Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Budapesti Tavaszi Fesztivál megalapítása óta (1981.) Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja. Ez az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Budapesti Tavaszi Fesztivál megalapítása óta (1981.) Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja. Ez az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek."— Előadás másolata:

1

2

3 A Budapesti Tavaszi Fesztivál megalapítása óta (1981.) Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja. Ez az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek számít. A világ minden országában számon tartják, az utazási irodák már hónapokkal előre megkapják a tervezett műsorfüzetet. Március utolsó két hetében a magyar főváros 50- 60 helyszínén kb. 200 esemény várja nemcsak a belföldi, hanem a külföldi turistákat is. Röviden a BTF-r ő l

4 Fókuszban: Budapest (Mo.)

5 A BTF ötletét 1980-ban a turisztikai szakma vetette fel, hogy egy főszezon előtti (előszezon) időszakban megtöltse az éppen felépült duna-pati szállodákat, és egy-egy kultúrális esemény erejéig haza csábítsa a külfödön élő magyar művészeket. BTF Történetének kezdetei

6 Horvát Endre nyilatkozata Hazánk turisztikai vonzerejének egyik fontos tényezője a kultúra. A Budapesti Tavaszi Fesztiválokat (BTF) éppen ezért a turizmus hozta létre, hogy meghosszabbítsa az idegenforgalmi szezont - mondta dr. Horváth Endre, a turizmusért felelős államtitkár.

7 Rendezvény helyszínek Magyar Állami Operaház Zeneakadémia Magyar Nemzeti Galéria Művészetek Palotája Mátyás templom

8 Mátyás templom: Tomkins Énekeggyüttes 2009.

9 1. 1981-től a rendszerváltásig 2. 1991-1996-ig 3. 1996-tól.... A Budapesti Tavaszi Fesztivál eddigi negyedszázada három korszakra bontható

10 A fesztivál műsorpolitikájában egyaránt jelen volt a(z) Idegenforgalmi igények A külföldön élő művészek megnyerésének igénye Kultúrális intézményrendszeren belüli alternatívák keresése. 1981-1990.

11 A rendezvény gazdája 1981–90-ig az Országos Idegenforgalmi Hivatal Lebonyolítója az Idegenforgalmi Propaganda- és Kiadóvállalat volt. Kezdeti időszakról….

12 A fesztivál majdnem 4 hétre bővült Finanszírozásában megjelentek a külső szponzorok Háttérbe szorultak az idegenforgalom szempontjai A fesztivál első sorban a hazai művészeti élet seregszemléjévé vált (ország arculati elem) A műsorpolitika nem nyerte el kellően az idegenforgalmi szakma támogatását Nemzetközi vonzereje csökkent Szervezője ebben a korszakban az Interart Fesztiválközpont volt A rendszerváltás után (1991-1996.)

13 Jelentős változások a fesztivál történetében: A BTF 2005-ben Európai Kulturális Díjat kapott Jegyvásárlások online értékesítéssel BTF a Facebookon 1996-tól napjainkig

14 BTF az Interneten: http://www.btf.hu/

15 A Budapesti Tavaszi Fesztivál kínálatában a komoly- és könnyűzenei koncertek mellett helyet kapnak színházi előadások, filmvetítések, szabadtéri programok és más fesztivál jellegű események is. Attrakcióról:

16 Turisztikai marketingcél: Magyarország és Budapest kultúrális image-ének erősítése.

17 Jelenleg a fesztivál gazdája : TF Művészeti és Idegenforgalmi tanács Igazgatója (jelenleg még): Zimányi Zsófia Jövőre igazgató: Vitézy Zsófia

18 1997 - Vendégunk Európa 1998 - Európa lángjai 1999 – Búcsú a XX. századtól 2000 - Állam születik 2001 - Hagyomány és művészet az elektronikus korban 2002 - Európai kézfogások 2003 - Évfordulok 2004 – Üdvözlünk, Európa – Isten hozott, Magyarország 2005 – 25 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál 2006 – Mozart és Bartók 2007 – Magyar művészet – Magyar művészek 2008 – Kelet es Nyugat Budapesten 2009 – Öt éve az Európai Unióban 2010- A harmadik korszak programjait az alábbi mottók alapján szervezték meg:

19 Karmesterek: Nikolaus Harnoncourt, Lorin Maazel, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Pierre Boulez, Kurt Masur, Sir Neville Marriner, Rafael Fruhbeck de Burgos, Yakov Kreizberg, Krzysztof Penderecki, Sir Roger Norrington,.... Énekesek: Karan Armstrong, Cheryl Studer, Julia Migenes, Poul Elming, Hans Sotin, Sherrill Milnes, Gwyneth Jones, Barbara Hendricks, Alexandru Agache, Falk Struckmann, Bernarda Fink, Alessandra Marc,.... Híres vendég művészek

20 Zenekarok: Chicagoi Szimfonikus Zenekar, Concentus Musicus Wien, a Bajor Radio Szimfonikus Zenekara, Berlini Szimfonikus Zenekar, BBC 6 Szimfonikus Zenekar, Royal Filharmonikus Zenekar, Les Musiciens du Louvre- Grenoble, Internationale Bachakademie Stuttgart, a Firenzei Maggio Musicale Zenekara,.... Operaegyüttesek: Mannheimi Nemzeti Szinház, Stuttgarti Opera, Kolozsvári Állami Magyar Opera,.... Vendégek még…

21 Színházak: Taganka Szinház, a Moszkvai Dramai Művészet Iskolája (Anatolij Vasziljev), Meno Fortas, Bulandra Színház, Theater Tri-buhne,.... Táncegyüttesek: Bejart Ballet Lausanne, Pilobolus Dance Theatre, Kreml Balett, Nederlands Dans Theater, CCN d’Orleans Compagnie Josef Nadj, Limon Dance Company, Meredith Monk Company,....

22 Statisztika 2010. 1,29 milliárd forintból megrendezett fesztivált az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) és a Fővárosi Önkormányzat mellett támogató Kulturális Minisztérium 2011-re is garantálja saját, 192 milliós finanszírozási keretét.

23 2011. Év BTF A MT Zrt. ausztriai külképviselete és a Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft. közös bécsi sajtótájékoztatójával megkezdődött az idei hazai kulturális fesztiválok és a Liszt-év kiemelt eseményeinek nagyszabású beharangozása és promóciója az osztrák piacon.

24 BTF plakát 2011.

25 Sajtótájékoztató Február 17-én, a bécsi magyar Nagykövetség – újságírókkal és utazási szakemberekkel zsúfolásig megtelt patinás – márványtermében a Budapesti Tavaszi Fesztiválról (BTF) és a jubileumi Liszt-év kiemelt eseményeiről Zimányi Zsófia művészeti igazgatótól kaphattak első kézből tájékoztatást a megjelentek

26 Piaci szegmens: osztrákok. A fesztivál művészeti igazgatója előadásában hangsúlyozta, hogy az elmúlt években dinamikusan nőtt az osztrák vendégek részaránya a Budapesti Tavaszi Fesztivál külföldi látogatói körében: részesedésük tavaly már elérte a 14 százalékot.

27 Film Az idei BTF rendkívül gazdag programjainak megismertetését egy rövid filmösszeállítás is segítette! Az eseményen a hírügynökségek, az osztrák újságírók, valamint az utazási szakma prominens képviselői előtt bemutatták Vitézy Zsófiát, a Fesztiválközpont újonnan kinevezett ügyvezető igazgatóját.

28 31. BTF 2011-ben Még javában tél van, de a Budapesti Tavaszi Fesztivál plakátjain városszerte nyílik a hóvirág. 2011. márciusában ismét fesztivállal búcsúzik a tél, immár harmincegyedik alkalommal.

29 „Vendégünk Európa” A 2011. március 18-tól április 3-ig tartandó Budapesti Tavaszi Fesztiválon korábban nem tapasztalt vendégjárásra számítanak, hiszen Magyarország Európai Uniós soros elnökségéhez kapcsolódóan a 2011-es fesztivál vendége az Unió 27 tagállama lesz.

30 Liszt év és BTF A programsorozat a 200 éve, 1811-ben született, a zenetörténet egyik legnagyobb hatású muzsikusa, Liszt Ferenc előtt is állít emléket. A fesztivál hagyományos vonulata, a „Világok találkozása" sztárlistája ugyancsak ragyogó neveket tartalmaz, a színházkedvelő közönség pedig a III. Nemzetközi Színházi Fesztivál produkcióiból válogathat.

31 Interneten: http://liszt-2011.hu

32 Interneten: http://www.budapestinfo.hu/hu

33 31. BTF költségvetése a minisztérium 250 millió forinttal járult hozzá, mert a keret zsugorodott az Új Széchenyi Tervben kiemelt szerepet fog kapni a kulturális turizmus A hazánkba látogató külföldiek fele kimondottan a Tavaszi Fesztivál miatt jön, fogyaszt és megszáll, esetleg vásárol

34 Vidéki helyszíneken IS! Az idei BTF 17 napja alatt 97 program zajlik - 37 helyszínen. Budapesten kívül 10 vidéki város is megrendezi a saját helyi fesztiválját. Ami összekapcsolja az összes ünneplést, az a 200 éve született Liszt Ferenc, aki mindig magyarnak vallotta magát, jóllehet, nem beszélte a nyelvünket.

35 Zenei bemutatkozás A fesztivál alkalmat ad Liszt sokoldalú bemutatására: a cigányzene kedvelőjére, a vallásos világfira, az irodalomban betöltött szerepére, valamint kiállítások nyílnak a tiszteletére. Fekete Gyula operát írt Liszt életének sorsfordító eseményeiről. Az ősbemutatót a Thália Színházban tartják - jelentette be Elekes Botond, a NEFMI munkatársa

36 Fringe Fesztivál A BTF végén természetesen megint lesz Fringe Fesztivál - a látogatók számára ingyenesen, Budapest belvárosában, április 1-3-ig. Nem marad el remek előadásokkal a III. Nemzetközi Színházi Fesztivál sem. Angolok, osztrákok, németek lesznek a vendégeink.


Letölteni ppt "A Budapesti Tavaszi Fesztivál megalapítása óta (1981.) Magyarország legnagyobb kulturális fesztiválja. Ez az eseménysorozat világviszonylatban is jelentősnek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések