Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Oroszország Készítette: Ábrahám Máté Papp Gábor. Tartalom Általános jellemzők Gasztronómia Orosz munkaerő Hofstede Tárgyalási tudnivalók.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Oroszország Készítette: Ábrahám Máté Papp Gábor. Tartalom Általános jellemzők Gasztronómia Orosz munkaerő Hofstede Tárgyalási tudnivalók."— Előadás másolata:

1 Oroszország Készítette: Ábrahám Máté Papp Gábor

2 Tartalom Általános jellemzők Gasztronómia Orosz munkaerő Hofstede Tárgyalási tudnivalók

3 Általános jellemzők I. Időzóna: GMT Főváros: Moszkva Terület: km2 Népesség: fő Népsűrűség: 8,6 fő/km2 Népcsoportok: orosz (81,5%), tatár (3,8%), ukrán (3%) Közigazgatási beosztás: 49 terület, 21 autonóm köztársaság, 10 autonóm körzet, 6 vidék, 2 területi jogú város, 1 autonóm terület Államforma: köztársaság

4 Általános jellemzők II. Fekvés: Észak-Ázsia. Északról a Jeges-tengerrel határos, Európa és a Csendes-óceán között fekszik. Országhívószám: 7 Autójelzés: RUS Elektromosság: 220 V, 50 Hz Hivatalos nyelv: orosz Beszélt idegen nyelvek: ukrán, üzbég, belorusz, litván, lett, észt, jiddis, grúz, örmény, moldován, kazah, azerbajdzsáni Vallások: ortodox kersztény (82%), muszlim Hivatalos pénz: 1 rubel = 100 kopek

5 Általános jellemzők III. Legfontosabb iparágak: vas-és színesfémkohászat, acélgyártás, gépgyártás, kőolaj-feldolgozás, alumíniumkohászat, közlekedésieszköz-gyártás, vegyipar, építőanyag-ipar, fa-és papíripar, textilipar, hiradástechnika, élelmiszeripar. Vasúthálózat hossza: km Úthálózat hossza: km

6 Általános jellemzők IV. Beutazási feltételek Az Oroszországba utazó magyar állampolgárok vízumkötelesek. Ivóvíz A csapvíz nem ajánlott közvetlen fogyasztásra, palackozott vizet mindenhol lehet vásárolni. Egészségügyi ellátás Európai szintű, elismerik az európai biztosítótársaságok által nyújtott szolgáltatásokat. Borravaló Éttermekben 5-10% az általánosan elfogadott mértéke.

7 Gasztronómia Borscs-céklaleves Scsi-orosz káposztaleves Vinegret-téli zöldségsaláta Pelmenji-szibériai húsos derelye Vareniki-derelye (krumplis, túrós, meggyes, stb) Fekete és vörös Kaviár Pirogi-töltött kelttésztás sütemény

8 Gasztronómia II. Kvasz-erjesztett ital Vodka (Kalinka, Russkaya, Smirnoff) Pezsgő (oroszul: sampanszkoje)

9 Orosz Munkaerő I. Oroszország a végletek országa: idősek kollektivisták, fiatalok individualisták Gazdasági szférában főként fiatalok dolgoznak Könnyen továbbállnak, ha nem tetszik valami Magas fizetésA pénz nem elég a maradáshoz, karrierépítési lehetőség kell Gyakran túlóráznak Hierarchikus szervezeti felépítés

10 Orosz Munkaerő II. Jelentős hatalmi távolság, társadalmi egyenlőtlenség, de ez elfogadott! Piramis jellegű szervezet miatt nehéz a csoportmunka Sok szabály Hatalmas dokumentumforgalom Hosszadalmas egyeztetési folyamatok Emocionális emberek, gyakran hoznak irracionális döntéseket, de könnyen motiválhatóak

11 Hofstede dimenziói Hatalmi távolság Induvidualizmus Férfiasság-nőiesség Bizonytalanság kerülés

12 Tárgyalási tudnivalók Vendégszeretők, barátkozók, fontos nekik a jó viszony Üzleti ajándékozás Férfiak között is csók Hagyományos öltözködés, fontos a cipő és a karóra minősége Kötelező a névjegy használata Idő nem pénz, nem szabad őket siettetni Elvárják a pontosságot, de ők órákat is késnek Az időpont-egyeztetéshez kitartás és idő kell

13 Tárgyalási tudnivalók II. Az orosz tárgyaló számára mindaz tilos, amire nem kapott felhatalmazást Bürokratikusak, a korlátozott felhatalmazás gyakran csupán kifogás Hosszadalmas megbeszélések Kemény alkudozók Gyakran káromkodnak Rafináltak, nem megbízhatók, jogász ajánlott A jegyzőkönyv nem egyenlő a szerződéssel

14 Források

15 Köszönjük a figyelmet!


Letölteni ppt "Oroszország Készítette: Ábrahám Máté Papp Gábor. Tartalom Általános jellemzők Gasztronómia Orosz munkaerő Hofstede Tárgyalási tudnivalók."

Hasonló előadás


Google Hirdetések