Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Magasabbrendű idegtevékenység

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Magasabbrendű idegtevékenység"— Előadás másolata:

1 Magasabbrendű idegtevékenység

2 Érző működések Látás - Csapok, pálcikák ingerülete bipoláris neuronok és dúcsejtek szintjén összegződik (nem lineáris ingerületvezetés) - Talamusz – szűrés, van ami nem halad tovább - Nyakszirtlebeny hátsó rész: elsődleges látókéreg: látott kép kial. (adott kép látványára mindenkiben azonos sejtoszlop mintázat jön létre) másodlagos látókéreg: a kép értelmezése, egyéni! Bal oldal sérül: látja, de nem tudja, mi az és mire jó Itt van az olvasás központja! (látott vonalak értelme) Jobb oldal sérül: térlátás, alakfelismerés, szín és harmónia Még ma is keveset tudunk. Pl.: az ember képes a kézírás olvasására

3 Hallás - Talamusz – szűrés, van ami nem halad tovább - Halántéklebeny elsődleges hallókéreg a hang felfogása (adott hangra mindenkiben azonos sejtoszlop mintázat jön létre) Másodlagos hallókéreg: értelmezés bal oldal: tudatos értelmezés itt van a beszédértő kp. jobb oldal: harmónia, összhangzat irány

4 Harmadlagos érzőkéreg
A különféle receptorok egyszerre beérkező ingerülete egymás hatását befolyásolja, összegződés Pl.: forgás abbahagyjuk – fül szőrsejtjei még mozgásról tudósítanak, de a kép álló Agyban hibajel – differenciálatlan érzet=szédülés Elsődleges jelzőrendszer=receptorok Második jelzőrendszer = hallott beszéd, olvasott szó (elképzeljük, ha olvasunk/hallunk róla – képe megjelenik a látókéregben)

5

6 Idegrendszer működésének jellemzői
Specifitás – specializáltság A különböző központok adott helyen találhatók Redundancia – ismétlődés Egy meghatározott működés kivitelezésére elsődleges, másodlagos és harmadlagos kp. van. Ezek között sokféle úton lehet kapcsolatot teremteni. Plaszticitás – képlékenység Az esetleg kieső központokat vagy kapcsolatokat tanulással újakkal helyettesíthetjük. Fiatal korban nagyobb! Fontos a szellemi edzés!

7 Mozgató működés Homloklebeny hátsó barázdája az elsődleges mozgató központ Előtte a másodlagos mozgató központ: egyes mozgási automatizmusok központja Bal féltekében itt van a, beszéd mozgató b, írás központ Működését az elsődleges mozgató központ indítja el.

8 - Ezután jobb oldalról röviden( ezredmásodperc) felvillantottak diavetítéssel egy tárgyat, pédául egy ollót, mire a válasz: „ollót láttam”. Ha bal oldalon vetítettek egy másik ábrát, pl. egy kockát, a válasz: „ nem láttam semmit”, de a bal kéz képes volt több tárgy közül kiválasztani a kockát. - Sok hasonló kísérlet alapján kimutatták, hogy a két félteke különbözik egymástól. A legszembetűnőbb, hogy nagyon ritka kivételektől eltekintve beszéddel kifejezni magát csak a bal félteke képes( függetlenül attól, hogy „ki milyen kezes”), a beszédcentrum ált. bal féltekés. A jobb félteke is felismeri a dolgokat, de azt csak „sejtetni” képes.

9 Női-férfi agy http://www.youtube.com/watch?v=SjNo8uZk31E Wada teszt
Ez Roger Sperry eredeti kísérlete: Női-férfi agy Wada teszt Split brain

10

11 Féltekék


Letölteni ppt "Magasabbrendű idegtevékenység"

Hasonló előadás


Google Hirdetések