Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Hálózatok csoportosítása…

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Hálózatok csoportosítása…"— Előadás másolata:

1 A Hálózatok csoportosítása…

2 Hálózatok Csoportosítása
A csoportosítás mindig egy kiemelt tulajdonság alapján történik, de csak ezek összességében vizsgálható korrektül a hálózat. 4része van: Területi kiterjedés alapján Zárt és nyílt rendszerek Átviteli módszer alapján Topológia alapján

3 Területi kiterjedés alapján
LAN (Local Area Network) - kis kiterjedésű hálózat, lokális hálózat. Jellemzője az egyedi kábelezés, gyors adatátvitel. Kiterjedsége az 1 szobától néhány kilométerig terjed. MAN (Metropolitan Area Network) - városi méretű hálózat. A MAN egész város(oka)t átölelő földrajzi kiterjedéssel rendelkezik, technológiailag mégis a LAN-hoz áll közelebb. WAN (Wide Area Network) - nagytávolságú hálózat. Kiterjedése pár kilométertől kezdve az egész Földre is kiterjedhet. Általában több szervezet birtokában van.

4 Zárt és nyílt rendszerek
Zárt rendszer Egységeit csak a gyártó által ismert módon lehet hálózatba kötni. Minden egység egy gyártótól van. Nyílt rendszer Általános érvényű szabályokat és ajánlásokat követ. Eszközei több gyártótól származnak, tehát viszonylag hardver független.

5 Átviteli módszer alapján
Alapsávú (Baseband) Modulálatlan jeleket továbbít, tehát az átviteli közegben haladó jel frekvenciája közel azonos a bitsorozat frekvenciájával. Telepítése olcsó, csak rövid távra alkalmazható. Általában LAN-okhoz használják. Szélessávú (Broadband) Az adatátvitel modulált, tehát a vivő frekvenciája jóval nagyobb, mint a bitsorozat frekvenciája. Az átvitelre használható sávot több logikai csatornára osztják.

6 A legelterjedtebb topológiák a következők: Bus
Topológia alapján A legelterjedtebb topológiák a következők: Bus Ring Tree Star

7 Bus (sín) A gépek egy közös átviteli közegre csatlakoznak.

8 Ring (gyűrű) A gépek egy gyűrűre vannak felfűzve.

9 Tree (fa) Bármely két összekötött gép között, EGY ÉS CSAK EGY ÚTVONAL VAN.

10 Star (csillag) Minden gép csak a központi eszközzel vannak összekötve.

11 Ezenkívül találkozhatunk egyéb topológiákkal is, mint:
Mesh (hálós) Minden gép minden géppel egyedileg össze van kötve. Részben összefüggő A teljes összekötésből elhagyunk néhány ágat.

12 VÉGE…   


Letölteni ppt "A Hálózatok csoportosítása…"

Hasonló előadás


Google Hirdetések