Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

1 Csokonai Vitéz Mihály 1773-1805. 2 1773-ban született Debrecenben. Édesapja Csokonai József, borbély és sebészorvos, Édesanyja: Diószegi Sára. Apja.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "1 Csokonai Vitéz Mihály 1773-1805. 2 1773-ban született Debrecenben. Édesapja Csokonai József, borbély és sebészorvos, Édesanyja: Diószegi Sára. Apja."— Előadás másolata:

1 1 Csokonai Vitéz Mihály 1773-1805

2 2 1773-ban született Debrecenben. Édesapja Csokonai József, borbély és sebészorvos, Édesanyja: Diószegi Sára. Apja korán meghalt.

3 3 1780-tól kezdve a Debreceni Kollégium tanulója, 1788-ban főiskolai tanfolyamra iratkozott be 1790-ben tanárai megbízásából diáktársaival önképzőkört szervezett. Tudott olaszul, latinul, franciául, németül, görögül.

4 4 1792-től Kazinczyval levelezett, hiszen kapcsolatot akart keresni az irodalmi élettel. 1793-ban a Magyar Hírmondóban, illetve az Uránia című folyóiratban jelentek meg első versei. 1794-ben a gimnáziumi poétai osztály vezetésével bízták meg. 1795-ben eltanácsolták a kollégiumból, mert Martinovits Ignác és társai kivégzésének tanúja volt a Vérmezőn. Sárospatakra ment jogot tanulni, de nem sokkal később abbahagyta.

5 5 1796-ban Pozsonyba ment, hogy az ülésező országgyűlésen versei kiadásához támogatókat, mecénásokat keressen. Itt hetilapot indított Diétai Magyar Múzsa címmel. Komáromba ment nemesi támogatást szerezni. Itt ismerkedik meg egy gazdag kereskedő lányával: Vajda Juliannával, akit ő Lillának nevez verseiben. Hogy feleségül kérhesse szerelmét, megpróbált tanári állást szerezni a keszthelyi Georgikonban, de eközben a lány szülei férjhez adták Lillát.

6 6 1799-1800 :Csurgói Gimnáziumban helyettes tanár. Élete utolsó éveit Debrecenben töltötte, nehezen, szűkösen és magányosan élt. 1803-ban Bécsben kinyomtatták az Anakreoni dalok című gyűjteményét, de a kötet csak a költő halála után jutott el az olvasókhoz.

7 7 Gróf Rédey Lajosné temetésére készült verse: A lélek halhatatlansága. Ennek felolvasásakor Csokonai megbetegedett. 1805-ben Debrecenben halt meg tüdőgyulladásban.

8 8

9 9 Csokonai költészete Fontosabb művei: –A méla Tempefői (1793) színdarab –Dorottya (1799) komikus eposz –Az özvegy Karnyóné s a két szeleburdi (1799) vígjáték Fontosabb versek: -A reményhez -A tihanyi echóhoz -A Magánossághoz -Az estve -Halotti versek

10 10 Csokonai szerelmei: Egyes feltételezések szerint Róza a Darabos utcában, Csokonai szomszédságában lakhatott. Egyáltalán nem biztos, hogy neve valóban Rozália volt, hiszen a korban igen divatozott az antikos névadás: szívük hölgyét gyakorta "átkeresztelték" a költők. Kedveltek voltak a virágnevek. A szomszédlányt, Rózát azonban korai halálra ítélte egy szörnyű kór, a tüdőbaj. A szerelem ideje rövidre szabatott.

11 11 Földi Jánosné Weszprémi Julianna

12 12 Földi János Csokonai atyai barátja, tanára és pártfogója volt a Kollégiumban. Ő fedezte fel elsőként Csokonai verselő géniuszát, segítette, egyengette az ifjú költő útját. Földi János ráadásul remek kritikus, nyelvész, műfordító és költő is volt egy személyben.Földinek a szép pályához adatott egy gyönyörű feleség is. Ragyogó és hűtlen asszony. A kikapós Weszprémi Julianna megkeserítette férje életét. Főleg mikor a mester rádöbbent, hogy a nála sokkalta nagyobb tehetségű tanítványa vált szerelmi vetélytárssá. S nem is viszonzatlanul...

13 13 Vajda Julianna - Lilla

14 14 Csokonai 1797-ben Komáromban ismerkedett meg Vajda Juliannával. Viszonzott és beteljesült szerelem volt az övék. A gazdag kereskedő apa azonban nem jó szemmel nézte, hogy lánya egy nincstelen, éhenkórász poétához kívánja kötni életét. Az elvárás tehát nem lehetett más, mint hogy munkát találjon a fiatalember. Csokonai munkát keres, és rögvest el is vállal egy helyettes tanári állást Somogycsurgón. Távollétében azonban Júliát Lévai Istvánhoz, egy jómódú dunaalmási kereskedőhöz adja apja. Csokonai életének utolsó pillanata ez, mikor még kilátása nyílhatott egy nyugodt, kiegensúlyozott családi életre.

15 15 Ilosvay Krisztina

16 16 Élete végén, 1802-ben ismerte meg Csokonai utolsó nagy szerelmét, Ilosvay Krisztinát. Nagyváradon találkoztak, s a gyönyörű férjes asszony elbűvölte a költőt. Nem ő volt azonban az egyetlen, akit elvarázsolt "Kriska": Csokonai egyik első felfedezője és felkarolója, Kazinczy is szemet vetett a csinos asszonyra. Az Éjnek istenihez című megejtő szépségű verse őrzi e kései, és reménytelen szerelem emlékét.

17 17 A boldogság Most jázminos lugasban, E nyári hűvös estvén, Lillámmal űlök együtt: Lillám velem danolgat És csókolódva tréfál, Míg barna szép hajával Zefir susogva játszik. Itt egy üveg borocskát A zőld gyepágyra tettem És gyenge rózsaszállal Száját be is csináltam, Amott Anakreonnak Kellő danái vannak Kaskámba friss eperrel. Egy öszveséggel íly sok Gyönyörűt, becsest ki látott? S ki boldogabb Vitéznél?


Letölteni ppt "1 Csokonai Vitéz Mihály 1773-1805. 2 1773-ban született Debrecenben. Édesapja Csokonai József, borbély és sebészorvos, Édesanyja: Diószegi Sára. Apja."

Hasonló előadás


Google Hirdetések