Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

RÓDER IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR VECSÉS. A vecsési könyvtár történetének múltjáról nem sok adat áll rendelkezésre. Az első említés a könyvtár létezéséről, az.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "RÓDER IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR VECSÉS. A vecsési könyvtár történetének múltjáról nem sok adat áll rendelkezésre. Az első említés a könyvtár létezéséről, az."— Előadás másolata:

1 RÓDER IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR VECSÉS

2 A vecsési könyvtár történetének múltjáról nem sok adat áll rendelkezésre. Az első említés a könyvtár létezéséről, az 1887-es évhez fűződik. Róder Imre néptanító kezdeményezésére „Olvasókör” alakult. Ezt követően a különböző szakszervezetek hoztak létre kisebb gyűjteményeket. Az 1936-ban kiadott vecsési monográfia említést tesz, egy 1902. Január 7-én felállított népkönyvtárról. 1930-ban az akkor felavatott Munkásotthonban a sok kis könyvtárból, központi könyvtárat létesítettek. 1951-ben mintegy 1400 kötettel kezdte meg működését a Kultúrotthon könyvtári részlege, a Munkásotthon épületében. 1968-ban a könyvtár állománya már 11.931 kötet volt. 1974-ben vált külön a felnőtt és ifjúsági részleg. 2001. Júliusában került sor névadásra, ekkor kapta a könyvtár a Róder Imre Városi Könyvtár nevet. Az intézmény történetének rövid áttekintése

3 Néhány mondat az intézmény névadójáról 1855. December 24-én született a Nyitra megyei Jablonicán. A tanítóképző első három évét Modoron végezte 1872 és 1875 között. Majd dolgozni kezdett. A negyedik osztályt csak 1879-ben végezte el Budapesten. 1879. Szeptemberétől a vecsési német nyelvű iskolában alkalmazták segédtanítóként. Néhány évvel később a még akkor teljesen német nyelvű községben az ő indítványára mondja ki az iskolaszék, hogy a Vecsési Római Katolikus Elemi Iskola tanítási nyelve német helyett a magyar legyen.

4 Küldetésnyilatkozat Átfogó célunk, hogy lehetővé tegyük a városban élők, de minden bennünket felkereső polgár számára, hogy hozzáférjen intézményünk közvetlen vagy közvetett szolgáltatásai által minden olyan információhoz, szellemi alkotáshoz, amely tudást, szellemi élményt eredményez, s a munkában a közéletben, az élethossziglan való tanulásban, a mindennapi élet színterein hasznos segítséget biztosít.

5 Alapfunkciója  Vecsés városában élők könyvtári ellátása érdekében könyveket, valamint (az igények és feltételek megteremtésének arányában) egyéb, hagyományos és nem hagyományos könyvtári anyagokat kölcsönöz.  Gyűjteményét folyamatosan fejleszti, feltárja, megőrzi, gondozza és rendelkezésre bocsátja.  Tájékoztat a könyvtár és a nyilvános könyvtári rendszer dokumentumairól és szolgáltatásairól.  Biztosítja más könyvtárak állományának és szolgáltatásainak elérését.  Részt vesz a könyvtárak közötti dokumentum és információcserében.

6 Részlet a működési szabályzatból A nem kölcsönözhető könyvtári anyag használata számára, a helyben olvasás, a tanulás és kutatás biztosítása érdekében olvasótermet tart fenn. Az általános iskolások olvasóvá nevelésének segítésére, könyvtári ellátására, gyermekkönyvtárat működtet. A nem kölcsönözhető dokumentumok használatának megkönnyítése érdekében fénymásolási szolgáltatást biztosít. A könyvtár használói igényeinek kielégítésére megszervezi a könyvtárközi kölcsönzést. Gyűjti, feldolgozza és feltárja a nagyközönség egészére vonatkozó helytörténeti, helyismereti anyagot. Szorgalmazza, hogy a könyvtári munka egész területét átfogó számítógépes program úgy épüljön ki, hogy a könyvtár csatlakozhasson a megyei hálózathoz. Különböző dokumentum típusokat gyűjt, lehetővé teszi annak kölcsönzését. A városban élő nemzetiség részére biztosítja a német nyelvű irodalmat, folyóiratot. Különböző jellegű rendezvények, vetélkedők, kiállítások lebonyolítója. Internet használatot biztosít.

7 Az arculati színek

8 Az olvasószolgálat Az olvasószolgálati pultnál történik többek között a beiratkozás, amely a beírás időpontjától számított egy évre szól és a kölcsönzőpultnál gépi rendszerrrel történik. A beiratkozáshoz szükséges iratok: érvényes személyi igazolvány. Kedvezményre jogosító érvényes igazolványok: diák-, pedagógus-, nyugdíjas igazolvány.

9 Az olvasószolgálatnál... napijeggyel igénybe vehető (ingyenes) szolgáltatások:  Helyben használat  Elektronikus katalógusok, állományfeltáró eszközök használata  Tájékoztatás  Információ a könyvtár szolgáltatásairól Beiratkozással igénybe vehető ingyenes szolgáltatások:  Kölcsönzés  Előjegyzés  Könyvtárközi kölcsönzés  Internethasználat Térítéses szolgáltatások:  Video kölcsönzés  Fénymásolás, nyomtatás a szerzői jog szabályainak betartása szerint

10 Regisztrációs nyomtatványok Az olvasószolgálat a könyvtári tagokat a könytár logójával, pontos címével ellátott és az egységes arculat elvárásainak megfelelő nyomtatványokkal látja el. Ezek egy része hivatalos, adminisztratív jellegű, míg mások tájékoztató, PR erősítő jellegű tartalommal bírnak. Az alábbiak- ban láthatók a lényegesebb nyomtatvá- nyok

11 A könyvtár egyéb nyomtatványai Könyvjelző Kitűző Névjegykártya

12 A könyvtár belső tere A kölcsönözhető könyvek közötti eligazodást célszerű módon szak- könyvtáros kezelésében lévő információs terminállal, illetve egyértelmű polcjelzésekkel, és keresőterminálokkal látták el. A Szikla elnevezésű keresőben helyi, vagy országos adatbázisban kereshetnek a látogatók.

13 Munkában az ügyeletes könyvtáros az információs terminálnál. Információs terminál

14 A polcok oldalán egyértelmű eligazító táblák biztosítják a keresés hatékonyságát. Az arculat követése itt megkérdőjelezhető... Tájékoztató feliratok

15 Internet kávézó

16 Olvasóterem

17 Olvasóterem – Ifjúsági könyvtár

18 A könyvtár honlapjának főoldala. Itt már világosan felismerhető az arculat követése. Internetes honlap

19 Vecsés sváb lakta település, ezért a könyvtár gyűjti a német nyelvű irodalmat. Külön gyűjtemény

20 DOKUMENTUMTÍPUSOK: könyvek, napilapok, folyóiratok, kézikönyvek, helytörténeti gyűjtemény, német nyelvű könyvek. Hanglemezek, diafilmek, hangkazetták, videokazetták, CD lemezek, mikrofilmek A könyvtár mai állománya: 43 983 db Könyv 317 kötet időszaki kiadvány 1095 db audivizuális gyűjtemény 18 db elektronikus gyűjtemény 267 db egyéb dokumentum (dia + mikrofilm) SZOLGÁLTATÁSOK: tájékoztatás, helybenhasználat, fénymásolás, nyomtatás, Internet-használat, komplex CD-jogtár használat. CÉLKÖZÖNSÉG: A könyvtár szolgáltatásait, nyitvatartási időben bárki korlátozás nélkül igénybe veheti. A szolgáltatások a felnőtt és a gyermekolvasók részére, elkülönített kölcsönzési időben és helyen vehető igénybe. A kölcsönzési idő a felnőtt könyvtárban heti 28 óra, az ifjúsági könyvtárban heti 25 óra. Gyűjtőkör

21 A hagyományos katalógus szerkesztése 2000. Augusztusában, befejeződött, azóta a „Szikla 21”-es számítógépes rendszerben történik a katalogizálás. Elsődleges feladatunk, hogy ezzel a rendszerrel regisztráljuk könyvtár teljes állományát. Valamint az ifjúsági könyvtárban is célunk kiépíteni a számítógépes kölcsönzési rendszert. Egyéb fejlesztések megvalósításához nagyon nagy szükségünk lenne egy új, korszerű, és nagyobb épületre. Ezzel megvalósíthatóvá válna, hogy a felnőtt könyvtár az ifjúsági könyvtár, és az Internet kávézó egyazon épületen belül helyezkedhessen el. Valamint célunk a már meglevő szolgáltatásaink fejlesztése, és tökéletesítése, a könyvtárba látogatók igényeinek teljes körű kielégítése. Jövőkép


Letölteni ppt "RÓDER IMRE VÁROSI KÖNYVTÁR VECSÉS. A vecsési könyvtár történetének múltjáról nem sok adat áll rendelkezésre. Az első említés a könyvtár létezéséről, az."

Hasonló előadás


Google Hirdetések