Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Cisco Networking Academy TCS - Mountain Sky School Project Készítette: Vasvári Zoltán Jakab Tamás Papp Gábor.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Cisco Networking Academy TCS - Mountain Sky School Project Készítette: Vasvári Zoltán Jakab Tamás Papp Gábor."— Előadás másolata:

1 Cisco Networking Academy TCS - Mountain Sky School Project Készítette: Vasvári Zoltán Jakab Tamás Papp Gábor

2 Előszó! A Washington Iskolakörzet egyik iskolája a Mountain Sky iskola. A mi feladatunk az, hogy ebben az iskolában kiépítsük a helyi hálózatot és hozzákapcsoljuk a nagytávolságú hálózaton (WAN- on) keresztül a Washington Iskolakörzethez. Ebben a projectben most csak a helyi hálózat (LAN) megtervezésére kerül sor: fizikai (kábelezés; címkézési rendszer), adatkapcsolati (LAN-kapcsolók; MDF-, IDF-kialakítás), hálózati rétegek (hálózati címzés, -címfordítás) szerint; a biztonság, költségek (kábelezés; eszközök; kiszolgálók; üzemeltetési költségek), továbbfejlesztési lehetőségek is fontos szerepet kapnak.

3 Követelmények A LAN-t két szegmensre kell tagolni (hallgatói és adminisztrációs hálózat) biztonsági okokból. A két csoport tagjainak eltérő jogai vannak a hálózatban. a hallgatók az adminisztrációs célra fenntartott hálózatot – néhány kivételtől eltekintve – nem használhatják. A hálózatban 75 adminisztrációs állomás, és 250 hallgatói gép üzemel. Előbbiek statikus IP-címekkel, utóbbiak DHCP-kiszolgáló által kiosztott címekkel rendelkeznek (a kiosztás az adatkapcsolati cím alapján történik). Minden helyiségben, amelybol kapcsolódni kívánnak a hálózathoz, 24 munkaállomás csatlakoztatását kell biztosítani négy kábel segítségével, melyek közül egy az oktató munkaállomásához vezet. (Ezeknek a kábeleknek a legközelebbi MDF-ben vagy IDF-ben kell végzodniük.)

4 Kábelezés Az IDF-eket az MDF-el vízszintes (gerinc) kábelezéssel kötjük össze. Minden mást függőleges kábelezéssel. A vízszintes kábelezés (1000BASE-FX) alapja 5-ös kategóriájú árnyékolatlan sodrott érpár (CAT 5 UTP), a függőleges kábelezés (100BASE-TX) többmódusú optikai kábelt használ. A hálózat gerince 1Gbit/sec sávszélességgel fog üzemelni a függőleges kábelezés pedig 100Mbit/sec sebességre lesz képes. A hálózat Ethernet 100BASE-TX és 1000BASE-FX. A regionális WAN központ (Szolgáltatóközpont: Service Center) felé menő soros kapcsolat 2 Mbps sebességű E1-vonal.

5 Local Area Network Két LAN-szegmenst kell megvalósítani minden iskolában és a Körzeti irodában (District Office). A vízszintes kábelezés legyen CAT5 UTP 100BASE-TX. A függoleges (gerinc-) kábelezés többmódusú optikai szál 1000BASE-FX. A kábelezésnek meg kell felelnie a TIA/EIA-568-A és a TIA/EIA-569 szabványnak.

6 Wide Area Network A körzeti WAN hálózatban csak a TCP/IP és a Novell IPX protokoll használható. A regionális WAN központokban nagyteljesítményu forgalomirányítókat is üzembe kell állítani. Az Internethez vagy más külso hálózathoz a Körzeti irodán (District Office)/Adatközponton (Data Center) keresztül, Frame Relay WAN-összeköttetés használatával lehet csatlakozni.

7 Egy LAN-t kell létrehozni hallgatói/tanulmányi használatra, egy másikat pedig adminisztrációs célokra. A LAN-infrastruktúrának Ethernet LAN-kapcsoláson alapul. Minden helyen létre kell hozni egy központként szolgáló MDF helyiséget, ahová a LAN-kábelek befutnak, és amely a WAN-összeköttetés kapcsolódási pontja (POP). Ebben a helyiségben lesz elhelyezve minden fontosabb elektronikus hálózati készülék, többek között a forgalomirányítók és a LAN-kapcsolók. A vízszintes kábelezés hossza meghaladja a TIA/EIA-568-A szabványban ajánlott értékeket és azt a hely adottságai megkövetelik ezért két IDF helyiségre is szükség van. Ilyen esetben az IDF fogja kiszolgálni saját földrajzi környezetét; az IDF-et közvetlenül össze kell kötni az MDF-fel CSILLAG vagy KITERJESZTETT CSILLAG topológia szerint.

8 Minden helyiségben, amelybol kapcsolódni kívánnak a hálózathoz, 24 munkaállomás csatlakoztatását kell biztosítani négy CAT5 UTP kábel segítségével, melyek közül egy az oktató munkaállomásához vezet. Minden helyiségben ki kell jelölni egy helyet a kábelezés kapcsolódási pontjának (POP). Ez egy zárható szekrényt jelent, amely tartalmazza az összes kábelvégzodést és elektronikus készüléket, vagyis a hubokat és a kapcsolókat. Innen dekoratív kábelcsatornákban kell elvezetni a kábeleket a munkaállomásokhoz. Az 1-es hálózatot általános tanulmányi használatra, a 2. hálózatot adminisztratív használatra kell fenntartani.

9 Kiszolgálók (Szerverek) A fájlkiszolgálókat a munkacsoportos (workgroup) kategóriába soroljuk, ezért az MDF-ben helyezük el őket. Az iskolának rendelkeznie kell egy állomással a DNS és az elektronikus levelezés (vagyis egy helyi postahivatal) biztosításához, amely tartalmazni fogja az adott iskola oktatóinak és hallgatóinak teljes címjegyzékét. Kell egy adminisztrációs kiszolgáló a hallgatók nyomon követéséhez, a hiányzások és érdemjegyek kezeléséhez és egyéb adminisztrációs feladatok ellátásához. Ezeket a kiszolgálókat csak az oktatók és a dolgozók érhetik el. Automatizált könyvtári információs és keresorendszert valósítunk meg egy on-line kutatói könyvtár számára. Ennek a kiszolgálónak bárki számára elérhetonek kell lennie. (A Fileszerver Feladat) A számítógépes alkalmazásokat minden iskolában egy központi kiszolgálón tárolják. Ha egy felhasználónak szüksége lesz egy alkalmazásra (pl. a Word, az Excel vagy a PowerPoint programra), az letöltodik az alkalmazáskiszolgálóról. Így az üzemeltetéssel foglalkozó körzeti szakemberek egyszeruen és hatékonyan frissíthetik az alkalmazásokat, anélkül, hogy az új szoftvereket a körzeti hálózat minden számítógépére újra kellene telepíteni. Ennek a kiszolgálónak bárki számára elérhetonek kell lennie. (A Fileszerver végzi) PROXY végzi a címfordítást NAT ot. Rajta keresztül lehet elérni a WAN-t.

10 Fizikai topológia

11 Logikai Diagram 1

12 Logikai Diagram 2 Esetünkben a Hálózat 3 VLAN-ra oszlik. 1. az adminisztráció s hálózat, 2. a hallgatói hálózat, 3. a szerverhálózat A Belső router Ethernet interfészei: E1: VLAN1, E2: VLAN2, E3: VLAN3

13 MDF és IDF ben lévő Elektromos ezközök listája MDF: Szerverek: DHCP, FILE, MAIL és DNS, ADMIN, PROXY, Levelező, DNS, WEB Switch1: Cisco switch, 3 VLANbol áll (4 optikai és 48 ethernet port) APC Szünetmentes áramforrás Routerek: Belső Router: Cisco 3700-as sorozat (4 ethernetporttal), Külső Router: Nagyteljesítményű Cisco router HUB (8 port, 100Mbit/s) IDF1: Szünetmentes áramforrás, két Switch: Cisco catalyst (48 portos + 1 optikai port) IDF2: Szünetmentes áramforrás, két Switch Cisco catalyst (48 portos + 1 optikai port)

14 CÍMZÉS 1 CímekMaszkOsztály VLAN1-ben lévő gépek C VLAN2-ben lévő gépek , A VLAN3-ban lévő gépek B

15 CÍMZÉS 2 Belső Router Interfécímek: E0: / E1: / E2: / E3: / Külső Router Interfécímek: E0: / S0: / Szerverek címei: File: / DNS&mail: / Admin: / DHCP: / PROXY: belső interfésze: / külső interfésze: / WEB: / Levelező: / DNS: /

16 Nyugati szárny teremfunkcióDiák gépek száma Tanári gépek számaDiák gépek címeiTanári gépek címeiEszközökKábelhossz (méter) w1Számítógépes terem db 8 portos HUB80 w2Számítógépes terem db 8 portos HUB56 w3Számítógépes terem db 8 portos HUB96 w4Számítógépes terem db 8 portos HUB108 w5Multimédiás terem w6Multimédiás terem w7Multimédiás terem w8tanterem w9tanterem w10tanterem w11tanterem w12tanterem w13tanterem w14szertár w15tanterem w16Multimédiás terem w17Multimédiás terem w18Multimédiás terem w19tanterem w20tanterem w21tanterem w22tanterem irodákiroda

17 Keleti Szárny teremfunkció diák gépek számatanári gépek számadiák gépek címeitanári gépek címei eszköz Kábelhossz (méter) e1számítógépes terem db 8 portos HUB 156 e2számítógépes terem db 8 portos HUB 100 e3számítógépes terem db 8 portos HUB 52 e4számítógépes terem db 8 portos HUB 72 e5előadó nincs 25 e6előadó nincs 20 e7előadó nincs 64 e8tanári szoba db 8 portos HUB 44 e9előadó nincs 108 e10szertár nincs 156 e11tanterem00 - -nincs 148 e12számítógépes terem db 8 portos HUB 200 e13számítógépes terem db 8 portos HUB 180 e14tanterem00 - -nincs 369 e15tanterem00 - -nincs 348 e16tanterem00 - -nincs 252 e17tanterem00 - -nincs 270

18 Többcélú épület teremfunkció diák gépek száma tanári gépek száma diák gépek címeitanári gépek címei eszközök Kábelhossz (méter) t1 könyvtár és olvasó db 8 portos + 1db 4 portos HUB 128 t2szertár t3tanterem t4tanterem t5szertár

19 A szabhvány. RJ-45ös ajzatokat és dugókat használunk a termekben. A csatlakozok magassaga a foldtol meg minden

20 Routerconfig: ACL A Belső Forgalomirányítóra kiterjesztett ACL-t írunk, amit az E2 bemenetére helyezünk el: access-list 100 deny ip access-list 100 deny ip host access-list 100 deny ip access-list 100 permit any any Ezzel Tiltjuk Az Adminisztráciiós kiszolgálók elérését a tanulói hálózatból és a tanulói hálózatot is kitiltjuk az Admin hálózatból

21 Árak 2 darab Cisco router: Ft DHCP-kiszolgáló: Ft MAIL és DNS szerver: Ft adminisztrációs kiszolgáló: Ft file Kiszolgáló: Ft WEB kiszolgáló: Ft Levelező Szerver: Ft DNS Szerver: Ft Proxy kiszolgáló: Ft 325 db munkaállomás: Ft 4 db 4 optikai és 48 RJ54 portos Patch panel: Ft 3 db rack szekrény: Ft 3 db switch: Ft 12 db HUB: db vonal bérlése (E1) /hó: Ft 6724 méter UTP kábel: Ft 240 méter Optikai kábel: Ft Kábelcsatorna: Ft 176 db ajzat: Ft 250 db kábelcsatlakozó: Ft 3 db szünetmentes tápegység: Ft Munkadíjj: Ft ÖSSZESEN: Ft /hó

22 Ábrák Kiszolgálók:

23 Ábrák Patch panel:Rack szekrény:

24 Ábrák Kábelcsatorna:Szünetmentes áramforrás:

25 Ábrák RJ54-ös ajzat és csatlakozók:

26 Ábrák UTP kábel:Optikai kábel és ajzat:

27 Itt a VÉGE fuss el véle!


Letölteni ppt "Cisco Networking Academy TCS - Mountain Sky School Project Készítette: Vasvári Zoltán Jakab Tamás Papp Gábor."

Hasonló előadás


Google Hirdetések