájárulás alapja, a bruttó hozzájárulási kötelezettség az építőiparban (2007) Vállalkozások gyakorisága (db) Szakképzési hozzájárulás alapja (MFt) Bruttó hozzájárulási kötelezettség (MFt) Saját alkalmazott képzése (MFt) Fejlesztési támogatás (MFt) Gyakorlati képzés elszámolt költsége (MFt) Fennmaradó befizetési költség összesen (MFt)

10 Tíz év alatt egymillió új munkahely ( Részletek a FIDESZ programjából) A gazdaság, a társadalom és az állam működését munka­központúvá kell alakítani. A gazdasági válságból való kilábalásnál kiemelt helyen szerepel az építőipar. Az épületekben az energia hatékony rendszerek és anyagok fejlesztése, a lakásállomány 10%-ának évi felújítása építőipari munkahelyet teremt. A hazai szakképző intézményekben az elméleti ismere­ tek oktatása dominál, a szakmai gyakorlati képzés háttérbe szorul. A magyarországi vállalatok versenyképessége csak a szakképzés rendszerének teljes átalakításával biztosítha­tó. Németországban a duális szakképzés a vállalatoknál zajló gyakorlati képzésre épül. A rendszer adaptálását elkezdték a hazai szakmai érdekkép­viseletek.

11 A német szakképzési rendszer A szakmunkásképző iskola több hetes elméleti alapképzést nyújt. Az üzemben szakoktató gyakorlati képzést biztosít a tanulók számára. A képzés három évig tart. A program 1-3 hónapos próbaidővel indul. A tanuló eldöntheti, hogy ezt a szakmát kívánja választani. Gyakorlati képzés heti négy munkanapon, a munkahelyen. Szakmai elméleti oktatás a szakképző iskolában 2-6 hetes összefüggő blokkban. A regionális képzési központokban hét időtartam. Első szakképzési évben 20hét, a másodikban 12 hét, a harmadikban 4 hét. A rendszer alapja a tanulószerződés. A képzési idő alatt a tanuló tanulóbért kap, amelynek nagysága az építőiparban 500 és 1280 Euro között van.

12 A képzés finanszírozása A munkaadó-szervezetek és szakszervezetek alapítványt hoztak létre, a képzési központok finanszírozására. Minden építőipari vállalkozás a bértömeg 2,5 % befizeti az alapítvány pénztárába.

13 Az alapítvány a tanuló képzési költségeinek egy részét visszafizeti A képzési költségek térítése Szociális költségek térítése (16%-ka a fent említett időperiódusnak) Regionális képzési központokban történő oktatások költségeinek térítése (képzési költség, szállás és ellátás költsége) A képzési központokhoz történő utazás költségének térítése

14 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Nyugat-Dunántúli Regionális Szakképzési Fórum Az építőipari trendek és a munkaerő piaci igények összehangolásának lehetőségei Előadó: Schréder Mihály,"

Hasonló előadás


Google Hirdetések