Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Jakobinus diktatúra.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Jakobinus diktatúra."— Előadás másolata:

1 Jakobinus diktatúra

2 Megoldások 1. 1791-es alkotmány Király szökési kísérlete
Mars-mezei sortűz Pillnitzi nyilatkozat Törvényhozó Nemzetgyűlés megalakulása Törvényhozó Nemzetgyűlés hadat üzen a Habsburg Birodalomnak Az alkotmányos királyság bukása (Tuilleriák ostroma) Megalakul a Nemzeti Konvent, Köztársaság kikiáltása, Valmy-i csata Jemappes-i csata Király kivégzése Vendéé-i parasztfelkelés Girondiak letartóztatása 1791. június 1791. július 1791. augusztus 1791. október 1792. április 1792. augusztus 1792. szeptember 20. 1792. november 1793. január 1793. február 1793. június

3 A jakobinus diktatúra Elrendelték az általános hadkötelezettséget
Engedélyezték a készletek elkobzását Bevezették az assignaták kényszerárfolyamát, és az árak és bérek maximalizálását

4 Jakobinus intézkedések->
Parasztság felkelései kiszélesedtek Vidéki városok felkelése (pl. Lyon, Bordeaux) POLGÁRHÁBORÚ "egy országon belül, szervezett csoportok által vívott fegyveres konfliktus, melynek célja a központi vagy regionális politikai hatalom megszerzése vagy a kormányzati politikai megváltoztatásának kikényszerítése"

5 1793. szeptember, a jakobinusok terrort vezettek be
A terror (latin ijedtséget, rémületet jelent) a nyílt erőszak alkalmazása rémület, rettegés kiváltása céljából. A diktatúra valamely személynek vagy csoportnak az állam törvényeit figyelmen kívül hagyó, erőszakszervezetekre támaszkodó, kivételes törvényekkel szentesített korlátlan hatalma.

6 A Közjóléti Bizottság kezében összpontosult a hatalom
A forradalmi törvényszékek és a kinevezett biztosok bárkit a halálba küldhettek GYANÚSAKRÓL SZÓLÓ TÖRVÉNY (TK.36. oldal) Tízezrek életét követelte a terror

7 1793-as alkotmány Törekedtek a közvetlen népképviselet megvalósítására
Törvényhozás évente újraválasztották volna, legtöbb kérdésben népszavazást képzeltek el Az állam feladata lett volna a legszegényebbek eltartása, minden polgár számára biztosította volna a tanulás lehetőségét Bevezetésére sohasem került sor

8 1794, Fleurus-i csata

9 Belső ellentétek kialakulása
Robespierre a mérsékeltekkel (pl. Danton) szövetkezve először leszámolt a féktelenebb terrort követelő szélsőségesekkel Ezután lecsapott a mérsékeltekre A hatalom egyre kisebb csoport kezébe került A terrort nem lehetett leállítani -> a vádlottaktól elvették a nyilvánosság és a védekezés lehetőségét Egykori társai vád alá helyezték Robespierre-t, s kivégezték (1794. júliusában)

10 Az új Közjóléti Bizottság felszámolta a diktatúra kivételes törvényeit (gyanúsak elítélése, árak maximalizálása) és a Bizottság jogkörét korlátozták 1795, bázeli béke (francia-porosz béke)

11 Direktórium

12 1795-ös alkotmány 1791-es alkotmány megújítása volt
Új polgári köztársasági alkotmány Cenzusos választójog Választójog a betöltött 21. évtől A törvényhozó Nemzetgyűlés: ÖTSZÁZAK TANÁCSA (30 fő feletti férfiak, 250 fős ÖREGEK TANÁCSA (40 év felettiek)) -> mindkét tanács tagjainak egyharmada évenként újraválasztható volt Végrehajtó hatalom: DIREKTÓRIUM (5 tagú)


Letölteni ppt "Jakobinus diktatúra."

Hasonló előadás


Google Hirdetések