Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Csapadék területi átlagának meghatározása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Csapadék területi átlagának meghatározása"— Előadás másolata:

1 Csapadék területi átlagának meghatározása
Vízgazdálkodástan Csapadék területi átlagának meghatározása SZIE Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Talajtani és Agrokémiai Tanszék, Vízgazdálkodási és Meteorológiai Csoport 2012/2013. tanév 1. félév

2 Néhány tudnivaló buzetzky.blanka@mkk.szie.hu
2 db hiányzás engedélyezett Évközi beadandó feladatok mkk.szie.hu/dep/talt/wi

3 Csapadék Csapadék: a légköri víz bármilyen formában(eső, hó, jég, harmat, köd, zúzmara, dér) való kicsapódása és földre hullása. Csapadékmennyiség:adott területre meghatározott időszak alatt lehullott csapadék össztérfogata. valamely t időtartam során a vízszintes sík 1 m2-re a csapadékhullásból hány liter vízmennyiség jutott. Csapadékösszeg:egy csapadékhullás ideje alatt, vagy meghatározott idő folyamán lehullott csapadékmagasság. (SI mérték-egysége a milliméter; jele: mm)

4 Csapadék Csapadék(eső) intenzitás: az időegység alatt lehullott csapadékösszeg. A csapadékintenzitás értékét az: A csapadékintenzitást mm/h mértékegységgel fejezzük ki. Előnye: magában foglalja a csapadékösszeget és a csapadékhullás idejét. Hátránya: az intenzitás mértéke a választott időegységtől függ.

5 Csapadék mérése Az állomáshálózat sűrűségét meghatározó tényezők:
meteorológiai, geográfiai, népsűrűség, gazdasági lehetőségek, műszaki követelmények.

6 Csapadék mérése

7 Csapadék mérése Csapadékmérő elhelyezése: megfelelő hálózati sűrűség,
megfelelő hely, földfelszín feletti megfelelő magasság.

8 Csapadék mérése Csapadékmérő műszerek:
Egyszerű csapadékmérők (ombrométerek): napi leolvasásúak hosszabb idő csapadékát mérő csapadék-gyűjtők Csapadékírók (ombrográfok): tömegmérés elvén működők úszós billenőedényes, vagy tartályos

9 Csapadék mérése Egyszerű csapadékmérők: Hellmann-rendszerű csapadékmérő A gyűjtőpalackban összegyűlt vizet a mérőhenger segítségével tizedmilliméter pontosan le lehet olvasni.

10 Csapadék mérése Csapadékírók A csapadékhullás kezdetét, végét
és intenzitását is le lehet olvasni. Magyarországon a Hellmann-rendszerű úszós csapadékíró terjedt el. Hellmann-rendszerű úszós csapadékíró Billenőtartályos esőíró

11 Csapadékadatok továbbítása
Radar

12 Csapadékadatok továbbítása

13 Csapadék mérése A Kapos folyó vízgyűjtőterületén található csapadékmérő állomások elhelyezkedése.

14 Csapadék jellemzése a mért értékek átlagával
A pontbeli értékek területi eloszlásának meghatározása történhet : számtani középértékkel; poligon módszerrel (háromszög, sokszög); izovonalas módszerrel (planiméter, raszter). A legalkalmasabb módszer kiválasztásában két tényező játszik jelentős szerepet: a mérőállomások sűrűsége, a mérések időköze.

15 Feladat elkészítésének menete
1. Számtani középérték számítása. A vízgyűjtőterületen lejátszódó hidrológiai folyamatok (csapadék, párolgás, beszivárgás) átlagértékének becslésére a legegyszerűbb eljárás. Ez a módszer eredményesen akkor alkalmazható ha a vízgyűjtő területen aránylag sok, területileg egyenletesen eloszló mérőállomás van.

16 Feladat elkészítésének menete
Táblázat a számtani középérték módszer számításához:

17 Feladat elkészítésének menete
2. Kapos vízgyűjtőterületének, ill. a megadott mérőállomások megrajzolása. 3. A háromszög módszer A vízgyűjtő területén levő mérőállomásokat egymással összekötve a területet háromszögekre bontjuk. Előnye a számtani középérték módszerével szemben, hogy területi súlyozást alkalmaz. Hátránya, hogy ha csak a vízgyűjtőn levő állomásokat kötjük össze, akkor a vízgyűjtő-terület egyes részei nem esnek egyik háromszögbe sem.

18 Feladat elkészítésének menete
A háromszög módszer:

19 Feladat elkészítésének menete
4. A sokszög módszer Ha a mérőállomások a területen nem egyenletesen oszlanak el, a sokszög módszer alkalmazása előnyösebb. A háromszögek oldalainak felezésével és ezekre a pontokra merőleges állításával megrajzoljuk a sokszögeket.

20 Feladat elkészítésének menete
Számítás: Minden sokszög középpontjában lévő mérőállomás 3 havi csapadékösszege. Majd ki kell számolni az összes sokszög területét (T1, T2, T3, …) de amelyik sokszög nem esik teljes mértékben a kijelölt területre, azoknak csak a területre eső részeit kell számolni. csap.összeg1*T1+csap.összeg2*T2+… összes terület

21 Csapadék jellemzése a mért értékek átlagával
Táblázat a sokszög módszer számításához:

22 A feladatok beadásának előírásai
Mappa Előlap Feladatleírás Módszerleírás Táblázatok Rajzok Leadási határidő: köv. óra Késés: naponta -1 pont


Letölteni ppt "Csapadék területi átlagának meghatározása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések