Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Mozgás és sebesség megjelenése a képzőművészetben Kocsis Eszter, Szabadi Flóra, Gedai Bence Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Mozgás és sebesség megjelenése a képzőművészetben Kocsis Eszter, Szabadi Flóra, Gedai Bence Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium."— Előadás másolata:

1 Mozgás és sebesség megjelenése a képzőművészetben Kocsis Eszter, Szabadi Flóra, Gedai Bence Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium

2 Sebesség - Fizika Mi is az a sebesség? A sebesség egy pontszerű test (vagy egy kiterjedt test egyik pontja) mozgásának jellemzésére szolgáló fizika fogalom. Szokásos jelölése: v.Képlete: s/t Mértékegysége: m/s v. km/h A sebességnek nemcsak nagysága, hanem iránya is van.

3 Már gyermekként megismerkedünk a sebességgel, játékos formában.

4 Mozgási kísérlet UGRÓ BÉKA Hozzávalók: Egy kb. 10x6 cm-es vastag merev kartonlap. Egy darabka megrágott rágógumi. Egy fém hajcsat. Egy befőttes gumi. Olló 1.Vágd ki kartonból az ábrán látható békát és a hasán lévő hasítékot. 2.Ragassz egy kis rágógumit a béka hasi oldalán a két hátsó lába közé! 3.Hurkold át a gumit a béka oldalán, és a hasítéknál dugd át a hajcsatot. 4.Csavard meg egyszer-kétszer, amíg feszes nem lesz. 5.Amikor már feszes a gumi, nyomd bele a hajcsat végét a rágógumiba, hogy beleragadjon. 6.A befőttes gumi ki akar csavarodni. Egyszer csak kirántja a hajcsatot a rágógumiból, és a béka elugrik.

5 Kísérlet Nyugalomban v 0 =0 Mozgás közben: - Gyorsuló mozgás - Sebesség növekedés

6 Földre érés előtt: - Lassuló mozgás Földre érés pillanata után v=0

7 Sebesség ábrázolása a képzőművészetben Az ősi barlangrajzoktól kezdve, a mai fényképművészetig, számtalan féleképpen be tudjuk mutatni, hogy a történelem során hogyan jelenítették meg az akkori emberek a sebességet. Legrégebbi példa, az őskorból. Nem tudták életszerűen megjeleníteni a vadászatok mozgalmasságát. Nincs kompozíció, nincs aktív mozgás. A kép mozgalmasságát a rendezetlenség adja. Lascaux-i barlangrajz

8 A görögök művészetében jelenik meg először a vágy, hogy az emberi mozgást ábrázolják. Kezdetben, csak a mozgás adott pillanatát tudták ábrázolni. Knossosi freskó - Bikaugrás Müron - Diszkoszvető Ókor I.

9 Ókor II. Ez a késő ókori márványszobor, Nikét, a győzelem istennőjét ábrázolja, amint egy hajóorra száll alá. A test ferde tengelye, a hatalmasra dagadó öltözete igen jól érzékelteti a repülést. A művész arra törekedett, hogy kifejezze a nehézkedés, a súrlódás jelenségét, és azt, hogyan befolyásolja ezek hatását a változó irányú és erősségű szél. Szamothrakéi Niké

10 Futurizmus (XX. század) Sok kísérletezés után a Futuristák érezték úgy, hogy sikerült megjeleníteniük nemcsak a mozgást, hanem a sebességet is. A futuristák törekedtek arra, hogy kifejezzék a modern élet dinamikáját. A mozgásra és a fény optikai illúziójára tették a hangsúlyt. Gino Severini – Kék táncosnő

11 Boccioni szobor Más művészeti irányzatokban is megjelent. Kulcsszavai a mozgás, dinamizmus, urbanizáció és a sebesség.

12 Giacomo Balla – Egy kutya dinamizmusa

13 Pablo Picasso Mai fényfestők A próbálkozások ma is tartanak. Fényfestés

14 …sebesség csak a nyugalmi állapothoz képest létezik… Fotóművészet

15 VÉGE…?


Letölteni ppt "Mozgás és sebesség megjelenése a képzőművészetben Kocsis Eszter, Szabadi Flóra, Gedai Bence Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnázium."

Hasonló előadás


Google Hirdetések