Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Európai Unió Csatlakozó országok ben Alsó tagozat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Európai Unió Csatlakozó országok ben Alsó tagozat"— Előadás másolata:

1 Európai Unió Csatlakozó országok 2004- ben Alsó tagozat
Készítette : Cseresznyés Géza

2 Kik a leendő új országok ?
Csehország Magyarország Lengyelország Ciprus Szlovénia Málta Litvánia Lettország Észtország Szlovákia

3 Európai Unió Ismerjük meg a csatlakozó országokat !
Csatlakozó országok 2004-ben Ismerjük meg a csatlakozó országokat ! Figyeljetek jól ,mert a bemutató után számot kell adni tudásotokról egy rövid feladatlapon ! A pirossal kiemelt dolgokra különösen figyeljetek oda ! Kezdjük !

4 Európai Unió Csehország: Általános tudnivalók
Terület: km2 Népesség: fõ Népsûrûség: 131 Főváros : Prága Népcsoportok: cseh (94.4%), szlovák (3%), moráviai Közigazgatási beosztás: 73 kerület Fekvés: Közép Európa. Németországtól délkeletre. Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: cseh Beszélt idegen nyelvek: cseh, szlovák

5 Európai Unió Csehország: Gasztronómia:
A cseh konyha lényegében olyan, mint a közép-európai. Érezhetőek a német, magyar és lengyel konyhaművészet hatásai. A hús rendkívül jellemző alkotóeleme az ételeknek, amit hatalmas adag körettel és tartalmas szósszal fogyasztanak. Jellegzetes ízesítők a köménymag, bacon-szalonna, és a só. Vegetáriánusok és cukorbetegek óvakodjanak tőle!

6 Európai Unió Észtország:
Hivatalos név : Észt Köztársaság (Eesti Vabariik) Főváros: Tallinn Hivatalos nyelv: észt Terület: km2 Lakosság: (1998 becs.) Pénznem: észt korona (EEK). 1 korona = 100 sent. Az Euró árfolyamához rögzítve (1 Euró = EEK)

7 Európai Unió Észtország: Éghajlat: Gasztronómia:
Észtország éghajlata az Atlanti-óceán és a Golf-áramlat hatásának köszönhetően jóval enyhébb, mint az azonos szélességi körre jellemző éghajlat: a nyári hónapokban (június-szeptember) °C, télen °C a jellemző napi középhőmérséklet. Telente a szigetekre a jégpáncélon keresztül lehet eljutni, nyaranta ugyanitt úszni lehet. Gasztronómia: A füstölt hal, különösen a pisztráng észt specilitás. Ezen kívül a véres hurka és a véres palacsinta is nemzeti eledel. Egy észt család asztaláról nem hiányozhat a szirupszerű Vana Tallin likőr, amely émelyítően édes és bódítóan erős. Fogyasztása kávéban, jégen tejjel vagy pezsgőben ajánlott. Észtország legjobb sörei a könnyű Saku és az erősebb Saare, amelyek a Saremaa szigetről származnak.

8 Európai Unió Észtország: NEMZETI SZIMBÓLUMOK:
A címer, a nemzeti színek és a himnusz az as Függetlenségi Háború után, az Észt Köztársaság nemzetközi elismerése idején váltak hivatalosan elismert szimbólumokká, ezt megelőzően azonban már hosszú ideje léteztek.

9 Európai Unió Lengyelország:
Terület: km2. Lakosság: fő. Népsűrűség: 122,9 fő/km2. Főváros: Warszawa (Varsó). Államforma: köztársaság. Pénznem: 1 złoty = 100 grosz. Hivatalos nyelv: lengyel. Egyéb beszélt nyelvek: német, ukrán, fehérorosz, szlovák, orosz, litván, cseh.

10 Európai Unió Lengyelország: Gasztronómia:
A lengyel gasztronómiának igen nagy a vonzereje. Kedvenc ételeik a levesek és a mártások, a burgonya és a húsok, zöldségeket nem nagyon fogyasztanak. Jellegzetes alapanyagaik a majoránna és egyéb fűszerek, a gombák és a különböző húsok. Leghíresebb lengyel ételek: bigos (savanyúkáposzta és hús), és a barszcz leves. Lengyelországban általában négyszer étkeznek az emberek. A tea és a vodka igen kedvelt italok, mind a helyiek, mind pedig a turisták számára.

11 Európai Unió Lengyelország: NEMZETI SZIMBÓLUMOK:
A Lengyel Köztársaság nemzeti színei a fehér és a piros, a nemzeti lobogót két, egyenlő szélességű és hosszúságú párhuzamos, vízszintes, fehér-piros sáv alkotja. A lobogó hosszának aránya a szélességéhez: 8:3. A Lengyel Köztársaság címere egy alsó végén kicsúcsosodó téglalap alakú pajzs vörös mezejében nyugvó, széttárt szárnyú fehér sas, amelynek jobb irányba fordított fejét arany korona díszíti, csőre, valamint karmai aranyszínűek.

12 Európai Unió Lettország: Terület: 64 589 km2 Főváros : Riga
Népesség: fő Népsűrűség: 37 Népcsoportok: lett (53%), orosz (33%), belarusz, ukrán Közigazgatási beosztás: 26 megye, 7 köztársasági jogú város Fekvés: Kelet-Európa, A Balti-tenger határán fekszik, Észtország és Litvánia között.

13 Európai Unió Lettország: Gasztronómia:
Lettországban az ételek elkészítésének leggyakoribb módja a füstölés, a füstölt hering, orsóhal, lepényhal és angolna mind-mind nemzeti ételnek számítanak. Nyáron az erdei gyümölcsökből készített lepények remek lehetőséget nyújtanak pár kiló magunkra szedésére... A Riga Feketebalzsam Lettország nemzeti itala, nagyon magas alkoholtartalmú, sűrű, fekete, az Unikumhoz valamennyire hasonlító ital. Ne hagyjuk ki!

14 Európai Unió Litvánia:
Terület: km2 Népesség: fő Főváros : Vilnius Népsűrűség: Népcsoportok: litván (81%), orosz (9%), lengyel (7%) Közigazgatási beosztás: 44 kerület, 11 köztársasági jogú város

15 Európai Unió Litvánia: Gasztronómia:
A magyar ízlésnek egy kicsit furcsa a litván konyha, de szedjük össze a bátorságunkat, és kóstoljuk meg a helyi ízeket, különlegesen kellemes élményben lesz részünk. A leghíresebb étel a capelinai, amely egy szivar alakú, nyúlós, krumpliból készült tészta közepében sajt, hús és gomba golyócskákkal, és mindez leöntve egy szalonnás, hagymás, tejfölös pikáns szósszal. A húst előnyben részesítők kerüljék a karácsonyi vacsorát, amely hagyományosan 12 vegetáriánus ételből áll.

16 Európai Unió Málta: Időzóna: GMT+1 Terület: 316 km2 Népesség: fő Népsűrűség: Főváros: Valetta Népcsoportok: máltai (96%), brit Fekvés: Dél-Európa, Földközi-tengeri sziget, Szicíliától délre fekszik. Országhívószám: 356 Autójelzés: M

17 Európai Unió Málta: Egy varázslatos sziget fekszik a Földközi-tengerben, Málta. Szerencsére a tömegturizmus sem tudta a sziget szépségét elcsúfítani, a vendégeket kiszolgáló épületek is próbálnak alkalmazkodni a környezethez Környezet, éghajlat: 3 szigetből áll a szigetcsoport, amelynek legnagyobb szigete Málta. Meglehetősen kopár és sziklás a táj, bár a kisebbik szigeten, Gozon, és Málta délnyugati csücskében gyönyörű narancsligeteket is találhatunk. Éghajlata kiváló, bár a nyáron uralkodó 30 fok feletti hőmérséklet egy kicsit már sok. Januárban sem hűl le a levegő 15 fok alá, ilyenkor azonban elég sok a csapadék.

18 Európai Unió Málta: Gasztronómia:
Málta konyhaművészetének alapját a szicíliai konyha adja, és ezt az olaszos ízvilágot elegyítik az angolos ételekkel. A legismertebb helyi specialitások a pastizzi (pikáns sajtos tészta), a timpana (makaróni sajttal és tojással) és a fenek (sült nyúl).

19 Európai Unió Szlovákia:
Terület: km2 Népesség: fő Népsűrűség: 110,1 Közigazgatási beosztás: 8 körzet Fekvés: Közép-Európa, délre Lengyelországtól. Autójelzés: SK Elektromosság: 220 V, 50 Hz Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: szlovák Beszélt idegen nyelvek: magyar

20 Európai Unió Szlovákia: Gasztronómia:
A szlovák konyha a Közép-Európa többi országában is megtalálható alapanyagokat használja: húst, burgonyát, rizst, zöldségeket. A húsételekhez gombócot és mártásokat fogyasztanak. Ízesítéshez köménymagot, sót, borsot és szalonnát használnak. A szlovákok általában bort fogyasztanak, szemben cseh szomszédaikkal, akik inkább a sört kedvelik.

21 Európai Unió Szlovénia:
Időzóna: GMT+1 Terület: km2 Népesség: fő Népsűrűség: 99 Népcsoportok: szlovén (91%), horvát (3%), szerb, bosnyák, magyar, olasz Fekvés: Közép-Európában helyezkedik el, É-ról Ausztriával, K-rol Magyarországgal, D-rol Horvátországgal, NY-ról Olaszországgal határosan.

22 Európai Unió Szlovénia: Gasztronómia:
Látnivalók: A Postojna-barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet. Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos lerontotta. Gasztronómia: A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, a klobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglőkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.

23 Európai Unió Ciprus: Terület: km2 Népesség: 758,363 fő Népsűrűség: 81 Népcsoportok: görög ciprióta (78%), török ciprióta (18%), egyéb (4%) Közigazgatási beosztás: 6 kerület Fekvés: Földközi-tengeri sziget Törökörszágtól délre. Főváros :Nicosia Országhívószám: 357 Autójelzés: CY Elektromosság: 240 V, 50 Hz Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: görög, török Beszélt idegen nyelvek: görög, török, angol

24 Európai Unió Ciprus: Gasztronómia:
Mint minden, a jellemző ételek is különböznek északon és délen. Míg északon főként török ételekkel találkozunk, délen inkább görögökkel. De akármerre is menjünk, kleftikót vagy más néven küp kebabot Ciprus bármely részén ehetünk (zöldségekkel együtt a szabadban sütik meg a bárány- vagy kecskehúst). Ciprus gyümölcseiről is híres.

25 Európai Unió Magyarország:
Időzóna: GMT+1(tél), GMT+2(nyár) Terület: km2 Népesség: fő Népsűrűség: 111,5 Népcsoportok: magyar (92%), cigány, német, horvát, román, szlovák Közigazgatási beosztás: 19 megye és Budapest Fekvés: Közép-Európa Országhívószám: 36 Autójelzés: H Elektromosság: 220 V, 50 Hz Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: magyar Beszélt idegen nyelvek: angol, német Nagyobb városok: Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr,

26 Európai Unió Magyarország: Környezet, éghajlat:
Magyarországot 7 ország veszi körül: Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Jugoszlávia, Horvátország és Szlovénia. A legnagyobb folyók a Duna, a Tisza, melyek három felé szelik az országot, és a Dráva, ami DNy-on Horvátországot választja el tőlünk. Legnagyobb tavunk a Balaton . Jellemző a hideg szeles tél és a forró, száraz nyár.

27 Európai Unió Magyarország:
Gasztronómia: A magyar konyha sok meglepetést okozhat annak, aki eddig még nem ismerte. A gyümölcs és a zöldség fontos alapanyag, de a magyarok szeretik a zsíros húsokat, és gyakran szerepel az étlapon a hal is. Jellegzetes ételek: a pörkölt, gulyás (marhahús leves), halászlé (halleves paprikával fűszerezve), Jókai bableves, hideg gyümölcsleves, palacsinta.

28 Európai Unió Végül nézzük meg ,milyen pénzekkel fizetünk majd az Európai Unióban 2007-től:

29 Európai Unió Végül nézzük meg ,milyen pénzekkel fizetünk majd az Európai Unióban 2007-től:

30 Európai Unió Végül nézzük meg ,milyen pénzekkel fizetünk majd az Európai Unióban 2007-től:

31 Vége , vegyétek elő a feladatlapot és töltsétek ki közösen !
Európai Unió Vége , vegyétek elő a feladatlapot és töltsétek ki közösen !


Letölteni ppt "Európai Unió Csatlakozó országok ben Alsó tagozat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések