Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

a futurizmus futuro = jövő

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "a futurizmus futuro = jövő"— Előadás másolata:

1 a futurizmus futuro = jövő
A futurizmus jellegzetessége a múlt és a jelen tagadása, a technika, a mozgás, a jövõ, a sebesség, a dinamizmus dicsõítése - mûvészeti módszerére a modern élet sajátos kifejezõeszközeinek keresése jellemzõ.

2 A képzőművészetben a technika, a mozgás, a jövõ, a sebesség, a dinamizmus dicsõítése jellemzi a futurizmust. Mûvészeti módszerére a modern élet sajátos kifejezõeszközeinek keresése jellemzõ. A futuristák dinamizmus- és sebességkultusza, a gép, a mozgás, a lendület istenítése sok alkotásban felismerhető.

3

4

5 Az irodalomban a megszakított sorok, a felkiáltások, indulatszavak, a töredezett strófák, a profán és a lírai hangnem keverése, a merész metaforák érzékeltetik a géppel a természet fölött magát úrnak érzõ ember szédületét.

6 A futurizmus alkotói  Marinetti  Majakovszkij

7 F.T. Marinetti: Óda a verseny-automobilhoz
Te, egy acél-faj szilaj istene, nagy messzeségtõl részeg Autó, ki rémülten zörömbölsz és vicsorogva harapod a zablád! Hámor-szemû, iszonyú, japáni isten, te lángon és olajon élõ, te messze csillagokért égõ, feloldom ördöngös, töfötölõ szíved és óriás pneumatikod, hogy táncolj, ujjongj a nagyvilág fehérlõ ujjain. És meglazítom érc-fékjeid, robogj, robbanj ki részegen a szabadító Végtelenbe!...


Letölteni ppt "a futurizmus futuro = jövő"

Hasonló előadás


Google Hirdetések