Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 TMKIT Vörösmarty Tagintézmény 5900 Orosháza, Vörösmarty u. 4. HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 TMKIT Vörösmarty Tagintézmény 5900 Orosháza, Vörösmarty u. 4. HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita."— Előadás másolata:

1 1 TMKIT Vörösmarty Tagintézmény 5900 Orosháza, Vörösmarty u. 4. HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita

2 2 X

3 HTML fogalma 3 A HTML (angolul: HyperText Markup Language=hiperszöveges jelölőnyelv) egy leíró nyelv, melyet weboldalak készítéséhez fejlesztettek ki. X Menü Egy weblap készíthető egy erre szolgáló programmal (FrontPage, Nvu), vagy Jegyzettömbbel.

4 4 Jegyzettömbbe írjuk a parancsokat és a weblap tartalmát, és a böngészőben leellenőrizzük a munkánkat. X Menü Hogyan készítsünk weblapot Jegyzettömbbel?

5 Alapkódok 5 A HTML dokumentum határait jelöli. Ezek a címkék a dokumentum fejrészének határait jelölik. Ez az oldal neve A dokumentum törzsrészét határolja, az itt található tartalmat jeleníti meg a böngésző. Ezek a tag- ek. Tag=parancs A legtöbb parancsot / jellel zárjuk le. X Menü

6 Bekezdés formázás 6 Fejléc - left=balra, center=középre, right=jobbra, justify=sorkizárt

jobbra új sor a szöveg úgy jelenik meg, ahogy legépeltük X Menü Számozott felsorolás: 1. sor 2. sor Pontozott felsorolás: 1. sor 2. sor vízszintes vonal (erre is érvényesek - mint később láthatjuk a képeknél – a paraméterek)

7 7 Betűtípusok, stílusok: félkövér dőlt aláhúzott írógép vegyes nagybetű kisbetű X Menü Karakter formázás áthúzott karcsúsított alsó index felső index betűméret Ezek voltak az alap parancsok. Majd következnek a Stílusok, színek; Kép beillesztése; Hivatkozás, link. Ezután gyakorlat, majd a Táblázat felépítése, paraméterei.

8 8 betűtípus betű szín az egész szöveg betűszíne a színek nevét angolul kell beírni vagy kóddal: Színkódok a következő diákon X Menü Stílusok, színek Lehet az egész szó, de lehet így is.

9 9 X Menü

10 10 X Menü

11 11 X Menü

12 Kép beillesztés 12 Ha képet szeretnénk háttérnek: Beállíthatjuk magasságát(height), szélességét(width), keretet adhatunk neki(border), és ha rávisszük a kurzort, szöveget is kiírhat(alt). Ez egy kép X Menü

13 Hivatkozás, link 13 Parancsa: Másik fájlra: Valami Létező weblapra: Wikipedia Email címre: Valaki X Menü

14 14 Lehet tetszőleges kép is, csak az a fontos, hogy egy mappában(pl. Asztal) legyen a HTML fájllal!

Üdvözöllek első weblapomon! Első weblapom Ez egy futószöveg középen. Ez futószöveg, melynek színét, sebességét, betűméretét, középre, vagy oldalra helyezését a forrásban adhatod meg!

Ez egy sor jobbra igazítva.

Ez egy új sor balra igazítva.

Ez egy új, utolsó sor középre igazítva. Kattints ide! Ez egy kép, amire ha rákattintasz, megjelenik egy új oldalon eredeti méretben: Menj lejjebb a kis kép után!

Írj nekem e-mail-t:Pataki Arnold Gyakorlat X Menü

15 Táblázat felépítése, paraméterei 15 Parancsa:  táblázat  új sor cella szövege  cella Paraméterei: width  szélesség, height  magasság, bgcolor  háttérszín(cella, sor, táblázat), border  keret(táblázat), cellspacing  cellák közti távolság, cellpading  szegély és a szöveg közti távolság, colspan  cellaegyesítés vízszintesen, rowspan  cellaegyesítés függőlegesen, align  igazítás vízszintesen, valign  cellaigazítás függőlegesen(top: fent, middle: közép, bottom: lent). X Menü

16 16 I. sor 1. elem I. sor 2. elem I. sor 3. elem II. sor 1. elem II. sor 2. elem II. sor 3. elem Üdvözöllek első weblapomon! Első weblapom Ez egy futószöveg középen. Ez futószöveg, melynek színét, sebességét, betűméretét, középre, vagy oldalra helyezését a forrásban adhatod meg! Ez egy sor jobbra igazítva. Ez egy új sor balra igazítva. Ez egy új, utolsó sor középre igazítva. Kattints ide! Ez egy kép, amire ha rákattintasz, megjelenik egy új oldalon eredeti méretben: Menj lejjebb a kis kép után! Írj nekem e-mail-t: Pataki Arnold Ez lesz a táblázat. X Menü

17 17 Következő két órán ezeket vesszük át, utána elméleti, majd gyakorlati dolgozat. X Menü Itt ellenőrizheted le magadat.

18 18 Melyik programmal NEM lehet weblapot írni? a) Jegyzettömb c) FrontPage b) Internet Explorer

19 19 Melyik színmegadás helyes? a) text=„kék” b) text=„NXY.56” c) text=„blue”

20 20 Melyik paranccsal adhatjuk meg, hogy a háttér egy kép legyen? a) img src c) bgcolor b) background

21 21 Melyik parancsnak NINCS lezáró tagja? c) b b) a href a) br

22 22 Melyik parancs hatására lesz az alma szó ilyen? a) alma c) alma b) alma

23 23 Újrakezdem a kvízt Menü

24 24 Újra megcsinálom a kvíz Menü

25 Források 25 http://pcsysak.uw.hu/html2.html http://progkor.inf.elte.hu/html/szinek.htm www.google.hu Órai füzet Bezárás Menü


Letölteni ppt "1 TMKIT Vörösmarty Tagintézmény 5900 Orosháza, Vörösmarty u. 4. HTML oldal felépítése Készítette: Pataki Arnold Felkészítő tanár: Vargáné Gyömrei Anita."