Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

MONSZUNOK. Mi a monszun? Olyan szél, melynek évszakos irányváltozása közel 180 o Két fajtája: -Trópusi monszun -Szubtrópusi = mérséklet övi monszun.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "MONSZUNOK. Mi a monszun? Olyan szél, melynek évszakos irányváltozása közel 180 o Két fajtája: -Trópusi monszun -Szubtrópusi = mérséklet övi monszun."— Előadás másolata:

1 MONSZUNOK

2 Mi a monszun? Olyan szél, melynek évszakos irányváltozása közel 180 o Két fajtája: -Trópusi monszun -Szubtrópusi = mérséklet övi monszun

3 TRÓPUSI MONSZUN Alapja: a hőmérsékleti egyenlítő vándorlása - a passzátszél eltérüléséből adódik kialakulási helye Délkelet-Ázsia és a Hindusztáni-félsziget animáció animáció Jellemzői (3 évszak van): tél: meleg és száraz tavasz: forró és száraz nyár: fülledt meleg és csapadékos

4 TRÓPUSI MONSZUN Természetes növénytakarója: monszunerdő vagy más néven dzsungel (ébenfa, tika). Aljnövényzete gazdag. Talaja ennek a területnek a tápanyagszegény sárga és vörös földek (a vastartalmú anyagokat nem bírja kioldani a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű eső, és emiatt lesz tápanyagszegény a talaja, mert azt meg kimossa az eső). Folyóinak vízállása ingadozó.

5 MÉRSÉKELT ÖVI MONSZUN A kontinensek keleti partvidékén, pl.: Kelet-Ázsia, Florida Kialakulásának oka: a szárazföld és a tenger különböző felmelegedése animáció animáció Jellemzői (2 évszak): tél: enyhe és száraz nyár: meleg és csapadékos A csapadék sok és egyenlőtlen eloszlású

6 MÉRSÉKELT ÖVI MONSZUN Természetes növénytakarója: babérlombú erdők (babérfa, eperfa, bambusz). A talaj sárga és vörös föld, de valamivel tápanyagdúsabb, mint a trópusi monszuné.


Letölteni ppt "MONSZUNOK. Mi a monszun? Olyan szél, melynek évszakos irányváltozása közel 180 o Két fajtája: -Trópusi monszun -Szubtrópusi = mérséklet övi monszun."

Hasonló előadás


Google Hirdetések