Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs - 2. előadás.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs - 2. előadás."— Előadás másolata:

1 PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs - 4081237@t-email.hu 2. előadás

2 TÖBBEK KÖZÖTT… Hogyan lehet elnyerni a beteg bizalmát? Hogyan lehet leküzdeni az ellenszenvet bizonyos betegekkel kapcsolatban? Hogyan lehet jó kapcsolatot fenntartani kollégákkal? Hogyan lehet harmonikus a (magán)életem? Hogyan ne cseréljem össze az 1, és a 10 mg-os fecskendőt…? Hogyan legyen pontos az anamnézis feljegyzése?

3 PSZICHOLÓGIA TÉMÁI

4 Általános pszichológia Érzékelés Észlelés Figyelem Emlékezés Tanulás Képzelet Gondolkodás

5 Bizonyítsák be nekem teljesen egyértelműen, objektíven, hogy léteznek…!

6 Szinaptikus rés Neurotranszmitterek (Serkentő vs. Gátló) + + + + + + + - - - - - - - + + + + + + + - - - - - - - I/0 (elemi) Információ Idegsejtek – és hálózatuk Egységek – pl. területek az agyban Biológiai alapok

7 Érzékelés - Észlelés Fizikai ingerek: - fény (elektromágne ses sugárzás) - hanghullám - nyomás - hő - kémiai anyagok Érzékszervek (Speciális receptorok) - pálcikák, csapok - szőrsejtek - stb. Transzdukció Észlelés 1 / 0 Információ

8 Érzékelés Látás Hallás Szaglás Ízlelés Bőrérzékelés Kinesztétikus Érzéklet modalitások

9 Észlelés …hogy életben maradjunk… Figura-háttér Csoportosítás (jó folytatás, közelség, hasonlóság) Lokalizáció (Gestalt)

10 Gondolkodás Az elefántról három vak ember: „Vastag oszlop” „Vékony, rövid bőrdarab bojttal a végén” „Hosszú, igen rugalmas izom”

11 GondolkodásGONDOLKOZÁS_1 „Reprezentációk” Egyedi és megismételhetetlen GONDOLKOZÁS_2 „Reprezentációk” Egyedi és megismételhetetlen „Technikai_1 szint (Pl. Kategorizálás) Pl. szavak, mondatok NYELV / BESZÉD Technikai_2 szint: Neurofiziológiai -> Fizikai -> neurofiziológiai inger Pl. fonémák fonémák 1 1 2 2 „Technikai_1 szint (Pl. Kategorizálás) Pl. szavak, mondatok NYELV / MEGÉRTÉS 12 Érzékelés Észlelés KOMMUNIKÁCIÓ Gondolkozás és Nyelv szavak, mondatok fonémák

12 Gondolkodás és nyelv …Mi férfiak egyszerűek vagyunk: a barack az egy gyümölcs, és nem szín… Debil „Szefo” Hülye Értelmileg akadályozott Hibáztam Fejlődnöm kell Rossz előadó vagyok Így, és így talán még jobb lenne...! Tipp Mix: Hány színt vagyunk képesek látni? Az angol nyelv hányat képes ezek közül megnevezni? 7 M, 7500 …nem kevés jelentősége van…!!!

13 GONDOLKOZÁS ÉS NYELV: Nem elég csak rákérdezni, „Hogy Mari néni, meg tetszett érteni, hogyan kell szedni a gyógyszert?” hanem: „Mondja el legyen szíves Mari néni, hogyan kell beszedni a gyógyszert! Nagyon fontos, hogy pontosan kövesse az utasításokat, ezért tudnom, kell, hogy biztosan megértett engem.” Nem elég: „Ráírtam a záróra, hogyan kell szedni…” Hanem: „Pista bátyám, azért kellene befeküdni arra a szemműtétre, mert, ha elhanyagolja, 1 hónap múlva annyira leromlik a látása, hogy a tikok alól a tojást sem tudja majd kiszedni…” Hanem: „Ugyan már, maga sem akarja, hogy az asszony undorodjon, amikor magához ér, kenegesse csak a sebet ezzel a kenőccsel és 1 hét múlva már vígan hancúrozhatnak…” Idegsebészeten: „nem lehet műtét” a beteg úgy értheti: „nincs szükség műtétre…” – el kell magyarázni, hogy ez pontosan mit jelent! (kemoterápia, kilátások, stb.) Beteget berendeljük 8h-ra egy rutin műtétre: 1) „Jöjjön 8h-ra, ha végzett, majd jövök megnézem…” VAGY: 2) „Jöjjön be 8h-ra, vért veszünk magától, maga a harmadik a műtéti rendben, ha nem jön közbe súlyos műtét, 11h körül kerül sorra, én kettőig biztosan a műtőben leszek, ha nem húzódik el semmi, 3h körül feljövök magához, de előre elnézést, ha nem sikerül csak később.” BETEG MIT GONDOL, KÉPZEL A BETEGSÉGÉRŐL (VS….!) GYÓGYULÁSÁRÓL?!

14 Példa a komplex felülről-lefelé irányuló észlelési folyamatokra…:

15 http://www.youtube.com/watch?v=m9uwB9lPJ5Y

16 FELÜLRŐL LEFELÉ IRÁNYULÓ FOLYAMATOK: Nem hagyatkozunk az emlékezetünkre, hogy az 1 mg-os fecskendőt hagytuk a fiókban, és nem vesszük ki oda sem pillantva, mikor meglátjuk a felét, hanem ellenőrizzük. Anamnézist azonnal jegyzeteljük (ld. saját konstruktív memóriánk!) Anamnézis során hatékony és pontos kérdezés („Koccanás vs. ütközés” – ld. majd gyakorlatokon: nyitott-zárt kérdések adekvát mixe!) A betegek is ugyanezért felejtik el a gyógyszerek adagolását, követik pontatlanul az utasításokat (ennek kivédésére ld. kommunikációs gyakorlat, ill. 4. előadás!). Differenciáldiagnosztika = konstruktív gondolkodás!! Kérdések..?

17 Szociálpszichológia

18

19 Társas világ észlelése Sémás észlelés – „felülről lefelé irányuló folyamat” = konstruktív…  Elsőbbségi hatás (Első benyomás!!!) Élénkség – „Jó-Hír TV” kb. 2 hét alatt bukna meg…  Holdudvar hatás – pl. szőke kislány… Állandósult séma = sztereotípia: Bejósolhatóság iránti igény… Szívósak Énvédő mechanizmus… Önbeteljesítő jóslatok… (Pygmalion)…! „Megoldás”: INDIVIDUÁCIÓ!!

20 Szociálpszichológia Társas világ észlelése Oksági következtetések – attribúciók (külső-belső tényezők): Alapvető attribúciós hiba – pl. saját felvételim… Ld. észlelés… Eco-Martini… (támadható hittel!)

21 SZTEREOTÍPIÁK, ATTRIBÚCIÓK: Tudatosan ügyelünk megjelenésünkre – első benyomás…(hogy a beteg ne követhesse el az alapvető attribúciós hibát velünk szemben…)! Tudatosan nem a sztereotípiáink alapján ítélünk meg embereket, illetve pl. a koszos hajléktalanról sem tételezzük fel, hogy önhibájából került ilyen helyzetbe. A belépő dühös beteg esetében nem követjük el az alapvető attribúciós hibát – nem gondoljuk, hogy undok ember, hanem kiderítjük, mitől dühös, hiszen lehet, hogy 3 órát kellett várnia ránk… - mert, ha undokok leszünk vele, akkor ő is tényleg azzá válik… (Önmagát beteljesítő jóslat – ill. ld. játszmák: mosoly…! ) Kérdések..?

22 Atkinson & Hilgard.: Pszichológia, Osiris Kiadó, Budapest 2005 23-63, 131-173 o. 131-173, 643-719. o. (közösen a köv. előadással) Atkinson: Pszichológia, Osiris-Századvég Kiadó, Budapest 1994 16-63, 104-159. 104-159, 512-562. o. (közösen a köv. előadással) Irodalom: VÉGE a 2. előadásnak Megköszönöm kitüntető figyelmüket!


Letölteni ppt "PSZICHOLÓGIA …ÉS AZ ORVOSTUDOMÁNY Major Zsolt Balázs - 2. előadás."

Hasonló előadás


Google Hirdetések