Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009"— Előadás másolata:

1 CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009
ÖRÖKSÉGÜNK CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009

2 A CSIPKE A csipke egy légiesen finom textília, amelynek díszei apró, áttört mintái. Árpádkori sírok feltárásakor előkerült textíliák a tanúi, hogy a csipkét már abban a korban kedvelték a tehetősebb asszonyok. Hazánkban a XVI. századtól vált közkedveltté a csipkekészítés.

3 A csipke két alapvető fajtája a varrott és a vert csipke, melyek között a különbség az elkészítés módjában mutatkozik. Míg a varrott csipke egyetlen szállal, a vert csipke több szállal készül.

4 Hozzávalók… A csipkeverés kellékei: párna állvány horgolótű
minták papíron gombostűk cérnák orsók.

5 (A gallér Révész Márta terve alapján készült.)
Az alkotó részéről pedig nem hiányozhat a türelem, kitartás, ügyesség, szépérzék. (A gallér Révész Márta terve alapján készült.)

6 Településünkön, Abádszalókon, a csipkeverés korábban polgári foglalkozás volt. „ (…) 1919-ben Himpfner Jolánka (…) 4-5 éven át tanfolyamokat rendezett és igen sok abádszalóki asszonyt, leányt megtanított a csipkekészítésre. (…) A tanfolyamok hallgatói mindnyájan a legszegényebb asszonyok és leányok közül kerültek ki.” - olvashatjuk az Abádszalók földje, népe, kultúrája című, 1961-ben kiadott könyvben.

7 Szeretném bemutatni Simon Istvánné Eszterkét, aki 1935-ben született Abádszalókon. Ma már hobbiként foglalkozik a csipkeveréssel. De nem volt ez mindig így…

8 Eszterke esztendős korában sajátította el a csipkeverés technikáját után több társával együtt a Háziipari Szövetkezet bedolgozójaként készítette a gyönyörű textileket.

9 Később Eszterke másik munkahelyre került
Később Eszterke másik munkahelyre került. A csipkeverésre már csupán szabadidejében, leginkább gyermekei születése után keríthetett sort. 1990 óta újból folyamatosan foglalkozik vele, sőt, 2003 óta heti egy alkalommal bemutatót tart az érdeklődőknek.

10

11 Érdeklődők pedig bőven vannak, elsősorban nyáron, az idegenforgalmi szezonban. Sok közülük a visszajáró vendég, még külföldről is érkeznek, akik megtekinthetik a csipkekiállítást és a csipke elkészítésének folyamatát is.

12 Örvendetes, hogy sokakat, köztük fiatalokat is érdekel a csipkeverés művészete. Szívesen kipróbálják maguk is ennek technikáját.

13 Elmondása szerint a csipke alapjául szolgáló minták egy része poros padlásokról származik, más része régi terítőkről másolt, míg a többi saját terv alapján készült.

14

15 A néphagyományok ápolására alapított intézmény a Hagyományok Háza
A néphagyományok ápolására alapított intézmény a Hagyományok Háza. Ennek egyik egysége a Népművészeti Módszertani Műhely, amelyen belül a Népi Iparművészeti Osztály többek között kortárs kézművesek alkotásainak minősítését végzi.

16 Eszterke több alkotása is minősített népi iparművészeti alkotás.

17

18 Amikor azt kérdeztem Eszterkétől, miből meríti a nyugalmat, a türelmet ehhez a nagy odafigyelést igénylő tevékenységhez, azt a választ kaptam, hogy maga a tevékenység az, ami megnyugtatja őt.

19 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009"

Hasonló előadás


Google Hirdetések