Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 A geometriai modell és struktúrája Budapesti Műszaki Főiskola A CAD/CAM modellezés alapjai 2000/2001 tanév, II. félév 2. előadás A geometriai modell.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 A geometriai modell és struktúrája Budapesti Műszaki Főiskola A CAD/CAM modellezés alapjai 2000/2001 tanév, II. félév 2. előadás A geometriai modell."— Előadás másolata:

1 1 A geometriai modell és struktúrája Budapesti Műszaki Főiskola A CAD/CAM modellezés alapjai 2000/2001 tanév, II. félév 2. előadás A geometriai modell és struktúrája Dr. Horváth László

2 Tartalom A geometriai modell Topológiai és geometriai entitások A topológia alakfüggetlensége Alapvető topológiai entitások testeknél. Topológiai entitások szomszédsága. Az Euler-szabály. Közös él két lap között

3 Topológiai és geometriai entitások

4 A topológia alakfüggetlensége

5 Magasabb szintű topológiai entitások

6 Alapvető topológiai szabályok testeknél Topológiai konzisztencia: a topológia teljes, hiánytalan. A konzisztencia ellenőrzése topológiai szabályokkal. Topológia geometria változásával módosulhat. A csúcsba befutó élek száma kettő vagy annél több. Egy él két laphoz tartozik. A lapot élek zárt lánca veszi körül. Nem minden topológiai struktúrának kell megfelelni ezeknek a szabályoknak, azonban az ilyen modellek nem testet írnak le.

7 Topológiai entitások szomszédsága

8 Az Euler-szabály Leonhard Euler (1707-1783) svájci matematikus. A testet határoló felület Euler jellemzője: V - E + F Az Euler jellemző állandó. A csúcsok (V), élek (E) és lapok (F) számának összege tehát állandó. A különálló testeket és áttöréseket nem tartalmazó alakok esetében az Euler jellemző értéke c=2. Az Euler szabály: c=V - E + F = 2.

9 Példák az Euler-szabály alkalmazására

10 Felületek kapcsolódása

11 Közös él két lap között


Letölteni ppt "1 A geometriai modell és struktúrája Budapesti Műszaki Főiskola A CAD/CAM modellezés alapjai 2000/2001 tanév, II. félév 2. előadás A geometriai modell."

Hasonló előadás


Google Hirdetések