Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Fertőtlenítés mikrobiológiai vonatkozásai Dr. Németh Zsuzsanna ÉTBI Mikrobiológiai Laboratórium Salmonella Shigella E.coli O 157.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Fertőtlenítés mikrobiológiai vonatkozásai Dr. Németh Zsuzsanna ÉTBI Mikrobiológiai Laboratórium Salmonella Shigella E.coli O 157."— Előadás másolata:

1 1 Fertőtlenítés mikrobiológiai vonatkozásai Dr. Németh Zsuzsanna ÉTBI Mikrobiológiai Laboratórium Salmonella Shigella E.coli O 157

2 2 F alkalmazásának okai az élelmiszeriparban F alkalmazásának okai az élelmiszeriparban  mikroorganizmusok számára jó tápanyag  több lépcsős gyártási procedúra  tartósítószerek visszaszorításának igénye  élelmiszer higiéniai gyakorlat  eltarthatóság (polc élet) nő

3 3 F beépülése a sejt membránjába

4 4 Staphylococcusaureus Aspergillus niger Candida albicans Escherichia coli Enterococcus hirae hirae Pseudomonas aeruginosa aeruginosa Élelmiszeriparban alkalmazott F feladata baktericid aktivitás R ≥ 5 (EN 1276:1997) fungicid aktivitás R ≥ 4 (EN 1650:1997)

5 5 ADATLAP FERTŐTLENÍTŐ-ÉS/VAGY TISZTÍTÓ FERTŐTLENÍTŐSZEREKHEZ TERMÉK NEVE: GYÁRTÓ: FORGALMAZÓ: RENDELTÉSE: fertőtlenítés (vagy) tisztító-fertőtlenítés A SZER KEVERÉSÉNEK IDEJE: A SZER LEJÁRATÁNAK IDEJE: ÖSSZETÉTEL: HATÓANYAG: KÉMHATÁS: HABZÁS: AJÁNLOTT IPARÁG: KEZELENDŐ OBJEKTUMOK: ELJÁRÁS: pl.: áztatás, lemosás, keringetés, CIP-rendszer, permetezés, habfedés, stb. ALKALMAZÁSI FELTÉTELEK: szerkoncentrációhatásidőhőmérsékletmegjegyzés VEGYI ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG:

6 6

7 7 Ismételt F vizsgálatok okai Gyártó / Forgalmazó Gyártó / Forgalmazó  nem ismeri az adott hatóanyag hatásspektrumát  nem számol a szervesanyag (fehérje) terhelés hatóanyag megkötésével  nem ismeri a kémiai összetevők kölcsönhatásait (anionos-kationos tenzid)

8 8 disinfectant D

9 9 disinfectant C disinfectant D

10 10 Test of 5 washing-up liquids as point of view of users Quality of washing up liquids for manual use Evaluation Good detergent and skin friendly 1 Good detergent, but irritates the skin (rubber gloves needed) 2 Bad detergent, irritates the skin (rubber gloves needed) Figure 4. Sample number sample A sample B sample C sample C disinfectant D sample E ! Evaluation3-521

11 11

12 12 Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Intézetvezető: Dr. med. habil. Martos Éva főigazgató főorvos ÉLELMISZER-MIKROBIOLÓGIAI FŐOSZTÁLY NAT /2003. számon akkreditált vizsgáló laboratórium 1097 Budapest, Gyáli út 3/a.  Levélcím: H-1476 Budapest, 100 Pf. 52.  Telefon: +(36-1) Fax: +(36-1) Bankszámlaszám: OTH Adóigazgatási azonosító: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal KözpontÉlelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Élelmiszer Mikrobiológia Diagnosztikai Laboratórium1095 Budapest, Mester utca 81.  1465 Budapest, 94. Pf.: 1740  (1)  (1)  A2007-ETBI A2007-ETBI VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV VIZSGÁLATI JEGYZŐKÖNYV Megrendelő neve, címe: XY Kft,.1111 Budapest, ………….. A minta főkönyvi száma: 733/2006 A minta megnevezése, jelzése: Super fertőtlenítő A minta származása, gyártója: XZ Kft. A minta csomagolása, állapota: ép csomagolás A minta besorolása: t isztítás-fertőtlenítés A minta hatóanyaga: nátrium-hipoklorit: 3,0 % Minta érkezése: Vizsgálat megkezdése: Megrendelt vizsgálatok: részleges hatásvizsgála A MIKROBIOLÓGIAI HATÁSVIZSGÁLAT EREDMÉNYE A MIKROBIOLÓGIAI HATÁSVIZSGÁLAT EREDMÉNYE Szerkoncentráció (%) HatásidőHőmérséklet Vizsgálati szabvány Eredmény 4,0 % 15 perc 50 o C EN 1276:1997 EN 1650:1997 csak baktericid aktivitású 7,0 % 15 perc 50 o C EN 1276:1997 EN 1650:1997 baktericid és fungicid aktivitású 1555/2006. OÉTI

13 13 Érdekességek A F „világából” Ag kolloid nanoezüst (koreai cég) antibakteriális hűtőszekrény

14 14 Kézfertőtlenítőszer penészgombás fertőzöttsége kontroll szer közvetlen kioltása szer hatóanyaga: polyhexametilén- guanidium-klorid

15 15 control mouldmould with sponge, which is impregnated with disinfectant mould after disinfection Testing of fungicidal activity of sponge which is impregnated with disinfectant

16 16 H5N1 vírusra ajánlott F  EWABO ALDEKOL DES (glutáraldehid)  VIRKON S (K-peroxi monofoszfát) /FAO  IODOSTAR, SANOSIL SUPER 25  SPITACID kéz F túlélés: -trágyában: 100 nap (Járványvédelmi Kézik.-HAT AGRO ) - természetes vizek: 1-2 hét (OEK előadás) - természetes vizek: 1-2 hét (OEK előadás)

17 17 A fertőtlenítés utáni mikrobatúlélés okai  vártnál gyorsabb szaporodás  nagy tápanyagkínálat  erős felszíni tapadás / biofilm  F nem átfogó spektrumú  alkalmazott eljárás / üzemi viszonyok  F rezisztens mikrobák előfordulása

18 18 Biofilmek megjelenése  élelmiszeripari eszközökön, csővezetékeken csővezetékeken  ivóvíz vezetékekben  élelmiszerek csomagolásán… sörgyári minta

19 19 Biofilm: olyan mikrobiológiai közösség, melynek saját homeosztázisa, primitív keringési rendszere és metabolizmusa van

20 20 Biofilm kialakulásának okai  Bakteriofágok, antimikrobás szerek (AB,F) elleni védekezés  Tápanyaggazdag környezet zárolása (kolonizáció)  Együttmükődés előnyeinek felhasználása

21 21 Biofilm hátrányai  lelassítja az AB ( x-es) és F hozzájutását a baktériumokhoz  Embereknél krónikus betegségek kialakulása  Géntranszfer a B-ben könnyebb Polibakteriális B – rezisztenciaátadás! (8 óra alatt) Polibakteriális B – rezisztenciaátadás! (8 óra alatt) sörgyári minta

22 22 Biofilmek ipari eltávolítása  mechanikai eltávolítás  Szervetlen anyagok eltávolítása alacsony ph-jú szerekkel  szerves anyagok eltávolítása magas ph-jú szerekkel  Fertőtlenítés A ciklust 5-10 alkalommal ismétlik! A ciklust 5-10 alkalommal ismétlik!

23 23 „Usnic acid”-dal kezelt poliuretán (katétereknél) hatása a P. aeruginosa biofilm formációjára P. aeruginosa → szerkezeti változás P. aeruginosa → szerkezeti változás S. aureus → biofilm gátlás S. aureus → biofilm gátlás kezeletlen kezelt (usnic acid)

24 24 F rezisztens mikrobák által okozott problémák  patogén mikrobák veszélye (feldolgozók, fogyasztók)  fermentálás megzavarása  baktériumrezisztencia kialakulása

25 25 CROSS (kereszt) rezisztencia Adott baktérium együttes ellenállása a F és az AB szemben !! a F és az AB szemben !! veszélye: multirezisztens baktériumok rezisztenciagén tárolóként viselkednek, amelyekből a gének átadhatók a kórokozóknak is

26 26 Ha óriási kard vagy, suhintásod legyek, De oly erős suhintás, minő a fergeteg. (Wachott Sándor: Ha nap vagy) Ha óriási kard vagy, suhintásod legyek, De oly erős suhintás, minő a fergeteg. (Wachott Sándor: Ha nap vagy) Fertőtlenítőszer AB CROSS rezisztencia

27 27 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!


Letölteni ppt "1 Fertőtlenítés mikrobiológiai vonatkozásai Dr. Németh Zsuzsanna ÉTBI Mikrobiológiai Laboratórium Salmonella Shigella E.coli O 157."

Hasonló előadás


Google Hirdetések