Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

 integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: " integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában."— Előadás másolata:

1

2  integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában nem lehet cél  megoldás a fenntartható fejlődés koncepciója  hogyan ültethető át a fenntartható fejlődés a gyakorlatba? milyen eszköz szükséges ehhez?

3 Az Amszterdami szerződés 6. cikke : „A környezetvédelmi követelményeket – különösen a fenntartható fejlődés előmozdítására tekintettel – be kell illeszteni a 3. cikkben említett közösségi politikák és tevékenységek meghatározásába és végrehajtásába ”

4 1998: a Tanács nyilatkozata Cardiffban: „ A Cardiffi folyamat a legfőbb eszköz, amelyet a Szerződés 6. cikkének végrehajtására alkalmaznak.”  2001-ben az EU Fenntartható Fejlődési Stratégia elfogadása

5  az Európai Unió energia- agrárpolitikájának bemutatása a környezetvédelmi szempontok ágazati integrációján keresztül

6 Energiapolitika:  az energiaigény rohamos növekedése miatt az energiaszektor a szén-dioxid és egyéb üveg- házhatású gázok legnagyobb kibocsátója  az egységes energiapolitika hiánya a klímavédelmi politika hatékonyságát csökkenti  pozitív irányú fejlődés: az elmúlt évtized környezetvédelmi politika eredményei az energiapolitikánál a leglátványosabb

7 Forrás: KHEM

8 Környezeti szempontból negatív hatású tényezők:  környezetileg káros támogatások felszámolásának hiánya  fosszilis iparág burkolt támogatása jelentős  megújuló energiaforrások uniós költségvetési forrásokból való részesedése nem elegendő  transzparencia hiánya, adminisztratív akadályok a megújuló energiaforrások támogatásánál

9

10

11 Közös Agrárpolitika:  a mezőgazdasági ágazat szennyező tevékenységén keresztül járul hozzá a saját működéséhez szükséges ökológiai feltételek rombolásához  ellentmondás  a mezőgazdaság az Unió területén mért üvegházhatású gázkibocsátás 9,3 százalékáért felelős forrás: Európai Környezetvédelmi Ügynökség (2010)

12 Forrás: Buckwell Report, 1998 KAPKözös Agrár és Vidékfejlesztési Politika

13

14


Letölteni ppt " integratív szakpolitika  ’90-es évek: átértékelt szerep  miért szükséges a környezetvédelmi politika integrációja?  a gazdasági növekedés önmagában."

Hasonló előadás


Google Hirdetések