Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN."— Előadás másolata:

1 A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN

2 A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS FOGALMA
A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS OLYAN FELTÉTELRENDSZER, AMELY A JELEN SZÜKSÉGLETEIT ÚGY ELÉGÍTI KI, HOGY NEM TESZI LEHETETLENNÉ A JÖVŐ NEMZEDÉKEK SZÁMÁRA SEM SAJÁT SZÜKSÉGLETEIK FEDEZÉSÉT. AZ ELMÉLET LÉNYEGE: -A TÁRSADALOM -A GAZDASÁG, -ÖKOLÓGIA EGYENSÚLYÁNAK MEGTEREMTÉSE

3 A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS KÉRDŐJELEI
A MAI GAZDASÁG TELJESÍTMÉNYÉNEK MÉRŐSZÁMA A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS MÉRTÉKE. -GDP, GNP ÉRTÉKEI. LÉNYEGES ELEME AZ EGYES GAZDASÁGOKNAK A VILÁGPIACHOZ FŰZŐDŐ VISZONYA. -SIKER=MINÉL NAGYOBB MÉRTÉKŰ RÉSZVÉTEL A VILÁGGAZDASÁGBAN. PROBLÉMA EZZEL AZ ELMÉLETTEL: -A VILÁGGAZDASÁG CSAK AZ ORSZÁGOK SZŰK KÖRE SZÁMÁRA TEREMT LEHETŐSÉGEKET, -AZ ORSZÁGOK EGY RÉSZE NEM KÉPES CSATLAKOZNI OKA: NAGYARÁNYÚ FEJLETTSÉGI KÜLÖNBSÉGEK AZ ORSZÁGOK KÖZÖTT. (ADÓSSÁGCSAPDA, KIS NEMZETI JÖVEDELEM…) ÚJ KÖZGAZDASÁGI SZEMLÉLET: -NEM A NAGYARÁNYÚ GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS A CÉL, -NEMZETGAZDASÁGOK NEMZETI JELLEGÉNEK ERŐSÍTÉSE, -A FOGYASZTÓI TÁRSADALMAK ÁTALAKÍTÁSA

4 A MONETÁRIS VILÁGGAZDASÁG JÖVŐKÉPÉNEK ÁRNYOLDALAI
A PÉNZTŐKE A GAZDASÁGI ÉLET MEGHATÁROZÓ SZEREPLŐJE OKA: A PÉNZFORGALMAZÁSBÓL SZÁRMAZIK A LEGNAGYOBB ARÁNYÚ HASZON. PROBLÉMA: A VALÓDI ANYAGI TERMELÉS ÉS A PÉNZ EGYRE JOBBAN ELTÁVOLODNAK EGYMÁSTÓL. -FIKTÍV PÉNZEK FELHALMOZÓDÁSA(MOZGÁSA) INGATAGGÁ TEHETI A GAZDASÁGOT. KOMOLY TÁRSADALMI, POLITIKAI BEFOLYÁSSAL RENDELKEZHET, HÁTTÉRBE SZORÍTHATJA A NONPROFIT, DE SZÜKSÉGES ÁGAZATOK MŰKÖDÉSÉT: ( OKTATÁS, EGÉSZSÉGÜGY, IGÉNYES KULTÚRA,) /EZEK ÁLTAL KÉPVISELT ÉRTÉK PÉNZBEN NEHEZEN KIFEJEZHETŐ/ -TOVÁBB NÖVEKEDNEK AZ EGYENLŐTLENSÉGEK A GAZDAG, ÉS SZEGÉNY RÉGIÓK KÖZÖTT.


Letölteni ppt "A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS KÉRDŐJELEI A TÁRSADALOM, A GAZDASÁG ÉS AZ ÖKOLÓGIA ÖSSZEFÜGGÉSE A GLOBÁLIS WILÁGBAN."

Hasonló előadás


Google Hirdetések