Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

AFRIKA a Föld 3. legnagyobb kontinense a Föld 3. legnagyobb kontinense a LEGSZEGÉNYEBB kontinens (az afrikaiak 50 %-a kevesebb mint napi 1 dollárból él)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "AFRIKA a Föld 3. legnagyobb kontinense a Föld 3. legnagyobb kontinense a LEGSZEGÉNYEBB kontinens (az afrikaiak 50 %-a kevesebb mint napi 1 dollárból él)"— Előadás másolata:

1 AFRIKA a Föld 3. legnagyobb kontinense a Föld 3. legnagyobb kontinense a LEGSZEGÉNYEBB kontinens (az afrikaiak 50 %-a kevesebb mint napi 1 dollárból él) a LEGSZEGÉNYEBB kontinens (az afrikaiak 50 %-a kevesebb mint napi 1 dollárból él) itt a leggyorsabb a NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS itt a leggyorsabb a NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS itt a legmagasabb a mezőgazda- ságból élők aránya (66 %) itt a legmagasabb a mezőgazda- ságból élők aránya (66 %) itt a legnagyobb a 25 évesnél fiatalabb lakosok aránya (71 %) itt a legnagyobb a 25 évesnél fiatalabb lakosok aránya (71 %) itt a legalacsonyabb a megművelt területek aránya (kb. 6 %) itt a legalacsonyabb a megművelt területek aránya (kb. 6 %) itt a legmagasabb az analfabétizmus (a 15 évesnél idősebb lakosság körében 60 %) itt a legmagasabb az analfabétizmus (a 15 évesnél idősebb lakosság körében 60 %)

2 AFRIKA Helyzete Helyzete Helyzete Megismerése, felfedezése Megismerése, felfedezése Megismerése, felfedezése Megismerése, felfedezése Népessége Népessége Népessége Felszíne, tájai Felszíne, tájai Felszíne, tájai Felszíne, tájai Éghajlata, természetes növényzete, talajai, vízrajza Éghajlata, természetes növényzete, talajai, vízrajza Éghajlata, természetes növényzete, talajai, vízrajza Éghajlata, természetes növényzete, talajai, vízrajza Gazdasági élete Gazdasági élete Gazdasági élete Gazdasági élete Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika Dél-Afrika

3 Területe a partmenti szigetekkel együtt nagyjából 30 300 000 km² 52 országában több mint 900 millió ember él (2005.) Határai:

4 Partvonalának hossza 30 490 km, amely a nagy területéhez képest elég kevés. Partvonala tagolatlan. Afrika legészakibb pontja Tunéziában a Blanco vagy Rasz-el-Abiad- fok, amely az északi szélesség 37°52'-nál található, legdélibb pontja a Dél-afrikai Köztársaságban, a déli szélesség 34°52'-nál található. A 73° különbség 8000 km-es távolságot jelent Afrika legészakibb pontja Tunéziában a Blanco vagy Rasz-el-Abiad- fok, amely az északi szélesség 37°52'-nál található, legdélibb pontja a Dél-afrikai Köztársaságban, a déli szélesség 34°52'-nál található. A 73° különbség 8000 km-es távolságot jelent.

5 Afrika megismerése Portugál hajósok már a 15. században körülhajózták, a partok mentén kikötő telepeket alapítottak. Portugál hajósok már a 15. században körülhajózták, a partok mentén kikötő telepeket alapítottak. A belső területek felfedezését a 18. században az angolok kezdték meg. A folyókon hajóztak be a kontinens belsejébe. A belső területek felfedezését a 18. században az angolok kezdték meg. A folyókon hajóztak be a kontinens belsejébe. David Livingstone orvos, hittérítő és felfedező volt. Bejárta a Zambézi vízrendszerét, felfedezte a Viktória- vízesést, a Tanganyika-tavat és a Nyasza-tavat. David Livingstone orvos, hittérítő és felfedező volt. Bejárta a Zambézi vízrendszerét, felfedezte a Viktória- vízesést, a Tanganyika-tavat és a Nyasza-tavat. Henry Morton Stanley újságíró volt. Livingstone-t kereste meg, majd bejárta a Kongó folyó vidékét. Henry Morton Stanley újságíró volt. Livingstone-t kereste meg, majd bejárta a Kongó folyó vidékét.

6 Magyar kutatók Afrikában Magyar László (19.sz.)a Kongó torkolatvidékét, a mai Angola területét kutatta. Feleségül vette a biéi uralkodó lányát. Leírásai felbecsülhetetlen néprajzi értékűek. Magyar László (19.sz.)a Kongó torkolatvidékét, a mai Angola területét kutatta. Feleségül vette a biéi uralkodó lányát. Leírásai felbecsülhetetlen néprajzi értékűek. Teleki Sámuel utazásának eredeti célja a vadászat volt. A Kilimandzsáró megmászása után észak felé fordulva felfedezte a Rudolf- és a Stefánia-tavat, majd egy kialudt vulkánt, amit utitársa, Höhnel Lajos térképész róla nevezett el Teleki-vulkánnak. Ez az egyetlen magyar név Afrika térképén. Teleki Sámuel utazásának eredeti célja a vadászat volt. A Kilimandzsáró megmászása után észak felé fordulva felfedezte a Rudolf- és a Stefánia-tavat, majd egy kialudt vulkánt, amit utitársa, Höhnel Lajos térképész róla nevezett el Teleki-vulkánnak. Ez az egyetlen magyar név Afrika térképén.

7 Magyar kutatók Afrikában Kittenberger Kálmán hat alkalommal járt Afrikában, először 1902-ben, és összesen tíz és fél évet töltött ott. Több, mint 60 ezer példányból álló anyaggal gazdagította a Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményeit. Kittenberger Kálmán hat alkalommal járt Afrikában, először 1902-ben, és összesen tíz és fél évet töltött ott. Több, mint 60 ezer példányból álló anyaggal gazdagította a Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményeit. Széchenyi Zsigmond neve elsősorban a híres Afrika-vadász emlékeit idézi fel. Könyveiben a vadászat, a vadász- kalandok tulajdonképpen csak keretét képezik egy hatalmas, sokrétű, hallatlanul színes ismeretanyagnak. Könyveiben a természet, a vadászat szépségeit a szakértő alaposságával, de a kalandos, regényes útleírás izgalmával írja le. Széchenyi Zsigmond neve elsősorban a híres Afrika-vadász emlékeit idézi fel. Könyveiben a vadászat, a vadász- kalandok tulajdonképpen csak keretét képezik egy hatalmas, sokrétű, hallatlanul színes ismeretanyagnak. Könyveiben a természet, a vadászat szépségeit a szakértő alaposságával, de a kalandos, regényes útleírás izgalmával írja le.

8 Népessége -A lakosság legnagyobb része feketebőrű negroid. Ők a Szaharától délre eső területeken élnek. Jellegzetes csoportjaik a szudáni és a bantu négerek csoportjai. Ősközösségi szinten élnek a Kongó-medencében a pigmeusok, a Kalahári-medencében a busmanok. Fekete-Afrika népei törzsi közösségekben élnek és erős bennük a törzsi összetartozás érzése. Minden törzsnek saját kultúrája, szokásai, vallása és nyelve van. Gyakoriak a törzsi ellentétek.

9 - A Szahara és Észak-Afrika területét fehérek, főleg arabok lakják. Az I. évezredtől érkeztek az Arab-félszigetről. Többségük mohamedán vallású. Jellegzetes képviselőik a berberek és a tuaregek.

10 - Nagy számban élnek a kontinensen a volt gyarmatosítók utódai, a fehérek. - Afrika K-i partvidékén ázsiai származású indiaiak és malájok élnek.

11 Felszíne Ősidei ősföldek, táblás vidékek Szahara Szudán Óidei röghegy- ségek Etióp- magasföld Kelet-afrikai- magasföld Dél-afrikai- magasföld Újidő harmadidőszaki gyűrthegységek Atlasz Újidő negyedidőszaki alföldek, medencék Guineai-öböl partvidéke Kongó- medence Nílus- völgye

12 Szahara Földünk legnagyobb táblás vidéke. Középső részén 2000-3000 méter magas táblahegyek emelkednek ki környezetükből. Üledékes kőzetei földgázt, kőolajat, rétegvizet rejtenek. Területén trópusi sivatagi éghajlat uralkodik, ahol a fő felszínfor- máló erő a szél és az aprózódás Nevét az itt letelepedő arab törzsektől kapta. A vidék vöröses színéről Sahra-nak, vörösnek hívták.

13 Szudán A Szaharához hasonló felépítésű táj. Táblás vidék, amit táblaszerű hegyek, medencék, folyóvölgyek tagolnak. Területén szavanna éghajlat uralkodik. A száraz évszakban az aprózódás és a szél, a csapadékos évszakban a folyóvíz pusztítja felszínét.

14 Etióp-magasföld Meredeken emelkedik ki környezetéből ez az óidei röghegység. Tetejét a harmadidőszakban vulkáni kőzetek borították be. Itt ered a Kék-Nílus. Éghajlata függőlegesen övezetes, hegyvidéki éghajlat.

15 Kelet-afrikai-magasföld Változatos felszínű táj. Ez egy 1200 m átlagmagasságú, több részre tagolódott fennsík. A Közép- és a Kelet-afrikai-árok fogja közre. Ezek mentén törtek fel a kontinens legmagasabb vulkáni hegyei, mint például a Ruwenzori vagy a Kilimandzsáró. Bár rajta halad keresztül az Egyenlítő, a nagyobb tengerszint feletti magasság miatt szavanna éghajlata van, magas hegységeiben pedig hegyvidéki.

16 Dél-afrikai-magasföld Ez a vidék a terület közepén elhelyezkedő Kalahári-medencét körbefogó magas fennsíkok sorozata. Éghajlata változatos. Belső részein sivatagos, peremein szavanna, déli részén pedig mediterrán.

17 Atlasz-hegység A kontinens ÉNy-i részén húzódik az Eurázsiai-hegységrendszer kezdő tagja. Éghajlatválasztó hegység, mert északi lejtőin mediterrán, déli lejtőin trópusi sivatagi éghajlat található. Növényzete nagyon szegényes, mert erdőit már az ókorban kiirtották.

18 Kongó-medence Lépcsős peremű, tál alakú mélyedés a kontinens közepén. Átszeli az Egyenlítő, ezért éghajlata egyenlítői, folyói bővizűek és zuhatagosak. A fő felszínformáló erő a mállás és a folyóvíz felszínalakító munkája.

19 Guineai-öböl partvidéke 3000 km hosszú, 500 km széles sáv a Guinai-öböl partján. Bár éghajlata egyenlítői az esőerdő többnyire hiányzik, mert kiirtották. Ez a terület a kontinens egyik legsűrűbben lakott területe.

20 Nílus-völgye Már az ókor óta lakott és intenzíven művelt terület. Öntözéses kultúrája magasan fejlett. Bár trópusi sivatagi éghajlatú táj, a Nílus termékeny iszapja és vize révén a kontinens legsűrűbben lakott területe.

21 Éghajlata, természetes növényzete, talajai Egyenlítői éghajlat Szavanna éghajlat Trópusi sivatagi éghajlat Mediterrán éghajlat

22 Egyenlítői éghajlat Jellemzői: - Állandó felszálló légmozgás - 1 évszak: meleg, csapadékos nyár -állandó magas hőmérséklet - az évi közepes hőingás és a napi hőingás kicsi - egész évben csapadékos - a levegő nedvességtartalma állandóan magas - a folyók bővizűek és egyenletes vízjárásúak - természetes növénytakarója a trópusi esőerdő - talaja a vörös színű laterittalaj

23 A trópusi esőerdőt nagyon sűrű növényzet, szinte járhatatlan erdő, fokoza- tosan újuló levélzet és nagy fajgazdagság jellemzi. Az erdőben a fényviszo- nyokhoz igazodva több szint alakult ki: - első lombkoronaszint – magas, 50 m-ig nyúló óriásfák - második lombkoronaszint – közepes termetű, 20 – 25 m-ig nyúló fák - harmadik lombkoronaszint – kisméretű fák - cserjeszint – növényei a pálmák - gyepszint – páfrányok élnek itt - liánok szintje – kúszónövények - epifiták szintje – fán lakó növények

24 Állatvilág - Emlősök: emberszabású majmok (gorilla, csimpánz), elefánt, orrszarvú, zsiráf, okapi, varacskos disznó, leopárd - Madara: papagájok - Hüllők: krokodil, kígyók, gyíkok - Rovarok: hangyák, termeszek

25 Szavanna éghajlat Jellemzői: - 2 évszaka van - nyáron a felszálló légmozgás uralma alatt áll, ezért nyara meleg és csapadékos - télen a leszálló légmozgás uralma alatt áll, ezért tele meleg és száraz - átmeneti jellegű éghajlat: az Egyenlítőhöz közelebb a csapadékos évszak a hosszabb (9-10 hónap), míg a térítőkörökhöz közelebb a száraz évszak - a folyók ingadozó vízjárásúak - természetes növénytakarója a csapadék- viszonyokhoz alkalmazkodik: az Egyenlítőtől távolodva erdős, majd cserjés, végül füves szavanna - talaja a vörös színű laterittalaj

26 Növényvilág A nedves szavannát a lombhullató erdő jellemzi, amely az esőerdőnél alacsonyabb és kevesebb fajból áll és üde aljnövényzettel rendelkezik. Sok örökzöld és lián nő az erdőben. Jellemző fája az akácia. lián A mocsaras területeken és az állóvizek partjain papirusz él. A száraz szavanna növényzete tüskés, tövises fákból, bokrokból áll, de pálmák is előfordulnak. Jellemző fája a majomkenyérfa. papirusz pálmákpapirusz pálmák

27 Állatvilág - A szavanna emlősökben igen gazdag terület: antilopfélék, zsiráf, zebra, kafferbivaly, orrszarvú, elefánt, oroszlán, leopárd, sakál, hiéna, víziló, gepárd. - Madarak: flamingó, strucc, keselyű.

28 Trópusi sivatagi éghajlat Jellemzői: - Állandó leszálló légmozgás - 2 évszak: forró, száraz nyár és enyhe, száraz tél -állandó magas nappali hőmérséklet - az évi közepes hőingás kicsi, de a napi hőingás nagy (akár 50°C) - Egész évben száraz. Az évi csapadék mennyi- sége nem éri el a 200 mm-t. - a folyók időszakos vízjárásúak - Összefüggő természetes növénytakaró nem alakulhatott ki. Gazdag növényzet csak a vizek közelében lévő oázisokban alakult ki. A kicsit csapadékosabb félsivatagokban szárazságtűrő, gyér növényzet alakult ki. - Összefüggő talajtakarója nincs.

29 Növényvilág: kopár, foltokban gyér növényzetű terület. Állatvilág: rágcsálók, teve, sivatagi róka, kígyók, gyíkok, skorpiók Állatvilág: rágcsálók, teve, sivatagi róka, kígyók, gyíkok, skorpiók.

30 Mediterrán éghajlat Jellemzői: - A mérsékelt éghajlati övezet éghajlata. - 4 évszaka van - nyara meleg és száraz, tele enyhe és csapadé- kos - a folyók ingadozó vízjárásúak - természetes növénytakarója az örökzöld, keménylombú erdő - talaja a humuszban gazdagabb, fahéjszínű laterittalaj

31 Növényvilág Az Atlasz-vidéken: aleppói fenyő, atlanti cédrus, magyaltölgy, paratölgy, macchia, törpecserje Fokföldön: babérlombú növényzet Állatvilág Az Atlasz-vidéken: szarvas, vaddisznó

32 Vízrajza Folyói: Kongó:- legbővizűbb Kongó:- legbővizűbb - egyenletes vízjárású - egyenletes vízjárású - tölcsér torkolatú - tölcsér torkolatú Nílus: - a Föld leghosszabb folyója Nílus: - a Föld leghosszabb folyója - ingadozó vízjárású - ingadozó vízjárású - delta torkolat - delta torkolat Zambézi: Viktória-vízesés | Zambézi: Viktória-vízesés | - ingadozó vízjárású - ingadozó vízjárású - tölcsér torkolatú - tölcsér torkolatú Niger: - ingadozó vízjárású Niger: - ingadozó vízjárású - delta torkolat - delta torkolat

33 Afrika gazdasági élete Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika Dél-Afrika

34 Észak-Afrika Jellemzői: - arab lakosság - sokoldalú gazdaság - a lakosság nagyobb része mezőgazdaságból él - mediterrán területeken: szőlő, narancs, citrom, olajbogyó, primőr zöldségfélék (eper, dinnye), köles, búza juh, kecske -sivatagi oázisokban: datolya, teve

35 Az ipar jellemzői: - a mezőgazdaság terményeit dolgozza fel: az élelmiszeripar, textilipar és bőripar az élelmiszeripar, textilipar és bőripar Tunézia: világ legjelentősebb olívaolajtermelője Tunézia: világ legjelentősebb olívaolajtermelője - sok ásványkincset bányásznak: Marokkó: világ legnagyobb foszfát-exportőre Marokkó: világ legnagyobb foszfát-exportőre (műtrágya alapanyaga) (műtrágya alapanyaga) Líbia, Algéria, Tunézia: jelentős kőolaj, földgáz Líbia, Algéria, Tunézia: jelentős kőolaj, földgáz - Nagy jövedelem származik az idegenforgalomból Marokkó Tunézia Algéria Líbia Egyiptom

36

37 A régió egyik országa EGYIPTOM: - Afrika 2. legnépesebb országa - a sivatagi éghajlat miatt a lakosság többsége a Nílus-völgyében él. - vezető gazdasági ágazata a mezőgazdaság: legfontosabb terményei: gyapot (a világon a legjobb minőségű) datolya (a világ legnagyobb termelője) cukornád, rizs, búza, kukorica, burgonya, zöldségfélék, gyümölcsök - hagyományos ipari ágazatai: pamutipar, élelmiszeripar - új ipari ágazatai: kőolaját és földgázát a vegyipar dolgozza fel egyre több kohászati és gépgyártó üzeme épül itt van Afrika legnagyobb gyógyszergyára - jelentős bevételei származnak: az idegenforgalomból a Szuezi-csatorna használati díjaiból Egyiptom

38

39

40 Fővárosa: Kairó (13 millió lakosával az arab világ legnépesebb városa) Jelentős városai: Alexandria, Asszuán, Szuez

41 Nyugat-Afrika Jellemzői: - az ellentétek földje - a Szaharától délre eső területe a Száhel- övezet, az „éhség övezete”. gyors népességnövekedés -> szarvasmarha- állomány növekedése -> túllegeltetés -> elsivatagosodás Száhel-övezet Guineai-öböl partvidéke

42 - A Guineai-öböl partvidéke: kedvező adottságok: megművelhető föld sok csapadék sok ásványkincs mezőgazdaság: Vándorló kapás földművelésÜltetvényes gazdálkodás köles, kukorica, batáta, kávé, kakaó, olajpálma, köles, kukorica, batáta, kávé, kakaó, olajpálma, manióka, rizs kaucsuk, földimogyoró, manióka, rizs kaucsuk, földimogyoró, gyapot gyapot

43 - A Guineai-öböl partvidékének ásványkincsei: Guineavilág legnagyobb bauxitkészlete, 2. termelő Ghána, Libéria arany- és gyémánt NigériaAfrika legnagyobb kőolaj- és földgázkitermelője bauxit arany, gyémánt kőolaj, földgáz

44 Közép-Afrika Közép-Afrika Jellemzői: kedvező adottságok: megművelhető föld sok csapadék sok ásványkincs mezőgazdaság: Vándorló kapás földművelésÜltetvényes gazdálkodás köles, kukorica, batáta, kávé, kakaó, olajpálma, köles, kukorica, batáta, kávé, kakaó, olajpálma, manióka, rizskaucsuk, földimogyoró, manióka, rizskaucsuk, földimogyoró,gyapot nemesfák (mahagóni, ébenfa, vasfa, teakfa) kivitele Ásványkincsei: Zaireréz, gyémánt Zambiaréz Fejletlen feldolgozóipar

45 Kelet-Afrika Kelet-Afrika Jellemzői: kedvező adottságok: kellemes éghajlatú magasföldek gazdag állatvilág Gazdasági ágazatai: -IdegenforgalomKenya, Tanzánia (Szerengeti NP, Ngorongoro NP) Ngorongoro NP) - Mezőgazdaságkávé, tea, gyapot Zanzibár, a „fűszersziget”: szegfűszeg, fahéj, vanília

46 Dél-Afrika Dél-Afrika Itt van Afrika legfejlettebb állama a Dél-Afrikai Köztársaság Fővárosa: Pretória Jellemzői: -Előnyös földrajzi fekvés -Jó közút- és vasúthálózat -Kellemes mediterrán éghajlat (szőlő, déligyümölcs) és szubtrópusi monszun éghajlat (cukornád, banánültetvények) -sok ásványkincs -> vezető gazdasági ágazat a bányászat és az ipar világ első: aranyérc, platina, krómérc bányászata világ 2.-3.: gyémánt, uránérc, színesércek bányászata sok casérc, feketekőszén -fejlett ipar: kohászat, gápgyártás, vegyipar -ipari központok: Johannesburg, Pretória, Fokváros (kikötő)

47


Letölteni ppt "AFRIKA a Föld 3. legnagyobb kontinense a Föld 3. legnagyobb kontinense a LEGSZEGÉNYEBB kontinens (az afrikaiak 50 %-a kevesebb mint napi 1 dollárból él)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések