Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és KOLLÉGIUM Iskolai közösségi szolgálatai.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és KOLLÉGIUM Iskolai közösségi szolgálatai."— Előadás másolata:

1 Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és KOLLÉGIUM Iskolai közösségi szolgálatai

2 Első lépéseink…UNICEF rongybaba varrás

3 Kezdetben volt… Társadalmi Szolidaritás Program 2010/11-es tanév Megvalósult programok: Felkészítő beszélgetés Farsang

4 Ismerkedő délután. Fodrászkodás, fényképezés.

5 Kézműves délután (húsvéti készület), fényképfal készítése. Színházlátogatás.

6 Piknik a nénikkel, a program közös zárása. Tanúsítvány átvevő játékos est

7 Diákjaink visszajelzései: „Nálunk a családban hagyománya van, hogy ápoljuk az öregeket, most anyukám éppen a nagynénjét ápolja. Én az időseknek való segítésnek sok példáját láttam. Tetszett nekem ez a program, apró dolgokért is nagyon hálásak voltak, mint a kertben való séta, az öltözködésben való segítés”

8 „Olyanok, mint a kisgyerekek. Vigyázni kell rájuk, de van ebben egy ellentmondás, mert nagyon sok élettapasztalattal rendelkeznek, ami pedig tiszteletet vív ki. Kicsit ellentmondásos, mondhatni groteszk.„

9 „ A kedvencem az volt ebben a nénis programban, amikor fényképezkedésre készültünk, fodrászkodtunk. Akkor a nénik is vidámak voltak, és legalább 10 évvel fiatalabbnak érezték magukat, és ez látszott is rajtuk. Örülök, hogy részt vettem a programon.”

10 Lions pályázat Hangoskönyv, felolvasó délutánok

11 Születésnapi köszöntő

12 Cipősdoboz akciók

13 Múlt és jelen találkozása MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT Decemberi élelmiszer gyűjtőakciókban való részvétel.

14 Jelen 2012/13-as tanév újdonságai ZALAEGERSZEGI FERENCES KARITÁSZ „MINDSZENTY ISKOLÁSOK SZENT ANTAL KOSARA”

15 Jövőbeni lehetőségeink

16

17

18 Kutatás 2016. január 1-je után érettségizők körében A kérdőív segítségével azt szerettem volna kutatni, hogy az érintett középiskolás korosztály tisztában van-e a közösségi szolgálat céljával, érez-e magában motiváltságot, látja-e mindennek értelmét?

19 Kérdőív 1. 1, Szerinted mi ennek a közösségi tevékenységnek a célja? „Hogy felkészítse a fiatalokat arra, hogy munkát kell vállalniuk és, hogy kellő tapasztalatuk, felkészültségük legyen.” „Lehetőség, hogy belelássunk egyes munkakörökbe…”

20 Kérdőív 2. 2, Érzel-e minderre motiváltságot magadban, indokold válaszod! „Igen, mert akkor nemcsak „belecsöppenek” az életbe, hanem felkészült leszek.” „Igen, mert ahova jelentkezni szeretnék közösségi munkára, ha az jó célra megy.” „Igen, de a magas óraszám miatt és az elfoglaltságaim miatt nem biztos, hogy tudnám vállalni.”

21 Kérdőív 3. 3, Vettél-e már részt valamilyen közösségi tevékenységi szolgálaton, ha igen hol és milyenen? „Igen, kortárs segítőn.” „Igen,a lakóhelyem fesztiválján, ételt és pólót osztogattam.” „Táborokban segítettem, vigyáztam a kisebbekre.”

22 Kérdőív 4. 4, Gondolkodtál-e már azon, hogy milyen tevékenységeket végeznél közösségi szolgálat keretein belül? „Katasztrófavédelemnél, állatmenhelyen szívesen segítenék, de akármilyen rendezvényen is.” „Szociális tevékenység…” „Beszélgetnék az idősekkel és a rászorulóknak, ételt és ruhát osztanék.”

23 Kérdőív 5. 5, Látod-e értelmét mindezen tevékenységeknek, ha igen miben? „A közmunkának nincs köze a tanulmányi eredményekhez, az érettségin szerintem a tudást kellene, hogy mérje, nem pedig azt, hogy ki, mit és hol csinált.” „Azoknak hasznos, akik olyan területeken akarnak elhelyezkedni, amilyenek közül választani lehet.” „Igen, szerintem jó, hogy kötelező lett, mert ez által megerősödik kicsit mindenki felelősségtudata. A közös munka során összekovácsolódnak az emberek.”

24 Kérdőív 6. 6, Mit gondolsz az 50 óra teljesítése után is fogod-e keresni a lehetőségeket ezen tevékenységekre? Az igennel válaszolók száma: 27 fő. Sok esetben a tevékenység minőségéből tették függővé a folytatást. Pl. „ha tetszik, akkor igen”.

25 Összegzés Fiatalok a közösségi tevékenységnek azon jó reményekkel állnak neki, hogy tapasztalatokat fognak szerezni a munka világáról még mielőtt teljesen a bőrükön éreznék azt. Felelősségvállalás, közösségben való gondolkodás, elköteleződés, hűség, önbizalom növelése. Ezen képességek megváltozását maguk a fiatalok hangsúlyozták ki a kérdőíven adott válaszaikban.

26 Diákok motiváltsága a közösségi szolgálatra már megosztott, vannak, akik szívesen vesznek részt a tevékenységekben-főleg, ha még értelmét is látják, annak amit csinálnak-, de vannak, akiket egyáltalán nem motivál ezen tevékenység. „Gyerekbetegségek”…, kezdeti nehézségek.

27 Cél lehetne… A folytatás attól függ, hogy milyen élmények és hatások fogják érni a tanulóinkat. Tapasztalatszerzés lehetőségét és az önbizalmuk erősödését várják a fiatalok ezektől a programoktól. Ahol diákjaink jó reményei, vágyai találkoznak a fogadó intézmény elképzeléseivel és így mindannyiunk gazdagodására és épülésére szolgál majd középiskolások közösségi szolgálata.

28 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és KOLLÉGIUM Iskolai közösségi szolgálatai."

Hasonló előadás


Google Hirdetések