Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

ÖRÖKSÉGÜNK ÖRÖKSÉGÜNK CSIPKEVERÉS CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009 ABÁDSZALÓK, 2009.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "ÖRÖKSÉGÜNK ÖRÖKSÉGÜNK CSIPKEVERÉS CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009 ABÁDSZALÓK, 2009."— Előadás másolata:

1

2 ÖRÖKSÉGÜNK ÖRÖKSÉGÜNK CSIPKEVERÉS CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009 ABÁDSZALÓK, 2009

3 A CSIPKE A csipke egy légiesen finom textília, amelynek díszei apró, áttört mintái. Árpádkori sírok feltárásakor előkerült textíliák a tanúi, hogy a csipkét már abban a korban kedvelték a tehetősebb asszonyok. Hazánkban a XVI. századtól vált közkedveltté a csipkekészítés.

4 A csipke két alapvető fajtája a varrott és a vert csipke, melyek között a különbség az elkészítés módjában mutatkozik. Míg a varrott csipke egyetlen szállal, a vert csipke több szállal készül.

5 Hozzávalók… A csipkeverés kellékei: párna párna állvány állvány horgolótű horgolótű minták papíron minták papíron gombostűk gombostűk cérnák cérnák orsók. orsók.

6 Az alkotó részéről pedig nem hiányozhat a türelem, kitartás, ügyesség, szépérzék. (A gallér Révész Márta terve alapján készült.)

7 Településünkön, Abádszalókon, a csipkeverés korábban polgári foglalkozás volt. „ (…) 1919-ben Himpfner Jolánka (…) 4-5 éven át tanfolyamokat rendezett és igen sok abádszalóki asszonyt, leányt megtanított a csipkekészítésre. (…) A tanfolyamok hallgatói mindnyájan a legszegényebb asszonyok és leányok közül kerültek ki.” - olvashatjuk az Abádszalók földje, népe, kultúrája című, 1961-ben kiadott könyvben.

8 Szeretném bemutatni Simon Istvánné Eszterkét, aki 1935- ben született Abádszalókon. Ma már hobbiként foglalkozik a csipkeveréssel. De nem volt ez mindig így…

9 Eszterke 11-12 esztendős korában sajátította el a csipkeverés technikáját. 1955 után több társával együtt a Háziipari Szövetkezet bedolgozójaként készítette a gyönyörű textileket.

10 Később Eszterke másik munkahelyre került. A csipkeverésre már csupán szabadidejében, leginkább gyermekei születése után keríthetett sort. 1990 óta újból folyamatosan foglalkozik vele, sőt, 2003 óta heti egy alkalommal bemutatót tart az érdeklődőknek.

11

12 Érdeklődők pedig bőven vannak, elsősorban nyáron, az idegenforgalmi szezonban. Sok közülük a visszajáró vendég, még külföldről is érkeznek, akik megtekinthetik a csipkekiállítást és a csipke elkészítésének folyamatát is.

13 Örvendetes, hogy sokakat, köztük fiatalokat is érdekel a csipkeverés művészete. Szívesen kipróbálják maguk is ennek technikáját.

14 Elmondása szerint a csipke alapjául szolgáló minták egy része poros padlásokról származik, más része régi terítőkről másolt, míg a többi saját terv alapján készült.

15

16 A néphagyományok ápolására alapított intézmény a Hagyományok Háza. Ennek egyik egysége a Népművészeti Módszertani Műhely, amelyen belül a Népi Iparművészeti Osztály többek között kortárs kézművesek alkotásainak minősítését végzi.

17 Eszterke több alkotása is minősített népi iparművészeti alkotás.

18

19 Amikor azt kérdeztem Eszterkétől, miből meríti a nyugalmat, a türelmet ehhez a nagy odafigyelést igénylő tevékenységhez, azt a választ kaptam, hogy maga a tevékenység az, ami megnyugtatja őt.

20 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!


Letölteni ppt "ÖRÖKSÉGÜNK ÖRÖKSÉGÜNK CSIPKEVERÉS CSIPKEVERÉS ABÁDSZALÓK, 2009 ABÁDSZALÓK, 2009."

Hasonló előadás


Google Hirdetések