Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

I. (Szent) István király Kb. 975-ben Géza fejedelemnek és nejének, Saroltnak gyermeke született: Vajk Kb. 975-ben Géza fejedelemnek és nejének, Saroltnak.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "I. (Szent) István király Kb. 975-ben Géza fejedelemnek és nejének, Saroltnak gyermeke született: Vajk Kb. 975-ben Géza fejedelemnek és nejének, Saroltnak."— Előadás másolata:

1

2 I. (Szent) István király

3 Kb. 975-ben Géza fejedelemnek és nejének, Saroltnak gyermeke született: Vajk Kb. 975-ben Géza fejedelemnek és nejének, Saroltnak gyermeke született: Vajk  Géza ráeszmél, hogy meg kell keresztelkedniük  Vajk a keresztségben az István nevet kapja

4 997-ben apja meghal, így háború robban ki: A trón vajon Istváné vagy Koppányé István keresz- tény-, Koppány p pogány szo- kás szerint örökölne.

5 Végül Koppány egy csatában Végül Koppány egy csatában meghal meghal

6 István lesz a fejedelem, 997-től 1000-ig. 997-től 1000-ig. Utána… Utána…

7 1000-ben II. Szilveszter pápa keresztény királlyá koronázza 1000-ben II. Szilveszter pápa keresztény királlyá koronázza Uralkodása alatt Uralkodása alatt megteremtette a megteremtette a magyarok jövőjét. magyarok jövőjét.

8 Bár sokan azt hiszik, hogy a mai koronával koronázták meg, de ez nem igaz. koronával koronázták meg, de ez nem igaz. Annyi köze mégis lehet a Szent Koronához, Annyi köze mégis lehet a Szent Koronához, hogy a korona felső részét halálakor vele együtt temették el 1038-ban hogy a korona felső részét halálakor vele együtt temették el 1038-ban

9 Végül még annyit az életéről, hogy  Felesége Gizella  Fia, Imre (fiatalon meghal egy vadászaton)  Törvényeket hozott: pl. kötelező templomba járni ; tized rész beszolgáltatása ; széttelepíti a törzseket ; 50 vármegyét hoz létre ; ezüst pénzt ad ki kötelező templomba járni ; tized rész beszolgáltatása ; széttelepíti a törzseket ; 50 vármegyét hoz létre ; ezüst pénzt ad ki és egyik legfontosabb ünnepünk és egyik legfontosabb ünnepünk

10 az állam alapítás az ő nevéhez kötődik (augusztus 20. )


Letölteni ppt "I. (Szent) István király Kb. 975-ben Géza fejedelemnek és nejének, Saroltnak gyermeke született: Vajk Kb. 975-ben Géza fejedelemnek és nejének, Saroltnak."

Hasonló előadás


Google Hirdetések