Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

KUTATÁS – TERVEZÉS KOHOUT DÁVID DIPLOMAMUNKÁJA 2012 ÜRESEN ÁLLÓ IRODAHÁZAK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "KUTATÁS – TERVEZÉS KOHOUT DÁVID DIPLOMAMUNKÁJA 2012 ÜRESEN ÁLLÓ IRODAHÁZAK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA."— Előadás másolata:

1 KUTATÁS – TERVEZÉS KOHOUT DÁVID DIPLOMAMUNKÁJA 2012 ÜRESEN ÁLLÓ IRODAHÁZAK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA

2 Szakmai gyakorlat Delftben a Jeanne Dekkers Architektuur irodában

3

4 ÜRESEN ÁLLÓ IRODAHÁZAK ÚJRAHASZNOÍTÁSI LEHETŐSÉGEI A Holland Építészeti Alap által finanszírozott kutatás, amely a kb. hétmillió négyzetméternyi üres holland irodaház-terület újrahasznosítási stratégiájának kidolgozását tűzte ki célul. Alapvető követelmény volt, hogy a házakat funkcióváltással kell (és lehet) újra a városszövet élő részévé tenni. JDA és re-Gen (belga iroda) Amszterdam, Eindhoven, Brüsszel, Antwerpen: 10-10 esettanulmány, a legkülönbözőbb, jól csoportosítható, aktuális igényekre reagáló funkciók integrálásával

5 Dereguláció, a központi tervezés visszaszorítása Befektetői szempontok előtérbe kerülése Spekulatív, monofunkcionális fejlesztések “De leegstaande gebouwen zijn slechte wegwerpgebouwen uit de eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Alles draaide toen om snelle cash, er werd alleen voor het geld gebouwd en absoluut niet naarde toekomst gekeken en de duurzaamheid van een kantoor.”

6 Sloterdijk area, Teleport. Office Location and public transport hub. The railway links Amsterdam with Schiphol, Zaandam.

7 KÉT ALAPTÉZIS A DIPLOMAMUNKÁHOZ Az épületek optimalizált újrahasznosítása a fenntartható építészet egyik meghatározó módja. Az üres irodaépületek újrahasznosítása Budapesten városépítészeti és építészeti alternatívája lehet a zöldmezős beruházásoknak.

8 HELYZETKÉP Budapest: hasonló szituáció Kutatás, interjú szakértőkkel, köztük Baross Pállal. A téma itthon is nagyon aktuális, beruházói és építészeti szempontból is rejt lehetőségeket! A budapesti közel 1 millió m2-nyi üres irodaház- állományon belül érdemes a szerencsétlenebb sorsú „B”, illetve „C” kategóriás házakkal foglalkozni. Ezek az épületek a ’70-es évek környékén születtek és ma többek közt technológiai, műszaki elavultságuk okán váltak kiadhatatlanná.

9

10

11

12 Publikációk: Építészfórum Népszabadság – Lakástrend magazin (nyomtatott) Portfolio.hu

13 AZ ÁT-ÉPÍTÉS GYAKORLATA - ÜRES IRODAHÁZAK FUNKCIÓVÁLTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI HTTP://EPITESZFORUM.HU/NODE/20849 A válság bekövetkeztével az A- és B-kategóriás szektorban újszerű bérlői mozgás vált érzékelhetővé, amely kísérőjelensége az A-kategória üresedésének. A megfizethetetlen A-kategóriás irodaházak eddigi bérlői 6 ugyan nem annyira reprezentatív, de munkavégzés szempontjából megfelelő, olcsóbb B- kategóriába vándorolnak. Emiatt adódik dolga az újrahasznosítással foglalkozó cégeknek is. A B&V Group, vagy az Appeninn Holding a bérlők fenti csoportjának teremtenek B-kategóriás irodaházakból viszonylag színvonalas épületállományt. 6

14 Az újrahasznosítás szempontjából elég jól lefedhető az az állomány, illetve kategória, amely képes arra, hogy épületszerkezeti vázát megtartva továbbra is irodafunkciót töltsön be; vagy új funkciót fogadjon kiüresedett vázába. Jellemző lehet ilyen szempontból a hatalmas területű, szintén spekulációs eredetű irodaparkok ma meglehetősen elhanyagolt állománya. … Ezekben az épületegyüttesekben többnyire csupán az irodára való kereslet szűnt meg. Agglomerációs elhelyezkedésük, valamint méreteik több más funkciónak adhatnának helyet. Ilyenek például a TóPark Irodapark vagy a teljes Terrapark területén álló épületek halmazai, mintegy 70.000 négyzetméteren.

15 A kétezres évek elején divatossá vált „ki a zöldbe” mottó (amin a Pannon-székház és az előzőek is alapulnak) elvesztette vonzerejét mind használói, mind fejlesztői oldalról. Kényelmetlenné vált ugyanis a munkahelyre való közlekedés, a belvárostól való távolság. Emellett a szabályozási környezet egyes változásai miatt is nehézkessé vált hatalmas méretű zöldmezős beruházásokba kezdeni.

16 Nagyon jellegzetesek és az újrahasznosítás szemszögéből igen inspiratívak a szerkezetkész, ám a mai napig befejezetlenül álló, irodaháznak indult betonvázak. A spekulatív fejlesztések szomorú nyoma például a Soroksári út és a Mester utca kifutásánál lévő Trigránit fejlesztés, ami groteszk foghíjat jelent a folyamatosan épülő Millenniumi Városközpontban. Jellemző példa a Rákóczi út-Kiss József út mellett évek óta szerkezetkész épület (hotel?), akárcsak a Hungária körúton az Óbuda Építész Stúdió befejezetlen irodaháza is a Sportarénával szemben.

17 az egyes funkciók szerkezeti átalakulásai az építész vagy szakmai előkészítő szerv programalkotó tevékenységét érintik. Az építészeti program eddigi struktúrája ugyanazokat az elveket követte le az elmúlt legalább harminc évben – eltekintve a nyilvánvaló, elkerülhetetlen követelmények szabta változásoktól. Ilyen például a vendéglátó-, szolgáltató egységek, szórakoztató funkciók, szállodák, vagy természetesen az irodaépületek funkcionális, szolgáltatásbeli fejlődése. Kézenfekvő, hogy ha megvizsgáljuk napjaink megváltozott családtipológiáját, a lakosság átlagos életkorát, és a fiatalok, fiatal felnőttek munkaszokásait és életmódját is, akkor ezekből funkcionális változásokat is megjósolhatunk. Ma például az egyre növekvő arányú idősödő korosztály ellátásáról kell újszerű módon gondoskodni. Ilyen ugyanakkor a diákok, fiatalok jelentős népességbeli aránya, számukra a diákotthonok új formájával lehet számolni. Az oktatás, kultúra területén a jövőben jellemző lehet hasonló, egymás mellett megférő funkciójú szolgáltató-egységek egy (akár elhagyott iroda-) épületbe integrálása. A családséma elaprózódása kis, leginkább bérelhető, ideiglenes lakások szükségét veti fel; a lakásbérlés a tulajdonlás helyett Nyugat-Európában évtizedek óta trend.

18 Egy esettanulmány mint Diplomaterv Kulturális készségfejlesztő ház a VIII ker.i Golgota utcában, a Ganz telep és a Tisztviselő telep metszéspontjában

19 Készségfejlesztő kulturális kör - üres irodaépületek újrahasznosítása, Kohout Dávid diplomaterve http://epiteszforum.hu/node/21489

20 A környezete határozta meg: két iskola + két óvoda igényei Vegyes kulturális, oktatási funkció… (tornaterem, előadóterem, kézműves helyiség, irodák…)

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

32

33 A funkciók elrendezése a meglévő házban használati gyakoriság és privátsági fokok szerint

34

35

36

37 A funkciók elrendezése: 2. alapvetés: -A praktikus funkciók belakják, kibélelik a meglévő struktúrát -+ új, könnyűszerkezetes épületbővítés a „hátsó” traktusban  kiszolgáló, adminisztratív funkciók

38

39

40

41

42

43

44

45 23% költségcsökkenés

46 ZÁRSZÓ Nem low-tech, hanem kortárs szerkezetek, nem ideiglenes, de flexibilis: váz + funkció + építészet


Letölteni ppt "KUTATÁS – TERVEZÉS KOHOUT DÁVID DIPLOMAMUNKÁJA 2012 ÜRESEN ÁLLÓ IRODAHÁZAK ÚJRAHASZNOSÍTÁSA."

Hasonló előadás


Google Hirdetések