Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Választott téma: Egy tetszőleges Linux változat bemutatása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Választott téma: Egy tetszőleges Linux változat bemutatása"— Előadás másolata:

1 Választott téma: Egy tetszőleges Linux változat bemutatása
Név: Gyönki Bendegúz Felkészítő tanár neve: Erki Gábor Iskola neve, címe: Neumann János Középiskola és Kollégium Eger, Rákóczi út 48.

2 Raspbian

3 Mi is az a Raspbian? A Raspbian a Raspberry Pi elnevezésű számítógépre optimalizált Linux változat. (Természetesen más eszközökön is használható megfelelő ARM processzor esetén.) A Raspbian a Debian-on alapszik.

4 Raspberry Pi A Raspberry Pi egy miniatűr számítógép, mely ARMv6 architektúrájú processzorral rendelkezik. Ezen kívül tartalmaz egy fejlett GPU-t is, amely akár FullHD-s videók lejátszására is képes. A GPIO portnak köszönhetően pedig hardveres projektek is létrehozhatók vele.

5 Raspberry Pi A Raspberry Pi hatalmas népszerűségnek örvend februárjában az előzetesen legyártott 10 ezer darab Raspberry Pi órák alatt elfogyott. Azóta több, mint 2 millió Raspberry Pi-t adtak el világszerte. Angliában és sok országban pedig egyre több iskolában is használják oktatási eszközként.

6 Az én személyes történetem
2012 tavaszán olvastam először egy mindössze 35 dollárba kerülő számítógépről, a Raspberry Pi-ről. Hosszas gondolkodás után végül vásároltam egyet. Úgy érzem, hogy nem volt rossz döntés, hiszen megismertem egy új operációs rendszert, és rengeteg hasznos tapasztalatot is szereztem.

7 A rendszer első indítása
A rendszer első indításakor a raspi-config elnevezésű segédprogram köszönt minket. Segítségével különböző beállításokat módosíthatunk. Az alapértelmezett felhasználónév és jelszó páros a következő: pi, raspberry A grafikus felületet a startx parancs begépelésével és az enter lenyomásával indíthatjuk el. A rendszert a sudo halt paranccsal állíthatjuk le.

8 Alkalmazások telepítése
A Debianhoz hasonlóan .deb csomagokat használ a rendszer. Alapértelmezetten a sudo apt-get install program neve paranccsal telepíthetünk alkalmazásokat. A Raspbian saját csomagtárolóval rendelkezik, amely a címen érhető el. Ez a csomagtároló több, 35 ezer csomagot tartalmaz, de ezen kívül külső csomagtárolókat is használhatunk.

9 Programozás A Raspbian jó választás, ha programozni szeretnénk. Előre telepítve van a Python és a hozzátartozó integrált fejlesztői környezet is. Ezenkívül több fejlesztői környezet is elérhető a Raspbian-ra, mint például a Free Pascal. A Raspbian különböző könyvtárakat tartalmaz a GPIO portok programozásához is.

10 Grafikus kezelőfelület
A Raspbian az LXDE asztali környezetet tartalmazza. Az LXDE rendkívül egyszerű, és sok erőforrásra sincs szüksége.

11 A Raspbian grafikus felülete az első indítás után.

12 Az előretelepített alkalmazások
A Raspbian rengeteg előretelepített alkalmazást tartalmaz, olyanokat is, amelyeket a Debian nem. A következőkben ezek közül fogok bemutatni néhányat.

13 Scratch A Scratch egy kis és nagy gyerekeknek egyaránt való program, amellyel interaktív történeteket, játékokat és animációkat lehet létrehozni, miközben fejleszti a kreatív gondolkodását.

14

15 Sonic Pi A Sonic Pi egy egyszerű programozás nyelv, amely segítségével saját zeneműveket szerezhetünk. A program szlogenje: „A számítógéptudomány hallhatóvá tétele”

16 Wolfram Mathematica A Mathematica egy rendkívül összetett alkalmazás, amelyet különböző matematikai számításokra használhatunk. Érdekesség, hogy a Mathematica eredetileg egy fizetős szoftver, de a Raspberry Pi-re ingyenesen elérhető.

17 Penguin's Puzzle A Penguin's Puzzle egy egyszerű ügyességi játék, amelyben egy pingvint irányíthatunk. Célunk, hogy a különböző akadályokon átjutva eljussunk az EXIT feliratú mezőbe.

18 Python Games Néhány Python nyelven íródott játékot is tartalmaz a rendszer. A játékok forráskódjait átböngészve bárki meríthet ötleteket egy saját játék elkészítéséhez.

19 The Pi Store A Pi Store a Raspberry Pi saját alkalmazásboltja, ahonnan különböző játékokat, alkalmazásokat, és egyéb dolgokat tölthetünk le. Az alkalmazásbolt tartalmaz ingyenes és fizetős tartalmakat is.

20

21 Köszönöm a figyelmet! Kérdések Mi az a Raspberry Pi?
Milyen processzorral rendelkezik a Raspberry Pi? Min alapszik a Raspbian? Milyen csomagokat használ a rendszer? Milyen asztali környezetet tartalmaz a Raspbian? Köszönöm a figyelmet!

22 http://raspbian.org http://raspberrypi.org
Felhasznált források


Letölteni ppt "Választott téma: Egy tetszőleges Linux változat bemutatása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések