Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Liberális tábor. Kossuth Lajos A börtönből szabadulva egyből az ellenzék vezérévé vált. A kormányzat tette ezt lehetővé, mert hivatalos nyilvánosságot.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Liberális tábor. Kossuth Lajos A börtönből szabadulva egyből az ellenzék vezérévé vált. A kormányzat tette ezt lehetővé, mert hivatalos nyilvánosságot."— Előadás másolata:

1 A Liberális tábor

2 Kossuth Lajos A börtönből szabadulva egyből az ellenzék vezérévé vált. A kormányzat tette ezt lehetővé, mert hivatalos nyilvánosságot kapva, cenzúrával ellenőríthették.

3 1841.-ben megbízást kapott a Pesti hírlap szerkesztésére a Landerer nyomdától. Az általa kitalált vezércikk révén a polgárosodás és nemzeti haladás harcának szócsövévé vált.

4 Kossuth Kölcsey és Wesselényi útján haladt tovább. Alapgondolata az érdekegyesítés. Liberális reform felvetés volt a kötelező örökváltság.  Az elképzelés szerint az állam fizette volna a megváltást a birtokosoknak, a közteherviselésből befolyó adóbevételekből.

5 vámkérdés Szabad verseny elve  A Magyarország és Ausztria közt húzódó vámhatár megszüntetését akarták. A 40-es években a magyar ipar védelme érdekében előtérbe került a védvámok követelése.

6 A reformkor kúltúrája

7 A kultúra felvirágzása A reformkor a magyar kultúra felvirágzásának kora  Gazdasági fellendülés  Társadalmi átalakulás  Születő nemzettudat

8 Művészet és oktatás hangsúlya  A művészek és tanárok a nemzet szolgálatának tekintik tevékenységüket

9 A nemzeti öntudat hangsúlya  Ekkor születik Kölcsey Himnusza,  Vörösmarty Szózata és  Erkel Bánk bán című operája.

10 Reformkor a művészetekben  építészet  klasszicizmus  Irodalom  romantika  Képzőművészet, zene  romantika + sajátos nemzeti tartalom

11 Oktatás fejlődése  Felekezeti keretek közti iskolák  Nő a középiskolások és egyetemisták száma  Magyar nyelvű oktatás

12 Bécs próbálta korlátok közt tartani a nemzeti tartalmú oktatást és kultúrát  A kultúra támogatását a civil társadalom próbálta felvenni

13 Magyar Tudományos Akadémia Nemzeti Színház


Letölteni ppt "A Liberális tábor. Kossuth Lajos A börtönből szabadulva egyből az ellenzék vezérévé vált. A kormányzat tette ezt lehetővé, mert hivatalos nyilvánosságot."

Hasonló előadás


Google Hirdetések