Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Zöldmezős bioerőművek szerepe, fejlesztési környezete Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ KHEM, 2009. július.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Zöldmezős bioerőművek szerepe, fejlesztési környezete Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ KHEM, 2009. július."— Előadás másolata:

1 Zöldmezős bioerőművek szerepe, fejlesztési környezete Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ KHEM, 2009. július 22.

2 Megújuló energia célok (forrás: MEH)

3 Megújuló áramtermelési célok Forrás: Stratégia a magyarországi megújuló energia források fejlesztésére 2020-ig 9,5 Twó/év-re növelni a termelést. Ebből kb. 6 Twó/év, kb. 800 MW biomassza alapon. A szenesek lehetőségei korlátozottak. Kb. 600 MW zöldmezős bioerőmű kellene működésbe lépjen 2020-ig. 2004-től a mai napig megépült 1 x 20 MW, de a projekt pénzügyi stabilitása kérdéses. A szabályozási környezetet akkor tekinthetjük hatásosnak, ha a cél a korszerű zöldmezős fejlesztések megakadályozása volt.

4 Miért jók a zöldmezősök? Korszerű technológia alkalmazható. Közel telepíthető a biomassza forrásokhoz. Valós térség- és gazdaságfejlesztő hatás: – munkahelyteremtés, – fejlett technika bevitele, – alternatív mezőgazdálkodás, – infrastruktúra fejlődése, – vidék megtartó erejének erősítése.

5 Miért nem épülnek korszerű zöldmezős bioerőművi kapacitások? A jelenlegi átvételi ár nem teszi ezeket a fejlesztéseket finanszírozhatóvá. Nehéz és drága a hálózati csatlakozás. Hihetetlenül bonyolult az engedélyeztetés. Az adminisztratív rendszer vállalkozás- és fejlesztés ellenes. A biomassza-alap jelentős részét kiviszik Ausztriába.

6 Az átvételi árak emelése melletti érvek A szükséges ártámogatás volumene nem tragikus, elhanyagolható az energiaipari extra profit mellett. Nem terheli az államháztartást. Sőt: egy zöldmezős projekt államháztartási befizetései meghaladják a (nem államháztartási körből fizetett) KÁT támogatást. Nem infláció gerjesztő, mert használható kapacitások létesülnek, melyeket így is úgy is meg kellene építeni. A bioenergia ipar hazai erőforrásokra támaszkodó húzó iparág lehetne.

7 Dél-Nyírség

8

9

10

11

12

13


Letölteni ppt "Zöldmezős bioerőművek szerepe, fejlesztési környezete Lontay Zoltán irodavezető GEA EGI Energiagazdálkodási Zrt. SZAKÉRTŐI KONZULTÁCIÓ KHEM, 2009. július."

Hasonló előadás


Google Hirdetések