Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szilvafa. Gyümölcsök Legtöbbször különféle gyümölcsfák, cserjék termése. Ritkábban lágyszárúak (pl. dinnyék). Általában nyersen, frissen fogyasztjuk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szilvafa. Gyümölcsök Legtöbbször különféle gyümölcsfák, cserjék termése. Ritkábban lágyszárúak (pl. dinnyék). Általában nyersen, frissen fogyasztjuk."— Előadás másolata:

1 A szilvafa

2 Gyümölcsök Legtöbbször különféle gyümölcsfák, cserjék termése. Ritkábban lágyszárúak (pl. dinnyék). Általában nyersen, frissen fogyasztjuk Lédúsak Sok cukrot és a szervezetünk számára fontos tápanyagot (vitaminokat, ásványi anyagokat, rostokat) tartalmaznak.

3 A szilvafa származása Őse Közép-Ázsiából származik

4 A szilva igényei, termesztése Hazánkban mindenütt jellemző Kedveli a nyirkosabb talajú élőhelyeket érzi jól magát Fő termővidékei: –Hegyvidéki lankákon –Zalai-dombság –Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Leghíresebb hazai fajta a besztercei szilva Nem túl igényes, de megfelelő környezetben ad jó termést. Gondozás szempontjából sem igényes (Csak ritkító metszés)

5 Jelentősége a táplálkozásban Kedvező hatás a vérkeringésre,, emésztésre Magas cukortartalom – sok energiát ad

6 A szilvafa jellemzése Gyökérzete: –Felszín közelében szétterülő –Nem mélyre hatoló Törzs: –Alacsony vagy középmagas –Kérge sima, sötétszürke Lombkorona: –Felfelé törekvő –Ágak sűrűn állnak Virága: –Fehér –Áprilisban, lombfakadás előtt virágzik

7 csonthéjas termés:Termése – csonthéjas termés: –Változó színű, de leggyakrabban sötétkék –Viaszos héj – gyümölcshús –egy mag, melyet csontos héj véd Egyéb csonthéjasok: –Őszibarack, sárgabarack, cseresznye, meggy, mandula, dió

8 Kártevője a szilvamoly Alig 1 cm-es lepke Petéből kikelő lárvák a hernyók károsítanak –Berágják magukat a termésbe, –A gyümölcshússal táplálkoznak Védekezés: –Rovarlőszerekkel –Hernyófogó övvel –környezetbarát –Természetes ellenségei az énekesmadarak

9

10


Letölteni ppt "A szilvafa. Gyümölcsök Legtöbbször különféle gyümölcsfák, cserjék termése. Ritkábban lágyszárúak (pl. dinnyék). Általában nyersen, frissen fogyasztjuk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések