Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Európai Unió Csatlakozó országok 2004-ben Felső tagozat

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Európai Unió Csatlakozó országok 2004-ben Felső tagozat"— Előadás másolata:

1 Európai Unió Csatlakozó országok 2004-ben Felső tagozat
Készítette : Cseresznyés Géza

2 Kik a leendő új országok ?
Csehország Magyarország Lengyelország Ciprus Szlovénia Málta Litvánia Lettország Észtország Szlovákia

3 Európai Unió Ismerjük meg a csatlakozó országokat !
Csatlakozó országok 2004-ben Ismerjük meg a csatlakozó országokat ! Figyeljetek jól ,mert a bemutató után számot kell adni tudásotokról egy rövid feladatlapon ! A pirossal kiemelt dolgokra különösen figyeljetek oda ! Kezdjük !

4 Európai Unió Csehország:
Általános tudnivalók Idõzóna: GMT+1 Terület: km2 Népesség: fõ Népsûrûség: 131 Főváros : Prága Népcsoportok: cseh (94.4%), szlovák (3%), moráviai Közigazgatási beosztás: 73 kerület Fekvés: Közép Európa. Németországtól délkeletre. Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: cseh Beszélt idegen nyelvek: cseh, szlovák Nagyobb városok: Brno ( ), Ostrava ( ), Olomouc, Usti nad Labem, Liberec, Hradec Králové Legmagasabb pont: Snezka 1602 m Legalacsonyabb pont: Elba folyó 115 m Vallások: katolikus (39,2%), protestáns (4,6%), ortodox (3%) Hivatalos pénz: 1 cseh korona

5 Európai Unió Csehország :
Általános tudnivalók Kisebb, mint Magyarország, csak km2, de mégis egy kicsit több lakosa van. Hogy szinte minden oldalról hegyláncok övezik, köztük az Óriás-hegység, az Érchegység, a Cseh-erdő, melyek persze nem túl magasak (a legmagasabb Snéľka [ejtsd: Sznyezska], azaz "Havas" is csak 1602 m-es az Óriás- hegységben), de azért - nomen est omen, azaz a név intő jel - télen jól lehet síelni rajtuk. Ezek a vonulatok dimbes-dombos medenceségeket fognak közre: leginkább a Cseh-Morva- dombsággal elválasztott két nagy medence, a Cseh- és a Morva- medence említendő. Folyói közül a Csehországban Labénak nevezett Elba és a nálunk Moldva néven ismert Vltava a leghíresebbek, no meg az Odra (azaz Odera) és a Morava (Morva).

6 Európai Unió Csehország: ÉGHAJLAT: Gasztronómia:
Az ország éghajlata domborzatával áll összeköttetésben; a magasaban fekvő vidékek időjárása zordabb, mint a Moldva-Elbe völgyben; enyhébb az északi alacsonyabb, mint a déli magasabb részeken. Az évi középhőmérséklet Budweisban 8°, Pilsenben 8.4°, Egerben 7.4°, Prágában 9.2°, Gasztronómia: A cseh konyha lényegében olyan, mint a közép-európai. Érezhetőek a német, magyar és lengyel konyhaművészet hatásai. A hús rendkívül jellemző alkotóeleme az ételeknek, amit hatalmas adag körettel és tartalmas szósszal fogyasztanak. Jellegzetes ízesítők a köménymag, bacon-szalonna, és a só. Vegetáriánusok és cukorbetegek óvakodjanak tőle!

7 Európai Unió Észtország:
Hivatalos név : Észt Köztársaság (Eesti Vabariik) Főváros: Tallinn Hivatalos nyelv: észt Terület: km2 Lakosság: (1998 becs.) Pénznem: észt korona (EEK). 1 korona = 100 sent. Az Euró árfolyamához rögzítve (1 Euró = EEK)

8 Európai Unió Észtország: ÉSZTORSZÁGRÓL - ÁLTALÁBAN
Valamivel több, mint km2-es területével Észtország nagyobb, mint Szlovénia, Hollandia, Dánia vagy Svájc, nagysága közel azonos a Dunántúléval. Nyugatról keletre legnagyobb távolsága 350 km, északról délre pedig 240 km. Területének tizedét szigetek, huszadák pedig tavak alkotják. Lakosainak száma alapján Észtország a legkisebbek közé tartozik: januárjában fő élt itt, így a népsűrűség alig 32, 6 fő/km2. Észtország fővárosa a középkori városmaggal büszkélkedő Tallinn, ahol az ország lakosságának közel harmada (415 299 fő) él. A népesség mintegy 70%-a él városokban. A Tallinnhoz legközelebbi nagyváros a Finn-öböl szemközti partján található Helsinki (85 km), további nagy, alig egynapi utazásra fekvő város Riga (307 km), Stockholm (405 km) és Szentpétervár (395 km). A Balti-tenger partján fekvő Észtországgal egy szélességi körön található Közép-Svédország és Skócia északi csücske, Észak-Amerikában a Labrador-félsziget és Alaszka déli partvidéke.

9 Európai Unió Észtország: Éghajlat: Gasztronómia:
Észtország éghajlata az Atlanti-óceán és a Golf-áramlat hatásának köszönhetően jóval enyhébb, mint az azonos szélességi körre jellemző éghajlat: a nyári hónapokban (június-szeptember) °C, télen °C a jellemző napi középhőmérséklet. Telente a szigetekre a jégpáncélon keresztül lehet eljutni, nyaranta ugyanitt úszni lehet. Az időjárás gyakran szolgál meglepetésekkel - nem különösebb ritkaság a hőmérséklet napi 20 °C-os ingása: reggel a hőmérő -12 °C-t, délután pedig már 10 fok meleget mutat. Gasztronómia: A füstölt hal, különösen a pisztráng észt specilitás. Ezen kívül a véres hurka és a véres palacsinta is nemzeti eledel. Egy észt család asztaláról nem hiányozhat a szirupszerű Vana Tallin likőr, amely émelyítően édes és bódítóan erős. Fogyasztása kávéban, jégen tejjel vagy pezsgőben ajánlott. Észtország legjobb sörei a könnyű Saku és az erősebb Saare, amelyek a Saremaa szigetről származnak.

10 Európai Unió Észtország: NEMZETI SZIMBÓLUMOK:
A címer, a nemzeti színek és a himnusz az as Függetlenségi Háború után, az Észt Köztársaság nemzetközi elismerése idején váltak hivatalosan elismert szimbólumokká, ezt megelőzően azonban már hosszú ideje léteztek.

11 Európai Unió Lengyelország:
Terület: km2. Lakosság: fő. Népsűrűség: 122,9 fő/km2. Főváros: Warszawa (Varsó). Államforma: köztársaság. Közigazgatási beosztás: 16 vajdaság (województwo). Pénznem: 1 złoty = 100 grosz. Hivatalos nyelv: lengyel. Egyéb beszélt nyelvek: német, ukrán, fehérorosz, szlovák, orosz, litván, cseh. Népek: lengyel (98%), ukrán, fehérorosz, német, egyéb (2%). Népesebb települések: Warszawa (Varsó) , Lódz , Kraków (Krakkó) , 000, Torun

12 Európai Unió Lengyelország:
Természetföldrajzi jellemző: Felszínének északi és középső része síkság és alacsony dombvidék, ahol a turzásos, homokdűnesoros partvidéktől délre tavas, mocsaras Mazuri-tóhátság m magas morénahalmai, a Lengyel-alföld helyezkedik el. Az alföldet délről a sziléziai medence, a Lengyel-középhegység, valamint a Szudéták és a Kárpátok magas vonulatai határolják.. Lengyelország éghajlatát a sarkvidéki-óceáni légáramlatok is befolyásolják, kontinentális elhelyezkedésén kívül. Az átlaghőmérséklet 6-9 °C, időjárása mégis enyhébb Magyarországénál. Hat évszak van ,- a fent említett okok miatt -, az úgynevezett télelő (nov. közepétől - dec. közepéig), és a tavaszelő (feb.- ápr.), a nálunk is ismert évszakokon kívül. Legmagasabb pontja: Rysy 2499 m. Gasztronómia: A lengyel gasztronómiának igen nagy a vonzereje. Kedvenc ételeik a levesek és a mártások, a burgonya és a húsok, zöldségeket nem nagyon fogyasztanak. Jellegzetes alapanyagaik a majoránna és egyéb fűszerek, a gombák és a különböző húsok. Leghíresebb lengyel ételek: bigos (savanyúkáposzta és hús), és a barszcz leves. Lengyelországban általában négyszer étkeznek az emberek. A tea és a vodka igen kedvelt italok, mind a helyiek, mind pedig a turisták számára.

13 Európai Unió Lengyelország: NEMZETI SZIMBÓLUMOK:
A Lengyel Köztársaság nemzeti színei a fehér és a piros, a nemzeti lobogót két, egyenlő szélességű és hosszúságú párhuzamos, vízszintes, fehér-piros sáv alkotja. A lobogó hosszának aránya a szélességéhez: 8:3. A Lengyel Köztársaság címere egy alsó végén kicsúcsosodó téglalap alakú pajzs vörös mezejében nyugvó, széttárt szárnyú fehér sas, amelynek jobb irányba fordított fejét arany korona díszíti, csőre, valamint karmai aranyszínűek.

14 Európai Unió Lettország:
Terület: km2 Népesség: fő Népsűrűség: 37 Népcsoportok: lett (53%), orosz (33%), belarusz, ukrán Közigazgatási beosztás: 26 megye, 7 köztársasági jogú város Fekvés: Kelet-Európa, A Balti-tenger határán fekszik, Észtország és Litvánia között.

15 Európai Unió Lettország:
Gúnyosan a "Balti Svájcnak" nevezik az országot, amely azonban inkább Hollandiához hasonlítható, mivel területének 10%-a tengerszint alatt fekszik. A tengerparton fekvő Riga mágnesként vonzza a turistákat. A nyüzsgő főváros remek kirándulások kiindulópontja, Jurmala tengerpartja, a Gauja folyó völgyére néző Sigulda kastély, vagy a rundalei Rastrelli palota még a legkényesebb ízlésűeket is kielégíti. Litvániával, Észtországgal, Oroszországgal, Fehéroroszországgal és a Balti-tengerrel határos az ország. Területének 40%-a erdővel borított, legmagasabb pontja a 311 méter magas Gaizina kalns. Egyetlen nemzeti parkja a Gauja folyó völgyét foglalja magában, és olyan ritka élőlényeknek biztosít védelmet, mint a fehér gólya, a vidra, a farkas és a barnamedve. Az élővilágon kívül lenyűgözőek az itt látható kastélyok, a sétautak és a páratlan panoráma.

16 Európai Unió Lettország:
Autójelzés: LV Elektromosság: 220 V, 50 Hz Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: lett Beszélt idegen nyelvek: orosz, litván Nagyobb városok: Daugavpils, Liepaja, Jelgava, Jurmala, Ventspils, Rezekne Legmagasabb pont: Gaizinkalns 312 m Legalacsonyabb pont: Balti-tenger 0 m Hivatalos pénz: 1 lats=100 santimi Gasztronómia: Lettországban az ételek elkészítésének leggyakoribb módja a füstölés, a füstölt hering, orsóhal, lepényhal és angolna mind-mind nemzeti ételnek számítanak. Nyáron az erdei gyümölcsökből készített lepények remek lehetőséget nyújtanak pár kiló magunkra szedésére... A Riga Feketebalzsam Lettország nemzeti itala, nagyon magas alkoholtartalmú, sűrű, fekete, az Unikumhoz valamennyire hasonlító ital. Ne hagyjuk ki!

17 Európai Unió Litvánia:
A három balti állam egyike, amelyek a teljes állami önállóságot választották. Elsõként kiáltotta ki függetlenségét. Ebben jelentõs szerepet játszott az a tény, hogy a lakosság négyötöde litván. Az ország területének nagy része 100 m-nél alacsonyabb alföld. Az éghajlat kontinentális, de érvényesül a tenger mérséklõ hatása is. Nyersanyagokban szegény. A litván föld legértékesebb kincse a borostyán. A millió éve itt élt fenyõfélék megkövesedett gyantáját a középkor óta hasznosítják. Az erõs germán és szláv hatás ellenére kulturájuk megõrizte önállóságát. Fõvárosa Vilnius.

18 Európai Unió Litvánia:
Terület: km2 Népesség: fő Főváros : Vilnius Népsűrűség: Népcsoportok: litván (81%), orosz (9%), lengyel (7%) Közigazgatási beosztás: 44 kerület, 11 köztársasági jogú város

19 Európai Unió Litvánia: Gasztronómia:
A magyar ízlésnek egy kicsit furcsa a litván konyha, de szedjük össze a bátorságunkat, és kóstoljuk meg a helyi ízeket, különlegesen kellemes élményben lesz részünk. A leghíresebb étel a capelinai, amely egy szivar alakú, nyúlós, krumpliból készült tészta közepében sajt, hús és gomba golyócskákkal, és mindez leöntve egy szalonnás, hagymás, tejfölös pikáns szósszal. A húst előnyben részesítők kerüljék a karácsonyi vacsorát, amely hagyományosan 12 vegetáriánus ételből áll. Ne hagyjuk ki a helyi italkülönlegességeket se, de legyünk nagyon óvatosak, a 60 %-os midus (mézből készült égetett szesz) pillanatok alatt asztal alá moshatja az embert. Aki egy kicsit könnyebbet szeretne, annak a stakliskes nevű mézlikőr az ajánlott.

20 Európai Unió Málta: Időzóna: GMT+1 Terület: 316 km2 Népesség: fő Népsűrűség: Főváros: Valetta Népcsoportok: máltai (96%), brit Fekvés: Dél-Európa, Földközi-tengeri sziget, Szicíliától délre fekszik. Országhívószám: 356 Autójelzés: M

21 Európai Unió Málta: Egy varázslatos sziget fekszik a Földközi-tengerben, Málta. Őskori kőoszlopok, középkori várbörtönök, macskaköves utcák, normann katedrálisok, barokk paloták teszik a 320 km2es szigetet Európa egyik legkedveltebb úticéljává. Málta remekül ért a látványosságainak értékesítéséhez, a műemlékeket a hozzájuk csatolt legendákkal teszik még érdekesebbé, izgalmasabbá. Szerencsére a tömegturizmus sem tudta a sziget szépségét elcsúfítani, a vendégeket kiszolgáló épületek is próbálnak alkalmazkodni a környezethez Környezet, éghajlat: 3 szigetből áll a szigetcsoport, amelynek legnagyobb szigete Málta. Meglehetősen kopár és sziklás a táj, bár a kisebbik szigeten, Gozon, és Málta délnyugati csücskében gyönyörű narancsligeteket is találhatunk. Éghajlata kiváló, bár a nyáron uralkodó 30 fok feletti hőmérséklet egy kicsit már sok. Januárban sem hűl le a levegő 15 fok alá, ilyenkor azonban elég sok a csapadék.

22 Európai Unió Málta: Gasztronómia:
Málta konyhaművészetének alapját a szicíliai konyha adja, és ezt az olaszos ízvilágot elegyítik az angolos ételekkel. A legismertebb helyi specialitások a pastizzi (pikáns sajtos tészta), a timpana (makaróni sajttal és tojással) és a fenek (sült nyúl).

23 Európai Unió Szlovákia:
Időzóna: GMT+1 Terület: km2 Népesség: fő Népsűrűség: 110,1 Népcsoportok: szlovák (86%), magyar (11%), cseh (1%) Közigazgatási beosztás: 8 körzet Fekvés: Közép-Európa, délre Lengyelországtól. Autójelzés: SK Elektromosság: 220 V, 50 Hz Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: szlovák Beszélt idegen nyelvek: magyar Nagyobb városok: Kassa, Zsolna, Nyitra, Eperjes, Besztercebánya, Nagyszombat, Turócszentmárton, Trencsén, Poprád, Privigye Legmagasabb pont: Gerlachovka 2,655 m Legalacsonyabb pont: Bodrok folyó 94 m Vallások: katolikus, protestáns Hivatalos pénz: 1 szlovák korona = 100 halierov

24 Európai Unió Szlovákia:
Elhelyezkedését tekintve Európa szíve. Lengyelországgal, Magyarországgal, Ausztriával, Ukrajnával és Csehországgal határos. A Magas-Tátra az észak-keleti határ mentén húzódik végig, legmagasabb pontja a Gerlachovsky. Délen a Duna és a folyó által feltöltött síkság képezi a határát. Az ország területének közel 40%-a erdővel borított. A kontinentális éghajlat miatt a nyár meleg, de gyakran enyhítik záporok, zivatarok, a tél hideg és legtöbbször havas. December és február között a hőmérséklet általában fagypont alatt van, a hegyekben igen kellemetlen hideg is lehet.

25 Európai Unió Szlovákia: Gasztronómia:
A szlovák konyha a Közép-Európa többi országában is megtalálható alapanyagokat használja: húst, burgonyát, rizst, zöldségeket. A húsételekhez gombócot és mártásokat fogyasztanak. Ízesítéshez köménymagot, sót, borsot és szalonnát használnak. A szlovákok általában bort fogyasztanak, szemben cseh szomszédaikkal, akik inkább a sört kedvelik.

26 Európai Unió Szlovénia:
Időzóna: GMT+1 Terület: km2 Népesség: fő Népsűrűség: 99 Népcsoportok: szlovén (91%), horvát (3%), szerb, bosnyák, magyar, olasz Közigazgatási beosztás: 136 megyei jogú város, 11 város Fekvés: Közép-Európában helyezkedik el, É-ról Ausztriával, K-rol Magyarországgal, D-rol Horvátországgal, NY-ról Olaszországgal határosan.

27 Európai Unió Szlovénia:
Környezet, éghajlat: Ausztria, Horvátország, Magyarország és Olaszország határolja a kicsiny országot. Szlovénia tájai nagyrészt dombosak, az ország területének több mint 90%-a 300 méterrel a tengerszint felett fekszik. Az ország 43%-a mezőgazdasági terület - szőlőültetvények, szántók - a maradék terület pedig erdővel borított. Az északnyugati területeken hegyvidéki klíma - azaz enyhe nyár, hideg tél és sok csapadék - uralkodik. Az Adriai-tenger partvidéke és a Primorska régió mediterrán éghajlatú, meleg, száraz nyár és enyhe tél jellemzi. A keleti területeken a magyarországihoz hasonló éghajlat van. A leghidegebb hónap a január, a legmelegebb pedig a július.

28 Európai Unió Szlovénia: Gasztronómia:
Látnivalók: A Postojna-barlang a világ egyik leghíresebb cseppkőbarlangja, melybe romantikus kisvasút vezet. Az Adria partvidékének legismertebb üdülőhelye Koper, melynek gyönyörű középkori városképét a kikötő és az ott megtelepedett ipar sajnos lerontotta. Gasztronómia: A szlovén konyhát a szomszédos országok ízei erősen befolyásolják. Ezt igazolja 3 nagyon jellegzetes ételük, a klobasa (kolbász), a zavitek (rétes) és a dunajski zrezek (bécsi szelet). Az olasz ízvilágot tükrözi a njoki (krumpligombóc), rizota (rizottó) és a zlikrofi (ravioli). Magyarországról származik a golaz (gulyás) és a paprikas (csirke paprikás). A hagyományos ételeket a gostilnákban (kisvendéglőkben) készítik a legízletesebben. A helyi vörös és fehérborok finomak, de kedvelt még a zganje (brandy) és sör is.

29 Európai Unió Ciprus: Időzóna: GMT+2 Terület: km2 Népesség: 758,363 fő Népsűrűség: 81 Népcsoportok: görög ciprióta (78%), török ciprióta (18%), egyéb (4%) Közigazgatási beosztás: 6 kerület Fekvés: Földközi-tengeri sziget Törökörszágtól délre. Főváros :Nicosia Országhívószám: 357 Autójelzés: CY Elektromosság: 240 V, 50 Hz Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: görög, török Beszélt idegen nyelvek: görög, török, angol Nagyobb városok: Nicosia ( ), Limassol ( ), Larnaca (53 000), Famagusta (40 000) Legmagasabb pont: Olympus 1,951 m Legalacsonyabb pont: Földközi-tenger 0 m Vallások:ortodox keresztény (80%), muszlim (19%) Hivatalos pénz: 1 ciprusi font = 100 cent

30 Európai Unió Ciprus: Ciprus 1974-ben két részre szakadt. Azóta az idelátogatóknak választaniuk kell az északon található török rész és a déli görög terület között. Legtöbben a déli köztársaságot választják, s ennek következményeként a szigetnek ez a része tele van szállodákkal és tavernákkal. Ciprus egy sziget a Földközi-tenger keleti részében, Törökország alatt, Szíriától nyugatra. Az ország valójában két ország; a Török Köztársaság a sziget északi részén (csak Törökország ismeri el) és a délen található Ciprusi Köztársaság. Környezet, éghajlat: Ciprus mindig sziget volt, épp ezért nagyon sok növény- és állatfaj a Földön egyedül itt található meg. Ciprus éghajlata jellemzően mediterrán, forró nyarakkal (ami foként júliusra és augusztusra jellemző). Az év legnagyobb része száraz. Kevés csapadék hullik decemberben, januárban és februárban. Ciprus gyakran szenved szárazságtól.

31 Európai Unió Ciprus: Gasztronómia:
Mint minden, a jellemző ételek is különböznek északon és délen. Míg északon főként török ételekkel találkozunk, délen inkább görögökkel. De akármerre is menjünk, kleftikót vagy más néven küp kebabot Ciprus bármely részén ehetünk (zöldségekkel együtt a szabadban sütik meg a bárány- vagy kecskehúst). Ciprus gyümölcseiről is híres.

32 Európai Unió Magyarország:
Időzóna: GMT+1(tél), GMT+2(nyár) Terület: km2 Népesség: fő Népsűrűség: 111,5 Népcsoportok: magyar (92%), cigány, német, horvát, román, szlovák Közigazgatási beosztás: 19 megye és Budapest Fekvés: Közép-Európa Országhívószám: 36 Autójelzés: H Elektromosság: 220 V, 50 Hz Államforma: köztársaság Hivatalos nyelv: magyar Beszélt idegen nyelvek: angol, német Nagyobb városok: Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr,

33 Európai Unió Magyarország:
Környezet, éghajlat: Területe a Kárpát-medence középső és nyugati, alacsony fekvésű harmadára terjed ki, kétharmad része 200 m magasságot el nem érő síkság. Magyarországot 7 ország veszi körül: Ausztria, Szlovákia, Ukrajna, Románia, Jugoszlávia, Horvátország és Szlovénia. A legnagyobb folyók a Duna, a Tisza, melyek három felé szelik az országot, és a Dráva, ami DNy-on Horvátországot választja el tőlünk. Legnagyobb tavunk a Balaton (598km2), de ezen kívül még számos -több, mint kisebb-nagyobb tó és termálvíz és gyógyforrás (Budapest, Hajdúszoboszló, Hévíz, Harkány, Balatonfüred stb.) található az ország területén. Jellemző a hideg szeles tél és a forró, száraz nyár. Budapesten és nyugat-Dunántúlon is forróak a nyarak, a telek pedig rövidebbek, és gyakran hidegek, de előfordul, hogy ragyogó napos az idő. Magyarország átlaghőmérséklete 11 °C, a leghidegebb hónap a január (átlaghőmérséklet -2°C), a legmelegebb a július (átlaghőmérséklet 28°C).

34 Európai Unió Magyarország: Gasztronómia:
A magyar konyha sok meglepetést okozhat annak, aki eddig még nem ismerte. A gyümölcs és a zöldség fontos alapanyag, de a magyarok szeretik a zsíros húsokat, és gyakran szerepel az étlapon a hal is. Jellegzetes ételek: a pörkölt, gulyás (marhahús leves), halászlé (halleves paprikával fűszerezve), Jókai bableves, hideg gyümölcsleves, palacsinta. Magyarországon nem nehéz különleges, testes bort találni, ha az ország bármely részén járunk is. Eger például a bor és a szőlő nemzetközi városa, a magyar borvidékek központja, de említhetnénk Tokajt, vagy Gyöngyöst is.

35 Európai Unió Magyarország:
Látnivalók: BUDAPEST Magyarország fővárosa, több mint kétmilliós lélekszámú város, mely a XIX. században fejlődött világvárossá. A Duna két partján fekszik. A pesti oldal tengerszint feletti magassága m, a Budai-hegyek legmagasabb pontja 529 m. Buda, Pest és Óbuda egyesítését 1872-ben mondták ki. BALATON Egyik legbecsesebb természeti kincsünk és legkedveltebb üdülőhelyünk. Közép-Európa legnagyobb tava. Legnagyobb mélysége 12,4 m, vízhőmérséklete nyáron °C-os. Legnagyobb déli üdülőközpontja Siófok, s Balaton természetes lefolyásánál épült ki. Strandja fő befogadására alkalmas. PÉCS Az egyik legérdekesebb magyar város Pécs a Mecsek hegység déli lábánál. Népszerűségét előkelő és híres múltjának, nagyszerű múzeumainak, híres török kori emlékeinek és kellemes klímájának köszönheti.

36 Európai Unió Magyarország: EGER
Eger a Bükk nyugati kapuja. Műemlékekben, kultúrális és történelmi látnivalókban igen gazdag megye és érseki székhely. A szőlő és a bor nemzetközi városa, a borvidék központja. PANNONHALMA Ez a csendes falu ad otthont a Pannonhalmi Apátságnak, melynek történelme egyidős a magyar államisággal. A megtekinthető kiállítás részei a könyvtár, a képtár, a kincstár, az egyházi magángyűjtemény, a régiségtár és a numizmatikai gyűjtemény. HORTOBÁGYI NEMZETI PARK A Hortobágyi Nemzeti Park európai viszonylatban is egyedülálló látvány. Az 52 ezer hektáron elterülő nemzeti park azonban folklorisztikai, zoológiai és néprajzi értékek sokaságát kínálja az idelátogatónak a tájképi látványosság mellett. ÓPUSZTASZER: NEMZETI EMLÉKPARK Anonymus szerint Árpád itt tartotta az első országgyűlést. A X. században a Honfoglalás emlékére épült templom alapfalai ma is láthatók. Az országalapítás ezredik évfordulójára emelték a Honfoglalási Emlékművet.

37 Európai Unió Végül nézzük meg ,milyen pénzekkel fizetünk majd az Európai Unióban 2007-től:

38 Európai Unió Végül nézzük meg ,milyen pénzekkel fizetünk majd az Európai Unióban 2007-től:

39 Európai Unió Végül nézzük meg ,milyen pénzekkel fizetünk majd az Európai Unióban 2007-től:

40 Vége , vegyétek elő a feladatlapot és töltsétek ki közösen !
Európai Unió Vége , vegyétek elő a feladatlapot és töltsétek ki közösen !


Letölteni ppt "Európai Unió Csatlakozó országok 2004-ben Felső tagozat"

Hasonló előadás


Google Hirdetések