Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

SZIRÉN Integrált Könyvtári Rendszer

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "SZIRÉN Integrált Könyvtári Rendszer"— Előadás másolata:

1 SZIRÉN Integrált Könyvtári Rendszer

2 A SZIRÉN története – 1. Már a Szirén tervezésekor felmerült az az ötlet, hogy a könyvtárak adatbázisainak építésekor a más könyvtárakban leírt dokumentumokat fel lehessen használni. Ezzel kapcsolatban az első publikáció 1992-ben a Könyvtáros c. folyóiratban jelent meg. Ugyanebben az évben a sárospataki vándorgyűlésen került bejelentésre, hogy a Szirénhez olyan központi adatbázis készül, ami a Magyar Könyvészet adatait fogja tartalmazni. Ez az adatbázis az es adatokkal 1994-ben a Szirén felhasználók rendelkezésére állt. 1995-től az Országos Széchényi Könyvtárral történt megállapodás alapján a Szirén rendszer felhasználói kéthetenkénti frissítéssel hozzájutnak a Magyarországon megjelent és az OSZK-ban feldolgozott bibliográfiai leírásokhoz.

3 A SZIRÉN története – 2. 1998-tól a szolgáltatás minden lépése az internet segítségével történik. Időközben egy tankönyv adatbázis is elkészült, ami főleg az iskolák munkáját segíti 1998-ra már olyan széles körben terjedt el a Szirén (600 könyvtár), hogy érdemes volt elkészíteni a Szirén Központi Lelőhely Adatbázist, későbbi nevén a SZIKLÁT. 2003-tól az adatbázisok a KELLÓ adataival bővültek. 2004-ben készült el a SZIKLA új változata. Ebből az internetes központi adatbázisból már bibliográfiai tételeket (analitikákkal együtt!) lehetett letölteni. Igaz, ekkor még a szokásos export-import lépésekkel kissé nehézkesen, de már hozzá lehetett jutni más könyvtárakban leírt bibliográfiai tételekhez. Közben az elérhető adatbázisok körébe a MOKKA is belépett.

4 A SZIRÉN története – 3. A os évek döntő fejlődést jelentettek. Eddig statikusan felépített adatbázisok segítették a munkát. 2005 első felében készült el az Országos Virtuális Könyvtár, ami egy on-line osztott virtuális könyvtár. Ebben az adatbázisban hét ország 1300 könyvtárának adatai találhatók. Erre az alapra épülve 2006 első felében megvalósítottuk a Szirén Z39.50-es kliens modulját. Ez lehetővé teszi, hogy a Szirén közvetlenül a programból elérjen 450 külföldi könyvtárat, mint pl. a Library of Congress, Oxford University, Ausztrália, Svédország, Lengyelország stb. Nemzeti Könyvtárai, számtalan amerikai és angol egyetem. Az utolsó lépés a Szirén szerver Z39.50-es szerverré történő fejlesztése volt. Ezzel a kör bezárult, a szolgáltatások köre teljessé vált. Megvalósult régi álom, a Kárpát-medencei Közös Katalogizálás, ami Magyarország legnagyobb és legszélesebb körű közös katalogizáló rendszere.

5 A SZIRÉN alapkoncepciója
Ha megbénulna is a világháló, akkor is használható legyen. Tehát a Szirén mindaddig működik, amíg van 220 Volt és egy számítógép, azonban abban a pillanatban, amikor a gép internet kapcsolattal rendelkezik, a Szirén maximálisan kihasználja annak lehetőségeit. Ez a koncepció egybevág a fejlesztők azon életfilozófiájával, mely a nyílt társadalmak megvalósítása mellett a kiszolgáltatottság érzés minimális szinten tartásával a legfontosabbnak az integritás, a függetlenség és az önállóság megtartását tartja.

6 A rendszer lényege Ha bármelyik könyvtárban leírnak egy dokumentumot, az azonnal fölkerül a központi szerverre. A Szirén adatbeviteli űrlapján szerverüket közvetlenül elérve, néhány kattintással az összes többi könyvtár azonnal átemelheti a leírást. A rendszer hatalmas előnye, hogy tetszőleges típusú dokumentum (könyv, audiovizuális, hangdokumentum, folyóirat, cikk) analitikákkal, a többkötetes dokumentumok közös adatokkal és kötetleírásokkal egy mozdulattal átvehetők. A rendszer saját központi adatbázisukon kívül 450 külföldi könyvtárat is közvetlenül elér, tehát ugyancsak a Szirénbe átemelhető pl. a Library of Congress, az Oxford University stb. bármelyik bibliográfiai leírása, megoldva ezzel az idegen nyelvű dokumentumok leírását.

7 A SZIRÉN rendszer tulajdonságai (modulok) – 1.
Feldolgozható dokumentumtípusok: - Könyv, Folyóirat, Cikk - audiovizuális anyagok (hanglemez, CD, DVD, videó stb.) - Térkép, kotta, képeslap - Helytörténeti gyűjtemény, muzeális dokumentumok - Elektronikus dokumentumok Dokumentum kapcsolatok kezelése (mellékletek, kolligátumok) A dokumentumhoz kapcsolható kép és hanganyag (multimédiás modul)

8 A SZIRÉN rendszer tulajdonságai (modulok) – 2.
Dokumentum feldolgozás támogatása: - Könyvtári együttműködés támogatása: Internetes Országos Közös Katalogizáló rendszer ( bibliográfiai leírás 1500-tól kezdve) - OSZK, KELLÓ, Szlovák adatbázis rekordátvételhez - Z39.50 kliens: közvetlen rekordátvétel 500 angol és német adatbázisból (pl.: Library of Congress, Göttinger Gesamtkatalog) - Nemzetközi (7 ország, 1300 tagkönyvtára) online, osztott virtuális könyvtár választható könyvtárcsoportokkal (pl. kistérségek, vagy tematikailag összetartozó könyvtárcsoportok)

9 A SZIRÉN rendszer tulajdonságai (modulok) – 3.
A kölcsönzési modul fő funkciói: - Kölcsönzés (még fel nem dolgozott dokumentumok esetén is) - Előjegyzés kezelése - Értesítés ( , levél) visszahozott előjegyzett dokumentumról - Statisztikák készítése

10 A SZIRÉN rendszer tulajdonságai (modulok) – 4.
Egyebek: - Teljes körű vonalkód kezelés (feldolgozás, kölcsönzés) - Könyvtári szabványok: HUNMARC, Z WEB OPAC (Windows vagy Linux szerveren) - OSZK kompatibilis statisztikák - Állományellenőrzés (teljes, dokumentum típusonkénti, letéti, lelőhely szerinti) - Új és régi ETO jelzetek együttes kezelése, fogalmakkal kereshető módon - LiveUpdate (automatikus adatbázis és programfrissítés: OSZK+KELLÓ adatok) - választható nyelvek: magyar, román, szlovák, angol, német, olasz, francia, spanyol - Teljes európai karakterkészlet - Nyomtatott dokumentáció, és a programba beépített help

11 A keresőprogramról, a környezetről
A Szirén keresője Linux operációs rendszer alatt futó C-ben megírt rendszer. Az adatbáziskezelő kifejlesztése között történt. A keresőprogram az adatbáziskezelő kódjaival együtt 8000 programsorból áll.

12 Az adatbázisról Adott könyvtár kiválasztása esetén a világ bármely részén úgy kereshetünk az adatok között, mintha az adott könyvtárban lennénk. Könyvtárcsoportokat alakítunk ki, ilyen jelenleg a megyei Pedagógiai Intézetek könyvtárai. Egyszerre maximum 5 szempont adható meg, csonkolt keresés esetén minimum 3 karakterrel, a szempontok között és/vagy kapcsolattal.

13 Live-update: automatikus program és adatbázis frissítés
A felhasználónak nem kell figyelnie, mikor kerül új verzió vagy adatbázis csomag a szerverre, mert azt a rendszer figyeli és automatikusan letölti. Így a programok és adatbázisok mindig naprakészek.

14 Kliens-szerver architectúra
A Szirén egy hatalmas, nemzetközi kliens-szerver architektúrájú rendszer, melyben a szerver egy központi Linux gép, és minden könyvtár Szirénje egy-egy kliens. Ezek a kliensek önmagukban egy lokális hálózatot is jelenthetnek, melyben a munkaállomások száma nem korlátozott. Az adatok a kliens és szerver között folyamatosan áramlanak, és jutnak el az összes további klienshez, a többi könyvtárhoz. A Szirénben a munka tehát egy nagy, közös rendszerben folyik.

15 Távoli munkaállomás modul
Megfelelő sebességű és állandó internetes kapcsolat esetén a rendszer lehetővé teszi a távoli munkaállomáson való munkát. Karakterkészlet A rendszer kezeli az összes latin betűs európai karaktert.

16 Kompatibilitás más rendszerekkel
A Z39.50-es nemzetközi szabvány alkalmazásával a Szirén adatbázisok teljes körűen bekerültek a nemzetközi vérkeringésbe. A rendszer input-output szinten kezeli a HUNMARC-UNIMARC-USMARC formátumokat, képes bármilyen input karakterkészletet értelmezni és outputként a szokásos karakterkészletek mellett UTF8, vagy UNICODE-t alkalmazni.

17 A felhasználókról A lehető legszerteágazóbb könyvtártípusok használják a rendszert, melyeket a virtuális könyvtárban tematikusan csoportosítva vannak. Folyamatosan alakulnak ki az újabb és újabb könyvtártípusokból alakuló új csoportok. A közművelődési könyvtárak mellett a következő már kialakult, illetve kialakuló csoportok: Pedagógiai Intézetek Bíróságok Kórházak Iparművészeti - művészeti - zenei szakkönyvtárak Mezőgazdasági-természetvédelmi szakkönyvtárak Idegen nyelvű - nemzetiségi könyvtárak Teológiai - egyházi könyvtárak Egyetemek – főiskolák Vajdasági könyvtárak Felvidék Kárpátalja Kulturális Intézetek Múzeumi könyvtárak stb.

18 www.sziren.com - Kezdőlap

19 www.sziren.com - Megrendelés
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 2007 október 15-én akkreditálta, tehát legtöbb oktatási intézménynek a tanulólétszám arányában biztosított állami normatív támogatásból megvásárolható. Megrendelés menete: Űrlap elküldése  Postán keresztül telepítő csomag, amely tartalmaz: - Telepítő CD - Kísérőlevél, tanfolyami értesítő, telepítési útmutató - Dokumentáció a telepítő CD-n - Átutalásos számla - A telepítés megtörténte után az ügyfélszolgálati irodával telefonon egyeztetett időpontban egy alkalommal ingyenes tanfolyamon vehet részt Minimális hardver és szoftver követelmény: Pentium III. processzor, 256 MB RAM, CD olvasó, Windows 2000, Xp, 2003

20 www.sziren.com – Felhasználóink
Könyvtárcsoportonként lehet keresni.

21 – SZIKLA

22 Keresés a SZIKLA-ban Könyvtárcsoport: Bács-Kiskun megye
Adott könyvtár: összes Főcím: Könyvtárosok kézikönyve Elsődleges szerző: Horváth Tibor

23 WEB-OPAC-ok

24 Köszönöm a figyelmet! Készítette: Varga Barbara, II. éves informatikus-könyvtáros


Letölteni ppt "SZIRÉN Integrált Könyvtári Rendszer"

Hasonló előadás


Google Hirdetések