Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Kalocsai szervezési tapasztalatok 2012. KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA I. Asbóth Miklós Kalocsa rövid története (www.kalocsa.hu) Kalocsa a Solti-síkság.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Kalocsai szervezési tapasztalatok 2012. KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA I. Asbóth Miklós Kalocsa rövid története (www.kalocsa.hu) Kalocsa a Solti-síkság."— Előadás másolata:

1 Kalocsai szervezési tapasztalatok 2012

2

3 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA I. Asbóth Miklós Kalocsa rövid története (www.kalocsa.hu) Kalocsa a Solti-síkság déli részén elterülő Kalocsai Sárköz központja, a Duna-Tisza köze legrégebbi városa. A történeti korok településeinek régészeti emlékei egyaránt megtalálhatók a városban és a környező településeken. A város területén talált legrégebbi leletek az. i. sz. 300 körüli kelta település nyomait idézik.

4 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA I. Kalocsa nagyjából egyidős a magyar állammal, habár már a honfoglalás idején is lakott hely volt. Kalocsa az államalapítás előtt az Árpád nemzetség fontos családi tanácskozó helye volt, mivel Kalocsa környékén volt több Árpádfi szállásterületének közös határa. Az egyházi központokat Szent István király a királyi birtokok területén alapította meg, így Kalocsa egyházi központ lett, amely évszázadok folyamán, Esztergom után, a magyarországi katolikus egyház második számú központja lett.

5 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA I. Az államalapítás és Szent István egyházszervezése hosszú időre meghatározta a város történetét. A király 1002 körül kalocsai székhellyel alapította meg az ország második, déli térítő érsekségét, érsekévé a koronát hozó pápai legátust, a pécsváradi apátot, Asztrikot tette. Kalocsa az ezer éves Kalocsa-Kecskeméti Érsekség székhelye ma is. A város történetében az elmúlt több mint egy évtizedet sajátos kettősség jellemzi. Nőttek a gazdasági nehézségek, nőtt a munkanélküliség, általában nehezebbé vált az élet, ugyanakkor, ha jelentős erőfeszítések árán is, de fejlődött a város infrastruktúrája.

6 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA I.

7 Kalocsa nehéz gazdasági helyzete mellett igen gazdag kulturális, népi hagyományokkal rendelkezik, melynek bemutatása nem témája jelen prezentációnak. Mégis megemlíthető, hogy a híres színes kalocsai motívumok a mai korban, napjainkban szinte mindenütt a világon népszerűek. Visszaköszönnek a mindennapi használati tárgyakon, a ruházatban, a televízióban, a facebook oldalakon... Mindemellett ott vannak a kalocsai Fazekas Alkotóház gyönyörű népi kerámiái, a Tájház, a Viski Károly Múzeum, a Nicolas Schöffer Múzeum, a Paprika Múzeum, a Paprika Fesztivál,...s hamarosan kezdődik a Karácsonyi Forgatag!

8 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA I. December első két napján több mint 200 kalocsai részvételével, kulturális programokon mutatkozott be az ezer éves érseki város a fővárosi Karácsonyi Vásáron. A kalocsai táncosok, zenészek, színjátszók műsorát több ezren nézték végig a három nap alatt. S büszkék lehetünk sokakra, a legaktuálisabb hír, hogy továbbjutott a kalocsai páros, Markó Fruzsina és Iván Róbert a Felszállott a páva tehetségkutató versenyben.

9 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

10 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA II. Az autómentes nap rendezésének tapasztalatai jelen előadás központi témaköre! Tények: -Kalocsa korábban (5 éve) egyik óvodája csoportjának szintjén, regisztrálás nélkül kezdte el e kiemelkedően fontos tevékenységet. - Az akkori városvezetés nem akadályozta a munkát, de nem is tulajdonított jelentőséget neki. - 3 éve ezért az óvónők a programot a teljes óvodai körre kiterjesztették (6 óvoda) - Városi szintre, és a regisztráláshoz, csak az új vezetőség döntésével, a tavalyi év során jutott el a kezdeményezés, melynek első rendezvényét a világon már a múlt század vége óta ismerhetjük.

11 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA II. A Mobilitási Hét megnyitó sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a hagyományosan szeptember 16-a és 22-e között zajló Európai Mobilitási Hét az idén visszavonhatatlanul világfesztivállá változott, hiszen már Ázsiában is követőkre talált. Idén már több ezer város használta ki az alkalmat, hogy polgárai kipróbálhassák az autó nélküli jövő alternatíváit. Az Autómentes Nap és a fenntartható mobilitás immár Argentínától Észak- Amerikán át Japánban is népszerűvé vált, s az idén az ázsiai régióból elsőként Vietnám csatlakozott a rendezvénysorozathoz. Az Európai Mobilitási Héten 2012-ben 38 országban szerveztek tömegeket megmozgató eseményeket a programsorozat mottója, a „Mozdulj a jó irányba!” jelmondat szellemében.

12 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA II. 2012-ben minden eddiginél több, 109 hazai település csatlakozott az idei Európai Mobilitási Héthez, amellyel Magyarország a harmadik legaktívabb ország volt Spanyolország és Ausztria után. A szeptember 16-22. között megrendezett egy hetes kampány során a fővárosban és országszerte környezettudatos és biztonságos közlekedést népszerűsítő programokat szerveztek, amellyel a gépkocsin kívüli egyéb, környezetbarát közlekedési formák használatára hívták fel a lakosság figyelmét.

13 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Kalocsa is egy Mobilitási Nappal, színes programmal készült. 2012-ben már a város 88,36 km közút hálózatából 14,85km kerékpárút. Az ovisoknak délelőtt 90x30 méteres tér + 2,1 km út, a délutáni programon ugyanaz a terület és 15,6 km út meghódítása sikerült!!!

14 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Egy nap 8:30-tól 18:00 óráig nem hosszú idő a világ kerekén. Megszervezni …… az nagyon hosszú összehangolni… még annál is…. különösen, ha mint Kalocsa, még tanuló valaki ezen a területen. ( 1 próba év) Azért autó nélkül, ennyi időt, ilyen hosszú útszakaszon….

15 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Egy tanuló (Kalocsa Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Humán Irodája munkatársainak) szervezési nehézségei: - Kalocsa Város Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. július 18-i ülésén, a 181/2012. öh. –tal döntött az Európai Mobilitási Hét Európai Autómentes Nap programjához való csatlakozásról. Következésképpen a szervezés ezt követően kezdődött.

16 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Azaz ezt követően kezdődött volna, ha nem a nyári szabadságokat töltötte volna… a programba bevonni kívánt tagok többsége. Óvoda, óvónők…délelőtti rendezvény teljes körű szervezője Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat…a délutáni rendezvény egyik fő bonyolítója.. Rendőrség, Polgárőrség Kalocsa.. az útvonalak biztosítása, autómentesítés Médiák.. hírverés

17 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. A forgatókönyv elkészült, a plakátok elkészültek …….. és vártunk…..

18 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III.

19 Azért valami jó is történt, e-mail érkezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból….. és a következő akadály, amit autómentesen át kellett ugrani…..

20 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Szeptember első hetében aztán sikerült elindulni mindennel, mindenkivel, egyszerre több helyszínen és az izgalom tovább fokozódott: rajpályázat, díjak, egészséges élelmek az óvodások tízóraijához, környezetbarát játékok a délelőtti gyermekprogramhoz, ugyanitt hogyan oldjuk meg a játék melletti egyéb sok-sok tervezett mozgást miként értünk szót (hangosítás, színpad) esőbiztos rész kialakítása elsősegély túravezetők az ajándékok öröme.

21 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Megoldottunk végül mindent.

22 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Délelőtti gyerekprogramok: Labdatolás célba talicskával, roller szlalomozás, vak vezet világtalant- ügyességi játék, célba dobás labdával, sárkány farok szerző verseny, hernyó szlalom, tekézés vizes palackokkal. Szabadidős játék lehetőségek: Elektromos autók, rendőrségi bemutatók, göncölszekerezés, póni lovacskázás. Kézműves foglalkozások: Papírhajó-készítés, dió héjból vitorláskészítés, papír üstökös, papírsárkány és talicska készítés gyufásdobozból, gyümölcsszobrászat. Kerékpártúra, igaz-hamis játék a Zöld Manókkal, rajzpályázat eredményhirdetése.

23 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III.

24

25 A délutáni túrák útvonalai: Gyalogosok útvonala: Lengyelpiac – Alkotmány utca – Foktői út – Vörösmarty utca – Ecetgyár utca – Alkotmány utca – Lengyelpiac. Görkorcsolyázók útvonala: Lengyelpiac – Alkotmány utca – Foktői út – Móra Ferenc utca – Ecetgyár utca – Alkotmány utca – Lengyelpiac. Kerékpárosok útvonala: Lengyelpiac – Alkotmány utca – Kossuth Lajos utca – Széchenyi út – Bátyai út – Kinizsi utca – Móra Ferenc utca – Foktői út – Alkotmány utca – Lengyel piac evezés,..úszás..

26 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Eredmények, maradandó állandó intézkedések: Kalocsa hosszú távú terveiben szerepel a jelenlegi kerékpárutak növelése, zöld utak, arra programok szervezése év közben is egyre nagyobb gyakorisággal. Szabadtéri tanóra tartása az érsekkertben. Természeti örökségünk az Érsekkert, a „Kalocsa Szíve” programkeretében megújul: vezetett séta, kerékpáros kirándulás szervezése válik lehetővé. Az iskolákban, munkahelyeken bicikli tárolók épültek és népszerűsítő programok vannak folyamatosan.

27 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Eredmények, maradandó állandó intézkedések: : Behajtási korlátozások növelése a városközpontban. Sebességkorlátozások. Akadálymentesítés, rámpák, speciális járdák. A pályázatok során az alternatív energia felhasználás kerül előtérbe a tervezéseknél. Oktatási anyagok összeállítását tervezzük, valamint gyalogos városmegismerő játék szervezését a város iskolásai és lakossága számára. A város lakosságának részvételi aránya a tavalyihoz képest megkétszereződött. A mozgás, az egészséges életmód, a természet megóvása egyre többek számára válik fontossá Kalocsán is.

28 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Tapasztalatok: A szervezést még korábban kell kezdenünk. A növekvő érdeklődéssel arányosan, növelni szükséges a programok számát, sokszínűségét. A nagy tapasztalattal rendelkező városok munkatársaitól tanulnunk kell a szervezés optimalizálását, s hogy mikét tudjuk az alapokat Mobilitási Hét nagyságúvá tenni. A lakosság felé időben biztosítanunk kell, hogy még több forrásból hozzájuthasson az EMN-pal kapcsolatos információkhoz.

29 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Konklúzió: Tanulnunk és fejlődnünk kell Olyan módszereket szükséges elsajátítanunk, amivel pozitív irányba tudjuk alakítani a mobilitási kultúrát, egy jobb és szebb jövő érdekében.

30 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III.

31

32

33

34

35

36 Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! Kovácsné Czinege Piroska Irodavezető Kalocsa Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Humán Iroda Telefon: +36 30 544 67 35 E-mail: czinegepiroska@kalocsa.hu

37 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! Kovácsné Czinege Piroska Irodavezető Kalocsa Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Humán Iroda Telefon: +36 30 544 67 35 E-mail: czinegepiroska@kalocsa.hu

38 KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA III. Köszönöm megtisztelő figyelmüket ! Kovácsné Czinege Piroska Irodavezető Kalocsa Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatala Humán Iroda Telefon: +36 30 544 67 35 E-mail: czinegepiroska@kalocsa.hu


Letölteni ppt "Kalocsai szervezési tapasztalatok 2012. KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA I. Asbóth Miklós Kalocsa rövid története (www.kalocsa.hu) Kalocsa a Solti-síkság."

Hasonló előadás


Google Hirdetések