Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák 3. Ragasztás A ragasztási kötések kialakulása:

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák 3. Ragasztás A ragasztási kötések kialakulása:"— Előadás másolata:

1 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák 3. Ragasztás A ragasztási kötések kialakulása:

2 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák 3. Ragasztás A ragasztási kötések kialakulása:

3 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák 3. Ragasztás A ragasztási kötések kialakulása: Kohézió: kémiai kötések a ragasztóanyag molekulái között Specifikus adhézió: kémiai kötések a ragasztóanyag és a ragasztandó felületek között Mechanikus adhézió: a ragasztóanyagnak a fába történő behatolása, majd megszilárdulása folytán kialakuló „nyúlványai”

4 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák 3. Ragasztás A ragasztási kötések szilárdságának el kell érnie a tömörfa szilárdságát! Bizonyos fafajok (pl. akác) esetében nem oldható meg Ilyenkor csökkenteni kell a figyelembe vehető (húzó és nyíró) szilárdságot

5 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák 3. Ragasztás Hidegragasztás Hagyományos hőközlés Dielektromos hőközlés (nagyfrekvenciás és mikrohullámú) Ragasztási eljárások:

6 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás Ragasztás csarnoki klímán, hőközlés nélkül (zárttéri klíma: 15-35°C, csarnoki klíma: 18-28 °C) A szerkezeti ragasztások kb. 70%-a Előny: olcsó Hátrány: hosszabb présidő

7 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás fafaj nedvességtartalom felületi minőség ragasztóanyag típusa ragasztási paraméterek A ragasztási minőséget befolyásoló tényezők:

8 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás Puhább fafajok általában könnyebben ragaszthatók magas beszívódás  több ragasztóanyag kell Kemény fafajok nehezebben ragaszthatók Inkrusztáló anyagok - rontják a szilárdságot, speciális technológiát igényelnek (gyanták, zsírok, olajok, savak, sók, stb.) Kérgesedés 1. A fafaj szerepe:

9 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás Nedvességtartomány: 5-20 % Legtöbb ragasztónál: 8-15% A ragasztóanyagokhoz csatolt minőségi tanúsítványt tartalmazza a nedvességtartalmat. A nedvességtartalom kismértékű túllépése: lassul a beszívódás és a ragasztás Nagymértékű túllépés: hígul a ragasztóanyag! 2. A nedvességtartalom szerepe:

10 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás A nedvességtartalom megválasztásának szempontjai: –A ragasztóanyaghoz előírt nedvességtartalom –Várható egyensúlyi nedvességtartalom Az egyensúlyi nedv. tart. alatt 1-2%-kal célszerű beállítani. 2. A nedvességtartalom szerepe (folyt.):

11 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás Kondenzációs műgyanták: jó felületi minőség (kis fugavastagság) kell Rosszabb felületi minőség esetén az edző meg- választásával javítható a fugakitöltő tulajdonság Töltőanyagokat ritkán használnak Általában gyalult felület szükséges Nyár esetében a felület bolyhosodása miatt csiszolás is szükséges lehet. 3. A felületi minőség szerepe:

12 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás Csak szakintézet által minősített, tanusítvánnyal ellátott ragasztóanyagok Többnyire polikondenzációs és epoxi gyanták PUR: újabban egyre népszerűbb Termoplasztikus ragasztók: szerkezeti célra nem. 4. A ragasztóanyag típusa:

13 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás Fazék-, nyílt, zárt és kötési idő, Ragasztóanyag mennyiség Présnyomás Présidő 5. Ragasztási paraméterek:

14 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás –Ideális:  hosszú fazék-, nyílt és zárt idő  rövid kötési idő –Probléma: általában a felhasználási idővel a kötési idő is növekszik  optimumra kell törekedni –Alternatív megoldás: kétkomponensű ragasztóanyagok A felületek összezárásáig nem kezdődik meg a reakció Hátrány: kemény, rideg  szerszámkopás 5. Ragasztási paraméterek: Fazék-, nyílt, zárt és kötési idő:

15 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás –200-300 g/m 2 fugánként (a tanusítvány tartalmazza) –Régi előírások: mindkét felületre (50-50 % arányban) –Ma: lehet csak az egyikre –Ügyelni kell az egyenletes eloszlásra! 5. Ragasztási paraméterek: Ragasztóanyag mennyiség:

16 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás –Fenyő, lágylombos:0,4- 0,8 N/mm 2 –Keménylombos:1,0- 1,6 N/mm 2 5. Ragasztási paraméterek: Présnyomás: lágy fafajok, egyenes tengelyű tartók kemény fafajok, íves tartók

17 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás –Fenyő, lágylombos:0,4- 0,8 N/mm 2 –Keménylombos:1,0- 1,6 N/mm 2 –Akác: akár 2 N/mm 2 is lehet. 5. Ragasztási paraméterek: Présnyomás: –Ha szükséges, tovább is növelhető (a rostra merőleges nyomószilárdság értékéig)

18 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás 5. Ragasztási paraméterek: Présidő: –Szabvány előírás: a ragasztási szilárdságnak min. 4 N/mm 2 -t el kell érnie. –A gyakorlatban a kinyomódott anyag megkarcolásával ellenőrzik.

19 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hidegragasztás 5. Ragasztási paraméterek: Présidő (folyt.): –Hidegben a térhálósodás lelassul és le is állhat  Fűthető sátrak  Fűthető prések  Előmelegített felület (a nyílt és zárt idő csökken!) –A présbontás után 3-5 napig csarnoki klímán, terhelés nélkül tárolandó (megmunkálni lehet).

20 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hagyományos hőközlésen alapuló ragasztás Formái: Temperált ragasztás30-50  C Meleg ragasztás50-80  C Forró ragasztás80  C-tól

21 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hagyományos hőközlésen alapuló ragasztás Formái: Temperált ragasztás –Helyi térelhatárolás (sátor, alagút, stb.) –Meleg levegő (viszonylag alacsony hőmérséklet) –A présidő nagyságrendekkel csökken –A relatív páratartalmat a megfelelő egyensúlyi fanedvesség fenntartására be kell állítani!

22 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Hagyományos hőközlésen alapuló ragasztás Formái: Temperált ragasztás Meleg ragasztás Forró ragasztás Ritkán használt Wellsteg tartók gerince Faházpanelek gyártása Szalagparketta gyártás Szélességi toldás Például:

23 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Dielektromos hőközlésen alapuló ragasztás Csoportosítás: Nagyfrekvenciás ragasztás Mikrohullámú ragasztás 3 - 45 MHz 2000 - 3000 MHz Nagy felületek és nagy vastagságú anyagagok esetén használják Kis felületek, pontragasztás Kevésbé elterjedt

24 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Működési elve: Az anyag egy elvi kondenzátor lemezei között van Belső hőkeltés:  Elvileg a szelvényben mindenhol azonos a hőmérséklet  A széleken kis mértékű hőleadás A ragasztóanyag nagyobb energiát vesz fel (több dipólus molekula, nagyobb dielektromos állandó.) Tipikusan nagy felületek és vastagságok esetén gazdaságos

25 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A berendezések típusai: Erővonalakkal párhuzamos Erővonalakra merőleges Szakaszos elrendezés

26 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Az erővonalakkal párhuzamos elrendezés:

27 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Az erővonalakkal párhuzamos elrendezés: Az erővonalak a magasabb dielektromos állandójú rész közelében csoportosulnak (ragasztási fugák) A ragasztó gyorsan felmelegszik, kiköt Gazdaságos megoldás

28 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Az erővonalakra merőleges elrendezés:

29 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Az erővonalakra merőleges elrendezés: Az erővonalak egyenletesen oszlanak meg a keresztmetszetben A fugák itt is kissé gyorsabban melegszenek Kevésbé gazdaságos, kerülendő Probléma: a ragasztási fugák általában párhuzamosak a felülettel!

30 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Szakaszos elrendezés:

31 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Szakaszos elrendezés lehet: a.) A fegyverzetek mindkét oldalon, váltakozó polarítással helyezkednek el b.) A fegyverzetek mindkét oldalon, szakaszosan, oldalanként azonos polarítással helyezkednek el (mélyebb rétegek is melegíthetők - szakaszosan!)

32 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Szakaszos elrendezés:

33 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Szakaszos elrendezés lehet: a.) A fegyverzetek mindkét oldalon, váltakozó polarítással helyezkednek el b.) A fegyverzetek mindkét oldalon, szakaszosan, oldalanként azonos polarítással helyezkednek el (mélyebb rétegek is melegíthetők - szakaszosan!) c.) A fegyverzetek csak az egyik oldalon, váltakozó polarítással helyezkednek el (szerelő jellegű ragasztás)

34 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A berendezések típusai: Erővonalakkal párhuzamos Erővonalakra merőleges Szakaszos elrendezés A ragasztandó elem elhelyezhető légréssel és légrés nélkül.

35 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás

36 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A berendezések típusai: Erővonalakkal párhuzamos Erővonalakra merőleges Szakaszos elrendezés A ragasztandó elem elhelyezhető légréssel és légrés nélkül. Speciális keresztmetszeti szelvények: a felületet követő fegyverzet

37 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás

38 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Használható ragasztóanyagok: Nem minden ragasztóanyag alkalmas Alkalmazható műgyanták: karbamid, fenol, rezorcin A melegedés konyhasó (NaCl) adagolásával elősegíthető

39 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Nedvességtartalom: A túl magas nedvességtartalom lassítja a melegedést Maximális ajánlott nedvességtartalmi értékek:  Luc- és jegenyefenyő: 12-14 %  Erdei és vörösfenyő: 10 %  Bükk, tölgy: 9 %

40 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A nagyfrekvenciás prések teljesítménye: A berendezés teljesítménye függ:  Feszültség  Kapacitás  Frekvencia

41 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A nagyfrekvenciás prések teljesítménye: A feszültség behatárolt: túl nagy feszültség esetén átütés jöhet létre Ez függ a berendezés állapotától, a nedvességtartalomtól, és az egyéb anyagok (fémek, pl. szögek) jelenlététől is. A kapacitás a prés méretétől, az anyagvastagságtól és a préselendő anyagok dielektromos állandójától függ.

42 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A nagyfrekvenciás prések teljesítménye: Frekvencia: nem növelhető tetszőlegesen: - hullámhossz c - a fény terjedési sebessége f- frekvencia f = 3 - 45 MHz  = 6,5 - 100 m A kondenzátor fegyverzetének hossza kb. / 10 Kis elemek: 30 MHz; Nagy elemek: 10 MHz

43 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A nagyfrekvenciás prések teljesítménye: A berendezés teljesítménye függ:  Feszültség  Kapacitás  Frekvencia – behatárolt A teljesítmény is behatárolt

44 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A nagyfrekvenciás prések teljesítménye: A gyakorlatban 1-40 kW-os préseket használnak Számítási képletek a tankönyvben:  Kondenzátor kapacítás  Veszteségi teljesítmény  Az anyag felmelegítéséhez szükséges teljesítmény  Fűtési idő  A számításhoz szükséges mennyiségek (dielektromos állandó, veszteségi tényező, specifikus elektromos munka)

45 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A nagyfrekvenciás prések kiválasztása: Technológiai szempontok  Szükséges teljesítmény, méretek, frekvencia  Fenntartott frekvenciák: 13,56 MHz ± 0,05 % 27,12 MHz ± 0,60 % 40,68 MHz ± 0,05 %  Üzembe helyezés előtt igazoltatni kell (hírközlési felügyelet)  Más frekvenciák: szigorú előírások mellett (árnyékolás)

46 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás A nagyfrekvenciás prések kiválasztása: Technológiai szempontok Minőségi igények Üzemeltetési költség Beruházási költség

47 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Nagyfrekvenciás ragasztás Alkalmazási területek: Hossztoldás Szélesítő toldás Tömbösítés (egyenes tengelyű tartók) Táblásítás Gerinclemezes tartók Szalagparketta

48 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Mikrohullámú ragasztás Viszonylag új eljárás Kis felületú ragasztásoknál jól használható  Építéshelyszíni és kiegészítő, javító ragasztások  Varratszerű rögzítés - a közbülső helyeken hidegen keményedik ki Rövid ragasztási idő (1 perc alatt) Nincs átütés veszély A ragasztandó felületek előmelegítése (Kreutzbalken)

49 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Mikrohullámú ragasztás Szerkezeti egységek:  Magnetron  Adócső  Hullámvezető  Reflektorok Az energiát koncentráltan sugározzák az anyag felületére f = 2000 - 3000 MHz  = 10 - 15 cm A 12 cm-es hullámhossz nemzetközileg fenntartva

50 Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák Ragasztás - követelmények


Letölteni ppt "Továbbfeldolgozási eljárások és technológiák 3. Ragasztás A ragasztási kötések kialakulása:"

Hasonló előadás


Google Hirdetések