Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Adatfolyam modellezés az SSADM-ben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Adatfolyam modellezés az SSADM-ben"— Előadás másolata:

1 Adatfolyam modellezés az SSADM-ben
Ábrázolástechnikák összefüggései

2 Adatfolyam modellezés
A folyamatmodellezés célja az információs rendszer bemutatása. A rendszerhatárok kijelölése, a vizsgált területtel közvetlen adatkapcsolatban álló környezeti elemek megadása A legfontosabb információ feldolgozó tevékenységek meghatározása A vizsgált terület adattároló helyeinek megjelölése.

3 A módszer alkalmazása A modellezés során a rendszert szemléletesen bemutató ábrák készülnek. Az ábrák összefüggnek, áttekintő és részletező ábrák kapcsolódnak egymáshoz. A fejlesztés során három adatfolyam készül: a meglévő rendszerről fizikai és logikai modell is készül a tervezett rendszerről csak logikai modell készül.

4 Adatfolyam diagram elemei
Környezeti elem: a vizsgált területtel közvetlen kapcsolatban lévő felhasználó. Az áttekintő ábrán kijelöli a rendszerhatárokat. Kód: a környezeti elem azonosítója, az ábécé kis betűje. Név: a környezeti elem neve.

5 Folyamatok: a rendszer információ átalakításait végző eljárások
Folyamatok: a rendszer információ átalakításait végző eljárások. Kód: az ábraelem azonosítója, folyamatos sorszám. Hely: a műveletvégzés helye. Név: a folyamat neve. A * jel elemi folyamatot jelöl, a hierarchia alsó szintjén elhelyezkedő folyamatok.

6 Adattároló: minden olyan eszköz, vagy egység, amelyben adatokat helyezhetünk vagy onnan adatokat nyerhetünk. Kód: az adattároló azonosítója, alfanumerikus összetett kód. Név: az adattároló neve.

7 Adatfolyam: az áramló információ
Adatfolyam: az áramló információ. Kapcsolatot teremt a többi ábraelem között. Név: az adatfolyam neve. név

8 Anyagfolyam és anyagtároló: csak fizikai modelleken szereplő ábraelemek.

9 Kapcsolatok az adatfolyam diagram elemei között
Folyamat Adattároló Környezeti elem I N I (szaggatott vonallal)

10 Az adatfolyam modell részei
Kontextus ábra: a legfelső szintű áttekintő ábra Adatfolyam diagramok Elemi folyamat leírások Környezeti elemek leírásai I/O leírások.

11 Az adatfolyam diagram szintjei
Minden eljárás egy új ábrán részletezhető A folyamatok és az adattárolók kódjainak szerkezete utal a kifejtés szintjére. A belépő és kilépő adatfolyamoknak meg kell egyezni a felsőbb szinten a folyamatba belépő ill. onnan kilépő adatfolyamokkal.(egyensúly szabály)

12 Kontextus ábra: könyvtári rendszer

13 Áttekintő adatfolyam diagram: könyvek nyilvántartása

14 Részletező adatfolyam diagram: katalogizálás

15 Az ábrázolástecnikai módszerek kapcsolatai

16 Ellenőrzési feladatok
Adatfolyam modellben az egyensúlyszabály teljesedése Adatfolyam modell és logikai adatmodell adatrendszerének megfeleltetése Részletes tervezés ábráinak teljessége Adatmodell és részletező ábrák ellentmondástalansága

17 Minőségbiztosítás a rendszerfejlesztésben
A minőség a felhasználói igényeknek való megfelelés mértéke. Minőségbiztosítást hazai és nemzetközi szabványok határozzák meg (ISO 2001) Rendszertervezés során olyan módszertant kell alkalmazni, amelyik minőségbiztosítási feladatokat is tartalmaz: Pl. SSADM. A CASE eszközök használata több minőségellenőrzési feladatot automatizál. A nem automatizálható minőségellenőrzési feladatot a módszertan előírásai alapján meghatározott időszakokban egy csoportnak kell végezni.(szervező, programozó, felhasználó, független szakértő). Cél a hibák mielőbbi feltárása, és kijavítása

18 A programozás minőségellenőrzése
A programozás minőségellenőrzésének legáltalánosabb módja a tesztelés. A kivitelezés során több szinten történik a tesztelés, amelyek együttesen a tervezett rendszer egyféle modelljét adják: Programteszt – programokra Modulteszt – a tervezett rendszer moduljaira Rendszerteszt – a programrendszerre Felhasználói teszt – a tervezett rendszer átvételéhez


Letölteni ppt "Adatfolyam modellezés az SSADM-ben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések