Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Reológiai vizsgálatok

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Reológiai vizsgálatok"— Előadás másolata:

1 Reológiai vizsgálatok

2 A rugalmas utóhatás jelensége
Idealizált időigény nélküli

3 A rugalmas utóhatás következményei
Feszültség Amplitudó Alakváltozás Idő Hiszterézis Csillapodás

4 A rugalmas utóhatás következményei
Feszültség kúszás relaxáció Alakváltozás

5 Kúszás vagy tartós folyás
A kúszás magasabb hőmérsékleten állandó terhelés hatására kialakuló folyamatos alakváltozást, mely adott idő múlva a darab károsodását, törését eredményezheti. A jelenség a folyáshatárnál kisebb feszültség esetén is végbemegy.

6 Hőmérséklet tartomány
Kúszás szobahőmérsékleten csak a polimereknél, vagy kis olvadáspontú fémeknél pl. ólom, tiszta alumínium jelentkezik. fémeknél T  0,3 - 0,4 T (K) kerámiáknál T  0,4 - 0,5 T (K)

7 A szerkezeti anyagok olvadás ill. lágyuláspontja

8 Ólomcsövek kúszása

9 Mitől függ az alakváltozás?
A legtöbb szerkezeti anyag esetében az alakváltozás kis hőmérsékleten csak a terheléstől függ  = f(), A kúszást előidéző hőmérséklet fölött az alakváltozás függvénye a feszültségnek, az időnek és a hőmérsékletnek  = f(,t,T).

10 A hőmérséklet és a feszültség hatása

11

12 A kúszás jelensége I. szakasz
Az I. szakaszban az alakváltozás sebessége az idő függvényében csökken. A  hatására a kedvező helyzetű krisztallitokban a rugalmas alakváltozással összemérhető nagyságú (0,01 - 0,001 % ) maradó alakváltozás keletkezik

13 A kúszás jelensége II. szakasz
Az alakváltozás sebessége a II. szakaszon állandó. Ez a kúszás leghosszabb szakasza. Ezen a szakaszon a diszlokációk mozgása, a maradó alakváltozás hatására kialakuló felkeményedés és a dinamikus megújulás tart egymással egyensúlyt

14 A kúszás jelensége III. szakasz
III. szakaszon növekszik az alakváltozás sebessége, végül a darab eltörik. A törés a krisztallit határokon halad, tehát interkrisztallin jellegű.

15 A hőmérséklet és a feszültség hatása

16 Kúszás hatására bekövetkezett törés
Kazáncső, kontrakció, gyors törés

17 Kúszás hatására bekövetkezett törés
Interkrisztallin repedések

18 Kúszási anyagjellemzők
Kúszáshatár: a próbatest eredeti keresztmetszetére számított feszültség, amely adott hőmérsékleten, adott idő alatt előírt értékű (legtöbbször 1 % ) alakváltozást okoz. Jele: R és indexben a maradó nyúlás %-a az idő órában és a hőmérséklet C-ban. pl. R1/10 000/550 alkalmazása: ha az alkatrész megengedhető alakváltozása korlátozott. pl. turbina lapát

19

20

21 Kúszási anyagjellemzőket
Időszilárdság: a próbatest eredeti keresztmetszetére számított feszültség, amely adott hőmérsékleten, adott idő alatt, éppen törést okoz. Jele: Rm és indexben a hőmérséklet és az idő pl. Rm/10 000/550 Alkalmazása: kazáncsövek anyagainak méretezésére, izzók wolfram szála is.

22 Kazáncső károsodás

23

24 A kúszási eredmények megadása

25 Relaxáció az állandó méreten rögzített, feszültség alatt álló anyagok feszültsége idővel csökken, tehát a rugalmas alakváltozás egy része maradó alakváltozásba megy át. A relaxáció, azaz a feszültség csökkenés sebessége adott anyag esetében függvénye a hőmérsékletnek és a kezdeti feszültségnek. Például: a húros hangszerek elhangolódása, turbina csavarok idővel történő lazulása.

26 Technológiai vizsgálatok

27 Technológiai vizsgálatok vagy technológiai próbák
- vizsgálatok adott technológiákat modellezik - a vizsgált anyag az adott technológiával feldolgozható-e - a meghatározott mérőszámok nem általánosíthatók - a vizsgálatokra vonatkozó előírásokat szabványok tartalmazzák.

28 Technológiai vizsgálatok vagy technológiai próbák
önthetőségi vizsgálatok alakíthatósági vizsgálatok forgácsolhatósági vizsgálatok edzhetőségi vizsgálatok hegeszthetőségi vizsgálatok stb.

29 Technológiai vizsgálatok Alakíthatósági vizsgálatok A melegalakíthatóság vizsgálata
Célja: az acél alakíthatóságának és a szennyező elemek, főleg a kén okozta vöröstörékenységi hajlamának a meghatározása. Felületi repedés

30 Technológiai vizsgálatok Alakíthatósági vizsgálatok A hidegalakíthatóság vizsgálata Hajlító vizsgálat rétegesség

31 Célja: vékony lemezek és huzalok hajlíthatóságának meghatározása
Technológiai vizsgálatok Alakíthatósági vizsgálatok A hidegalakíthatóság vizsgálata Hajtogató vizsgálat Célja: vékony lemezek és huzalok hajlíthatóságának meghatározása

32 Technológiai vizsgálatok Alakíthatósági vizsgálatok A hidegalakíthatóság vizsgálata Huzalok csavaróvizsgálata Célja: 0,4 mm-nél nagyobb átmérőjű, elsősorban rugóacél huzalok minősítése

33 Technológiai vizsgálatok Alakíthatósági vizsgálatok A hidegalakíthatóság vizsgálata Lemezek minősítése , Erichsen vizsgálat IE mm

34 Csészehúzó vizsgálat A legfeljebb 3 mm vastag lemezek
- mélyhúzhatóságának, - a maximális húzási fokozat meghatározására szolgál. A vizsgálandó lemezből 2 mm-ként növekvő átmérőjű tárcsákat (64, 66, 68, 70, 72, 74 mm) vágnak ki, és azokat egyetlen fokozattal csészévé húzzák.

35 Csészehúzó vizsgálat A vizsgálat mérőszáma a még csészévé húzható tárcsa átmérője. A csészék vizsgálata a lemez anizotrópiájáról is ad tájékoztatást, mivel ha a lemez anizotróp a csésze fülesedik.

36 Acél és fémcsövek alakíthatósági vizsgálatai Tágító próba
A cső végét egy kúpos tüskével előírt mértékig tágítják, ezt a csőnek repedés nélkül el kell viselni.

37 Acél és fémcsövek alakíthatósági vizsgálatai Peremező próba
Peremezéssel beépített csövek pl. fékcsövek minősítésénél használják. Az alakítást a csőnek repedés nélkül kell elviselnie.

38 Acél és fémcsövek alakíthatósági vizsgálatai Nagyátmérőjű csövek vizsgálata
Csőlapító próba csőszakító próba

39 Az edzhetőség vizsgálata

40 Jominy sáv


Letölteni ppt "Reológiai vizsgálatok"

Hasonló előadás


Google Hirdetések