Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Kullancsok. A Kullancs A Kullancs  A kullancsok (Ixodidae) viszonylag kevéssé gazda-specifikus, vérszívó ektoparazita állatok. Kifejletten főként az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Kullancsok. A Kullancs A Kullancs  A kullancsok (Ixodidae) viszonylag kevéssé gazda-specifikus, vérszívó ektoparazita állatok. Kifejletten főként az."— Előadás másolata:

1 A Kullancsok

2 A Kullancs A Kullancs  A kullancsok (Ixodidae) viszonylag kevéssé gazda-specifikus, vérszívó ektoparazita állatok. Kifejletten főként az emlősök vérszívói, de – különösen a lárvák – olykor madarakból és hüllőkből is szívnak vért. Életük során két vagy három gazdaegyedből táplálkoznak, ennek alapján „kétgazdás” vagy „háromgazdás” fajokról beszélünk. A trópusokon egygazdás fajaik is vannak. Ez jelentősen befolyásolja az általuk terjesztett egysejtű-, baktérium- vagy vírusfertőzések járványtanát.

3 Fejlődési Ciklus  Mint minden ízeltlábú esetében, a ciklus egyes szakaszait itt is vedlés határolja. A petéből lárva kel ki, melynek még csak 6 lába van, és nem szaporodik. Több lárvastádium után nimfa-stadiumok következnek, a nimfáknak 8 lábuk van, és nem szaporodnak. A kifejlett állat, vagy más néven imágó szintén 8 lábú, ivarosan szaporodik: párzás után petéket rak.

4 Kárpát-medencei fajok  A Kárpát-medencében leggyakoribb a közönséges kullancs (Ixodes ricinus), amely a vérszívás során Lyme-kórt, vírusos agyhártyagyulladást, és mást fertőzéseket is terjeszthet az emberre.  Közép-Európában a Dermacentor reticulatus különösen a tularémia kórokozójának terjesztése miatt jelentős.  A partifecske-kolóniákban tömeges faj az Ixodes lividus, mely leegyszerűsödött és felgyorsult életciklusával a partifecske fiókáinak kizsákmányolására specializálódott. A Felső-Tisza- vidéken világhírű kutatások folynak a fecske-kullancs kapcsolat tanulmányozása terén.

5 Kárpát-medencei fajok Kárpát-medencei fajok  Dermacentor marginatus  Dermacentor pictus  Dermacentor reticulatus (a kutya babesiozis fontos tejesztője)  Haemaphysalis concinna  Haemaphysalis punctata  Hyalomma marginatum  Ixodes acuminatus  Ixodes canisuga (gyakran kutyán, rókán, borzon)  Ixodes hexagonus  Ixodes lividus (partifecskén)  Ixodes ricinus (kifejlett állat emberen, kutyán, közepes- vagy nagytestű emlősökön)  Ixodes trianguliceps (egéren, pockon)  Ixodes vespertilionis (denevéren)  Rhipicephalus bursa (lovon)  Rhipicephalus sanguineus (pl. emberen, kutyán)

6 Orvosi jelentőség  Az emberre jutott kullancs a ruhán, majd a bőrön észrevétlen haladva a vérszíváshoz kedvező helyet keres az emberi testen. Gyakran a hajban, a fülek mögött, vagy például a végtagok tövének hajlataiban állapodik meg. Szájszervével kis sebet vág a bőrön, rögzíti magát, és vért szív. Ez a rögzült, táplálkozó életszakasz napokig is eltarthat, majd a vérrel teleszívott kullancs elhagyja az embert és rejtekhelyet keres.  Az emberek rendszerint még a vérszívás előtt, vagy a vérszívási szakasz kezdetén megtalálják és eltávolítják testükről a kullancsot.  A legtöbb kullancs emberi kórokozókat nem hordoz. Ha a kullancs mégis fertőzött, akkor is kicsi az esélye annak, hogy a kórokozók már a vérszívás kezdeti szakaszában a sebbe jussanak. Olykor azonban mégis súlyos következményekkel járó fertőzéseket, például Lyme-kórt vagy vírusos agyvelőgyulladást (kullancsencephalitist) és agyhártyagyulladást terjesztenek emberre.

7

8

9

10 Vége


Letölteni ppt "A Kullancsok. A Kullancs A Kullancs  A kullancsok (Ixodidae) viszonylag kevéssé gazda-specifikus, vérszívó ektoparazita állatok. Kifejletten főként az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések