Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A formai feltárás egységesítésének hazai és nemzetközi törekvései; ISBD Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A formai feltárás egységesítésének hazai és nemzetközi törekvései; ISBD Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit."— Előadás másolata:

1 A formai feltárás egységesítésének hazai és nemzetközi törekvései; ISBD Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit

2 Miért jó az egységesítés? könyvtári hálózat megléte könyvtári hálózat megléte közös információfeldolgozási szabványok, technológiák közös információfeldolgozási szabványok, technológiák → megvalósulhat a közgyűjtemények közötti együttműködés A globális környezetben a nemzetközi szabványokon alapuló bibliográfiai számbavétel egyre fontosabbá válik. A globális környezetben a nemzetközi szabványokon alapuló bibliográfiai számbavétel egyre fontosabbá válik.

3 1960-as évek vége: az Egyetemes Bibliográfiai Számbavétel eszménye kiterjed az egész világra Megvalósítása érdekében megszülettek a nemzetközi szabványok és szabályzatok: ISBD-k [International Standard Bibliographic Description], ISBD-k [International Standard Bibliographic Description], MARC (Machine-Readable Cataloging)-formátumok, MARC (Machine-Readable Cataloging)-formátumok, ISO-szabványok ISO-szabványok Az Unicode szabvány (legelterjedteb szabványokban leírt karakterek és vezérlő kódok) és az ISO/IEC 10646 lehetővé teszi a világ legnagyobb írásrendszereinek a megjeleníthetőségét → adatcsere-formátum Az Unicode szabvány (legelterjedteb szabványokban leírt karakterek és vezérlő kódok) és az ISO/IEC 10646 lehetővé teszi a világ legnagyobb írásrendszereinek a megjeleníthetőségét → adatcsere-formátum

4 OPAC IFLA (International Federation of Library Associations) munkacsoport alakult az OPAC [Online Public Acess Catalogue] követelményeinek kidolgozására. IFLA (International Federation of Library Associations) munkacsoport alakult az OPAC [Online Public Acess Catalogue] követelményeinek kidolgozására. Célja a katalógusok megjelenítő formátumainak szabályozása (weben alapuló katalógusoké is). Célja a katalógusok megjelenítő formátumainak szabályozása (weben alapuló katalógusoké is).

5 Az elektronizáció hatása Az a környezet, amelyben a katalogizálási elvek és szabályok működnek, az utóbbi években drámaian megváltozott. Az a környezet, amelyben a katalogizálási elvek és szabályok működnek, az utóbbi években drámaian megváltozott. A változás kulcstényezői: a könyvtárgépesítés, az internet terjedése, a gépi rendszerek bevezetése és állandó fejlődése, valamint a nagy, nemzetközi adatbázisok kialakulása, amelyek közös (osztott) katalogizálási programok keretében létrejött rekordokból állnak. A változás kulcstényezői: a könyvtárgépesítés, az internet terjedése, a gépi rendszerek bevezetése és állandó fejlődése, valamint a nagy, nemzetközi adatbázisok kialakulása, amelyek közös (osztott) katalogizálási programok keretében létrejött rekordokból állnak.

6 Az elektronizáció által előidézett legfontosabb változások a katalogizálás történetében: Az automatizált katalógusok széles körű használata és az online katalógusok (OPAC) fejlődése. Az automatizált katalógusok széles körű használata és az online katalógusok (OPAC) fejlődése. A helyi és a nemzeti könyvtári hálózatok létrejötte, majd az Internet használata, s ennek nyomán az elektronikus központi katalógusok kialakulása, a közös katalogizálás A helyi és a nemzeti könyvtári hálózatok létrejötte, majd az Internet használata, s ennek nyomán az elektronikus központi katalógusok kialakulása, a közös katalogizálás A keresési és dokumentumtovábbítási protokollok, elsősorban a Z39.50 ügyfélkiszolgáló technológia megteremtése, amelynek hatására a keresőkérdést a felhasználó a világ bármely pontján található adatbázisokon lefuttathatja. A keresési és dokumentumtovábbítási protokollok, elsősorban a Z39.50 ügyfélkiszolgáló technológia megteremtése, amelynek hatására a keresőkérdést a felhasználó a világ bármely pontján található adatbázisokon lefuttathatja. A személyi számítógépek teljesítményének a növekedése, s ezáltal a bibliográfiai rekordok letölthetősége a saját munkaállomásra. A személyi számítógépek teljesítményének a növekedése, s ezáltal a bibliográfiai rekordok letölthetősége a saját munkaállomásra. Az egységes MARC [Machine Readable Cataloguing = géppel olvasható katalogizálás] formátum kidolgozása és alkalmazása (melyet egységes formában: SGML nyelven rögzítenek). Az egységes MARC [Machine Readable Cataloguing = géppel olvasható katalogizálás] formátum kidolgozása és alkalmazása (melyet egységes formában: SGML nyelven rögzítenek).

7 Elektronikus dokumentumok feldolgozása korszerű katalogizálási szabályzatok korszerű katalogizálási szabályzatok ISBD/ER, azaz a International Standard Bibliographic Description for Electronic Resources foglalkoznak az elektronikus dokumentumok feldolgozásával. ISBD/ER, azaz a International Standard Bibliographic Description for Electronic Resources foglalkoznak az elektronikus dokumentumok feldolgozásával. A fizikai hordozón önállóan megjelent elektronikus dokumentumokkal nincs probléma, hisz ezek kézben fogható jellegüknél fogva a hagyományos értelemben vett könyvtári egység fogalmába beilleszthetőek. A fizikai hordozón önállóan megjelent elektronikus dokumentumokkal nincs probléma, hisz ezek kézben fogható jellegüknél fogva a hagyományos értelemben vett könyvtári egység fogalmába beilleszthetőek.

8 Dublin Core A távoli elérésű dokumentumok problémája! Az interneten fellelhető digitális dokumentumok rohamos gyarapodása és a leírásukra tett kísérletek → Dublin Core Metadata Initiative (Dublin Core Metaadat Kezdeményezés) A távoli elérésű dokumentumok problémája! Az interneten fellelhető digitális dokumentumok rohamos gyarapodása és a leírásukra tett kísérletek → Dublin Core Metadata Initiative (Dublin Core Metaadat Kezdeményezés) a hálózaton található dokumentumok leírásának egységesítésére jött létre a hálózaton található dokumentumok leírásának egységesítésére jött létre [metaadat = egy másik adatot leíró, meghatározó adat, amely összefoglalja az adat használatára vonatkozó összes fontos tényt] [metaadat = egy másik adatot leíró, meghatározó adat, amely összefoglalja az adat használatára vonatkozó összes fontos tényt]

9 Dublin Core Elnevezése az első konferenciához kötődik, amelyet az Ohio állambeli Dublinban tartottak 1995-ben könyvtárosok, levéltárosok, tudósok és informatikus szakemberek részvételével. Elnevezése az első konferenciához kötődik, amelyet az Ohio állambeli Dublinban tartottak 1995-ben könyvtárosok, levéltárosok, tudósok és informatikus szakemberek részvételével. A konferencián két alapelv fogalmazódott meg: 1. legyen a leírás egyszerű, hogy a munka ne igényeljen katalogizáló szakembereket, 2. de fejezze ki a dokumentumok tartalmát minél pontosabban. Az első konferencián határozták meg azt a 13 metaadatot is, amelyeket – mint legfontosabbakat – core-nak (mag) neveztek el. Az első konferencián határozták meg azt a 13 metaadatot is, amelyeket – mint legfontosabbakat – core-nak (mag) neveztek el. Az adatelemeket 1996-ban, a harmadik konferencia után véglegesítették: számuk ekkor kibővült 15-re. Az adatelemeket 1996-ban, a harmadik konferencia után véglegesítették: számuk ekkor kibővült 15-re.

10 MSZ → KSZ Évtizedeken keresztül az MSZ 3424 jelű és számú, Bibliográfiai leírás című szabványsorozat tagjai tartalmazták a bibliográfiai leírások megjelenítésére vonatkozó előírásokat Magyarországon. Évtizedeken keresztül az MSZ 3424 jelű és számú, Bibliográfiai leírás című szabványsorozat tagjai tartalmazták a bibliográfiai leírások megjelenítésére vonatkozó előírásokat Magyarországon. Ezek helyett a szabványok helyett 1999-től szabályzatok jelennek meg: Könyvtári és szakirodalmi tájékoztatási szabályzat címmel, KSZ betűjellel Ezek helyett a szabványok helyett 1999-től szabályzatok jelennek meg: Könyvtári és szakirodalmi tájékoztatási szabályzat címmel, KSZ betűjellel

11 Különbségek: Pl. nem különböztet meg teljes és egyszerűsített leírást Pl. nem különböztet meg teljes és egyszerűsített leírást nincs többlépcsős leírás időszaki kiadványok esetében nincs többlépcsős leírás időszaki kiadványok esetében


Letölteni ppt "A formai feltárás egységesítésének hazai és nemzetközi törekvései; ISBD Dok.leírás, formai feltárás Zsák Judit."

Hasonló előadás


Google Hirdetések